🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сделките на "Булгаргаз" - какво показват числата

Дружеството редовно продава определени количества през борсата, но в сегашната несигурна ситуация подобен ход е спорен

Министърът на енергетиката Александър Николов подкрепи действията на новото ръководство на "Булгаргаз".
Министърът на енергетиката Александър Николов подкрепи действията на новото ръководство на "Булгаргаз".
Министърът на енергетиката Александър Николов подкрепи действията на новото ръководство на "Булгаргаз".    ©  Юлия Лазарова
Министърът на енергетиката Александър Николов подкрепи действията на новото ръководство на "Булгаргаз".    ©  Юлия Лазарова

Пореден рунд в схватката за "Булгаргаз" между бившите и настоящите управляващи се разигра в последните дни. Като този път в отбора на ГЕРБ се включиха двама бивши министри на БСП - Румен Овчаров и Румен Петков. А конкретният повод бе сделка на газов хъб "Балкан", осъществена в края на работния ден в петък (4 февруари), когато реално новото ръководството на държавното дружество встъпи в длъжност.

Накратко: в събота бившият енергиен министър от БСП Румен Овчаров обяви, че е извършена странна сделка за няколко секунди, чрез която са изнесени големи количества газ към Румъния. Това бе потвърдено и от Румен Петков, а по-късно стана и основна тема за бившия премиер Бойко Борисов. Назначеното от сегашната власт ръководство на "Булгаргаз" отговори, че сделките са били направени с цел да се спестят разходи от дисбаланси и отрече спекулациите, че се изнася евтин газ от хранилището в "Чирен". Ден по-късно енергийният министър Александър Николов даде извънредна пресконференция, на която обяви, че срещу българската енергетика се води координирана война и застана зад действията на директорите на "Булгаргаз".

Една от основните причини, с които правителството на Кирил Петков мотивира преди седмица смяната на старите директори на газовия доставчик, бе именно, че се правят сделки, с които се изнася газ, докато доставките са под риск на фона на украинската криза.

Какво обаче показват числата извън политическите нападки:

За петък и събота (5 и 6 февруари) на газов хъб "Балкан" са били продадени общо почти 60 хил. мВтч. За сравнение, средното дневно потребление в страната в този период на годината е около 110 хил. мВтч. Не цялото количество на борсата обаче е било продадено от "Булгаргаз" - според данни на самото дружество, които след това бяха потвърдени и от министър Николов, от дружеството са продадени 37 400 мВтч.

Продажбата на тези количества се е наложила, тъй като е бил отчетен излишък в съответния ден - някои от консуматорите са получили реално по-малко от заявеното количество, вероятно заради по-топлото време. Така в системата на "Булгартрансгаз" остава повече газ от предвидено, който, ако не се пласира (в случая през борсата), ще донесе загуби. Разбира се, тук работата на ръководството на "Булгаргаз" е да прогнозира подобни промени и да намали например черпенето на газ от хранилището "Чирен", което е от ключова важност в този момент. Подобно нещо обаче не е било направено.

Важно е също да се каже, че сегашните сделки на газовия хъб "Балкан" далеч не са рекордни. През декември е имало дни с по-голяма търговия.

Що се отнася до "Чирен" - в момента хранилището е на рекордно ниско ниво за това време на годината.

Въпреки това в последните седмици от него се черпят значителни количества. Със сигурност част от тях се пласират на борсата, което носи приходи на "Булгаргаз", но създава риск за сигурността на цялата система, ако например времето се задържи студено за по-дълго.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hold_kjeft avatar :-|
    hold_kjeft
    • - 2
    • + 1

    Много добър ход от страна на Булгаргаз. Защото до началото на март месец цената в борсата ttf dutch spot и в Балкан ще около 40 евро. На хубава цена са продали. Даже ако имат още може да продадат за да трупат печалба. А пък март и април месеци да купуват за да пълнят Чирен за зимата с евтин газ. Защото след март и през лятото цената на газ в борсата ще е между 20 и 40 евро. В България пък цената за крайни клиенти трябва да смъкнат около 70-80 лв на меч. По този начин ще имат възможност да овладеят спекулативната инфлация. Дано някой вижда тези цени.

    Нередност?
  • 2
    qno19646691 avatar :-|
    qno19646691
    • - 3
    • + 1

    Засега както върви, енергетиката и проамериканската външна политика ще съборят това правителство.

    Нередност?
  • 3
    guentchovelev avatar :-P
    guentchovelev

    Хубаво, продали са. Ама нито дума за цената, пазарна ли е? Сделките както обикновено ли са?Колко е била цената преди 1 седмица примерно и колко е сега?

    Нередност?
  • 4
    ivanejohn avatar :-|
    Ivan eJOHN

    Ами ако спрат доставките към България?!
    Всъщност тогава нищо няма да има значение...
    Давайте, продавайте сега, вземете парите и се молете цената да падне наполовина.

    Нередност?
Нов коментар