🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Тексас иска да балансира енергийния си пазар чрез биткойн копачки

Сенаторът Тед Круз призова крипто индустрията за инвестиции

Тед Круз има идея да балансира енергийния пазар на щата Тексас и същевременно да привлече нови крипто инвестиции
Тед Круз има идея да балансира енергийния пазар на щата Тексас и същевременно да привлече нови крипто инвестиции
Тед Круз има идея да балансира енергийния пазар на щата Тексас и същевременно да привлече нови крипто инвестиции    ©  Reuters
Тед Круз има идея да балансира енергийния пазар на щата Тексас и същевременно да привлече нови крипто инвестиции    ©  Reuters

Когато сенаторът Тед Круз казва, че американския щат Тексас е световната енергийна столица, това звучи леко пресилено. Но когато се направи съпоставка със зависимостта на енергийната система на САЩ от южния щат, това леко преувеличено твърдение в типичен републикански стил донякъде се оказва вярно. В САЩ Тексас наистина е основният енергиен хъб, а столицата Хюстън - своеобразен двигател на американската енергетика.

Сега обаче Круз е решил да предложи на бързо набиращата сила крипто индустрия да се позиционира именно в Тексас, не само заради икономическите предпоставки, а и за да балансира енергийния пазар там. Поне такива намерения той заяви наскоро на конференцията Texas Blockchain Summit.

Това може да се приеме като последствие от неколкократните енергийни колапси в щата, като може би най-запомнящият се беше през отминалата зима, когато снежен циклон предизвика рязък скок в потреблението на ток и енергийната система буквално се счупи, като навръх рекордно ниските температури в пустинния щат много хора останаха без ток.

Тексас е сам господар на енергийната си съдба

В момента в САЩ има 9 електроенергийни системни оператори, като един 1 от тях е тексаският ERCOT, който оперира само в рамките на щата и е отговорен за почти 90% от цялото електрозахранване. Това само по себе си е уникално за САЩ, защото почти всичките други оператори действат не на щатско ниво, а географски и често обхващат по няколко щата. Това може да е и плюс и минус, защото когато има недостиг в системата, Тексас няма как веднага да вземе ток от съседните щати.

Освен че добива 43% от петрола и 24% от природния газ в САЩ, енергийната независимост на Тексас е красноречива - ⅓ от хората, работещи в петролния и газовия сектор в страната, работят в столицата Хюстън, малко под половината от публично търгуваните компании в същия сектор в страната са само в Тексас, а и освен всичко са лидер в производство на вятърна енергия в САЩ и най-вероятно ще бъдат такъв в други ВЕИ сегменти. Предвид сериозния енергиен ресурс това прави щата магнит за инвеститори, давайки гаранции, че освен всичко всяка голяма компания би могла да използва възобновяема енергия.

Интересното е, че в последните години САЩ направиха може би най-големия енергиен преход отвъд въглищните централи, като това до голяма степен се дължи именно на енергийната столица. От 2015-а насам делът на производството на ток от въглища е спаднал от 33% на 20% в летните месеци, като тенденцията е, че освен използване на повече възобновяеми източници това означава покачване на газовите мощности, което от своя страна има своите критици поради не съвсем зеленото си естество.

Копачниците могат да балансират пазара

За съжаление Тексас страда при все по-честите студени циклони, защото повечето му мощности не са реновирани спрямо климатичните промени и не успяват да издържат на ниските температури - това беше и проблемът през миналата зима, когато част от централите и техните датчици просто замръзнаха. Друг проблем е, когато снежните бури ударят газовите находища и този източник на енергия изведнъж става неизползваем, това блокира производството на ток в целия щат.

Сенаторът Круз вижда решение с привличането на биткойн копачки в щата, защото според него те могат да са балансьорът в несигурната, но иначе богата енергийна система на щата.

Как обаче може да стане това обаче? На първо място трябва да се каже, че добивът на криптомонети е изключително енергоемко начинание. Към момента по данни на https://digiconomist.net само мрежата на Bitcoin консумира ток колкото Тайланд, а въглеродният отпечатък от тази дейност е над 95 млн. тона CO2 - колкото на Узбекистан.

В същото време машините могат да бъдат включвани и изключвани на момента и се отваря възможност в случай на недостиг или на изобилие на ток те да са балансьор на електропреносната мрежа.

А Тексас може да им осигури сравнително евтина енергия - голяма част от газовите залежи не са използвани оптимално заради липсващата инфраструктура, но могат да бъдат пригодени, така че да захранват разположени в непосредствена близост до тях ферми за добив на крипто монети. От това ще печели както самият щат, така и индустрията.

Един от другите силни акценти от предложението на сенатора е, че биткойн копачките могат да се захранват и изцяло от ВЕИ, при това много по-ефективно от други индустрии. Те могат да използват дори енергия от по-отдалечени индустриални зони, които вече не оперират, като например стари заводи. По този начин ще може да се реинвестира неизползвана енергия, а тази, която вече е използвана - да се балансира по много по-качествен начин.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gerontula avatar :-|
    Mihael Geron

    ла

    Нередност?
  • 2
    gerontula avatar :-P
    Mihael Geron
    • - 1
    • + 2

    Тексас на този етап все още чака интерконектора с Азербейджан

    Нередност?
  • 3
    xub16258708931064889 avatar :-|
    Charlotte olivia

    Здравейте. Търсите ли професионален двоичен, Форекс и Биткойн брокер, който ще управлява вашата търговия и ще печели значителни печалби в рамките на седем дни, свържете се с г-н Тони Луис сега за вашия инвестиционен план. той ми помогна да спечеля $30,950 щатски долара само с инвестицията от $1,000 USD, можете да започнете с всяка сума капитал, с която желаете да търгувате и с помощта на неговата софтуерна система за търговия, която дава добри сигнали за търговия, също ако сте се интересувате от помощта му за това как също да възстановите загубената си инвестиция в биткойни/двоични файлове Свържете се с него сега на WhatsApp +1(530) 431-8895, чрез имейл адрес Имейл: [email protected]

    Нередност?
Нов коментар