Германската RWE ще изгради соларен мегапарк в Гърция

Инсталацията с мощност 2 гВт ще бъде разположена върху въглищна минни полета, аналог на българските в "Марица-изток"

За разлика от България, която още се чуди какво да прави с въглищните си мини и централи, Гърция вече е задвижила милиардни инвестиции за към преход към възобновяеми енергийни източници. Тази седмица бе обявена ключова сделката в тази посока - между гръцката държавна компания Public Power Corp. (PPC) и "зеленото" поделение на германския гигант RWE.

Накратко - върху старите въглищни мини в Северна Гърция, в района на Козани, ще бъдат изградени 2 гВт соларни паркове. Параметри и числа по споразумението не са обявени. Известно е само, че RWE Renewables ще държи 51%, като соларните инсталации трябва да са готови в периода 2023 - 2025 г.

Инвестиция в такава мощност обаче е огромна - около 1.1 млрд. евро, на база други подобни проекти в света. Очаква се инсталацията да произвежда около 2.6 тВтч електроенергия на година - повече, отколкото всички слънчеви централи в България.

Сделката

PPC Renewables ще изгради девет соларни парка с капацитет до 940 мегавата, които ще са в региона на Северозападна Гърция. RWE Renewables ще инвестира още толкова в слънчеви централи с подобна мощност.

PPC планира да затвори всичките си ТЕЦ-ове на въглища най-късно до 2025 г. За да се случи това, компанията разработва проекти за слънчева енергия с мощност 3.6 гВт и използва огромните площи, останали покрай добива на въглища, както и различни сметища. Гръцката държавна компания е собственик на 34 топло- и водни централи, 3 вятърни парка и други, като приходите й са 4.4 млрд. евро за миналата година и има над 7000 служители