Енергийната криза ще тежи на бюджетите в ЕС и след края на зимата

Лидерите на страните в съюза пак ще обсъждат как да се справят с проблемите

Според данни на белгийския мозъчен тръст Bruegel до момента 19 от 27-те страни в съюза са взели мерки за подпомагане на гражданите си срещу високите енергийни цени.
Според данни на белгийския мозъчен тръст Bruegel до момента 19 от 27-те страни в съюза са взели мерки за подпомагане на гражданите си срещу високите енергийни цени.
Според данни на белгийския мозъчен тръст Bruegel до момента 19 от 27-те страни в съюза са взели мерки за подпомагане на гражданите си срещу високите енергийни цени.    ©  Reuters
Според данни на белгийския мозъчен тръст Bruegel до момента 19 от 27-те страни в съюза са взели мерки за подпомагане на гражданите си срещу високите енергийни цени.    ©  Reuters

Енергийната криза в Европа принуждава правителствата да увеличат разходите, за да подпомогнат потребителите и компаниите да се справят със скока на цените на отоплението и електроенергията, който може да продължи и след края на зимата. Рекордните цени на електроенергията се превърнаха в едно от най-големите предизвикателства на Стария континент и лидерите на страните членки ще обсъдят отново въпроса на срещата на върха, която ще се проведе на 16 декември, съобщава Bloomberg.

В документ, изпратен до националните правителства преди срещата, се казва, че помощите, които ще включват подпомагане на доходите, ваучери и други временни инструменти, ще надхвърлят 3.4 млрд. евро и ще помогнат за намаляване на сметките за енергия на около 41 млн. потребители и 7.6 млн. малки компании.

Според данни на белгийския мозъчен тръст Bruegel до момента 19 от 27-те страни в съюза са взели мерки за подпомагане на гражданите си. Според техни изчисление общият размер на предприетите и планираните действия на държавите от ЕС ще достигне десетки милиарди евро.

"Това са значителни мерки", казва Симоне Таляпиетра, старши сътрудник в Bruegel. "Тези данни показват, че устойчивостта на публичните финанси на тези мерки не може да продължи дълго и че една продължителна криза с цените на енергията ще намали способността на правителствата да защитават потребителите", добавя тя.

Предизвикателства пред Европа

Тази година Европа отчита рекордно ниски запаси от природен газ за зимните месеци. В същото време съществува опасност да възникне конфликт с Русия, най-големият доставчик на газ за Европа, която в момента трупа войски на границата с Украйна. Подобен конфликт допълнително ще повлияе на доставките на газ за континента. Миналата седмица Полша заяви, че цените на газа ще останат нестабилни, докато не бъде взето окончателно решение за пускане в експлоатация на газопровода "Северен поток 2", процесът за сертифициране на който е временно прекратен, тъй като за момента не отговаря на изискванията на германския енергиен регулатор. Също така новият германски канцлер Олаф Шолц обяви, че ще "направи всичко възможно", за да попречи на Кремъл да използва газопровода, за да прекъсне транзита през Украйна. Допълнително напрежение възниква и в Беларус, чийто президент Александър Лукашенко повтори заплахите си да спре руските енергийни доставки, които преминават през страната му, ако Западът продължи със санкциите заради спора за мигрантите.

За да се справи с енергийните кризи, ЕС вече е подготвил дългосрочен план. Той включва по-строги правила за съхранение на енергия, за се осигури поддържането на достатъчно големи резерви за зимните месеци и в последствие преминаването от вносни изкопаеми горива към местно производство на възобновяема енергия.

В момента обаче в бюджетите на страните от съюза са натрупани сериозни дефицити заради пандемията от ковид и това може да ограничи възможностите на правителствата да осигурят по-сериозна подкрепа.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    telqk avatar :-P
    telqk
    • + 1

    Не само ще тежи а ще стане постоянно както ковида!
    Все пак ЕК положи сериозни усилия за да се случи това.

    Нередност?
Нов коментар