🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Епизод пореден: ВиК операторите се давят от скъпия ток

Част от дружествата в страната са пред фалит, защото разходите за електричество са повече от приходите им

Председателят на КЕВР Иван Иванов винаги е обещавал социално поносими цени на водата, но този път може да се наложи по-сериозно поскъпване
Председателят на КЕВР Иван Иванов винаги е обещавал социално поносими цени на водата, но този път може да се наложи по-сериозно поскъпване
Председателят на КЕВР Иван Иванов винаги е обещавал социално поносими цени на водата, но този път може да се наложи по-сериозно поскъпване    ©  Цветелина Белутова
Председателят на КЕВР Иван Иванов винаги е обещавал социално поносими цени на водата, но този път може да се наложи по-сериозно поскъпване    ©  Цветелина Белутова

Проблемът с невъзможността на ВиК операторите да плащат сметките си за ток продължава да ескалира, като рискът да фалират става все по-реален. Ситуацията в различните регионални водни оператори се усложнява заради огромния ръст на цените на електричеството на свободния пазар през последните няколко месеца, което буквално елиминира ефекта от помощта в размер на 110 лв. на мВтч, която беше одобрена от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) през октомври.

Вчера регулаторът излезе с позиция, в която казва, че въпреки сериозните разходи за ток ВиК операторите не са навременно предложили своите бизнес планове и няма как фиксираните цени на водата да бъдат актуализирани преди 1.01.2022. Проблемът обаче е, че ако не се стигне до някакъв вид финансова помощ и електроснабдителните дружества спрат електрозахранването им, това би означавало спиране на водоснабдяването.

Ток - йок

ВиК операторите използват огромни количества електроенергия - най-вече за изпомпване на вода и пречистване, поради което в голяма степен цените на водоснабдяването зависят от разходите за ток. Проблемът възниква от това, че доставката на вода става по фиксирани цени, определени от КЕВР, а покупките на енергия се случват по пазарни цени - от борсата. В цената на водата регулаторът е калкулирал (на 1 януари 2021 г.) прогнозирана тогава цена на тока от около 90 лв. за мВтч. Реалната средна цена на енергията за ноември обаче е 408 лв./мВтч. За първата седмица на декември пък стойността на борсовия ток вече е над 425 лв./мВтч.

Така се получава парадоксът разходите за електрозахранване в някои случаи да надминават общите приходи на ВиК дружествата.

Според данни на ВиК холдинга до края на годината около 18 млн. лв. ще станат просрочените задължения за ток на всички оператори. Като най-проблемните дружества са тези в Хасково, Добрич и Шумен, тъй като водоподаването става предимно с помпи.

Общо 14 от 23 ВиК дружества към холдинга имат към момента просрочени задължения за електроенергия, като едно от най-значителните е 2.3 млн. лева - на хасковския оператор.

Назряващ проблем в последните няколко месеца

Въпросът сега е откъде може да се осигури финансова помощ за ВиК дружествата. Най-лесният вариант, изглежда, е държавният холдинг да плати сметките, но всъщност това е трудно, защото, от една страна, част от операторите в страната въобще не са част от него, а от друга - дори да се стигне до финансиране на разходите, едва ли ВиК операторите има как впоследствие да върнат тези пари обратно.

Така единственият вариант остава КЕВР да прекалкулира цените на водата и да отрази в тях поскъпването на тока. Грубо става дума за поне 20% по-скъпо водоснабдяване.

В последните седмици стана известно, че в допълнение на разходите си за електроенергия ВиК операторът в Сливен се затруднява и заради ниската събираемост на задължения, което още повече потвърждава нецветущото положение на дружествата.