🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Чирен" на квадрат, или как България може да скъса с руския газ

Проектът за разширение на газовото хранилище за 300 млн. лв. е от ключово значение за енергийната сигурност, но се бави вече почти десетилетие

Капацитетът на хранилището сега е 0.55 млрд. куб.м и може да покрие до 25% от зимните нужди на страната
Капацитетът на хранилището сега е 0.55 млрд. куб.м и може да покрие до 25% от зимните нужди на страната
Капацитетът на хранилището сега е 0.55 млрд. куб.м и може да покрие до 25% от зимните нужди на страната    ©  Анелия Николова
Капацитетът на хранилището сега е 0.55 млрд. куб.м и може да покрие до 25% от зимните нужди на страната    ©  Анелия Николова

Два са начините България да си осигури алтернативи на руски природен газ - изграждането на интерконекторите с Гърция и Сърбия и увеличаване на капацитета на газовото хранилище в Чирен. И двата са отдавна обявени за проекти с национално значение с критична важност за енергийната сигурност на страната. Но въпреки това и досега не са готови. За сметка на това правителствата на Бойко Борисов дадоха приоритет на "Турски поток", който осигури възможност на руския президент Владимир Путин да заобиколи Украйна и не носи никакви реални ползи за България.

Заради това и предвид плановете на ЕС да намали с две трети потреблението на руски газ до края на тази година България изглежда в сложна ситуация. Газовата връзка с Гърция вероятно ще бъде пусната в експлоатация през втората половина на годината и ще осигури вноса на пълния обем азерски газ по договора за 1 млрд. куб.м на година. Това обаче е само ⅓ от консумацията в страната и ако не се намерят допълнителни доставки (на LNG), ефектът няма да е много голям. Интерконекторът със Сърбия дори не е започнат, а едва тази седмица "Булгартрансгаз" обяви обществените поръчки за разширение на газовото хранилище "Чирен". При най-добро стечение на обстоятелствата проектите могат да бъдат завършени чак в края на 2024 г. Или само 5-6 години преди ролята на природния газ в ЕС да мине на заден план заради плановете за декарбонизация и енергийна трансформация.

С какво е важен "Чирен"

Годишното потребление на природен газ в България е около 3 млрд. куб.м. То обаче не е постоянно, а над две трети от количествата се консумират през зимните месеци. И точно тук идва ролята на газовото хранилище "Чирен" - то има работен обем 0.55 млрд. куб.м (20-25% от зимното потребление в страната) и се пълни през лятото, за да може складираният газ да покрие ръста на потреблението през зимата. Съответно, ако може да складира повече, България няма да е притисната както сега - към 14 март хранилището беше запълнено едва 18.2%, което е най-ниската му стойност за това време на годината.

Всъщност България е донякъде привилегирована в това отношение, защото например Гърция, Сърбия и Северна Македония въобще нямат собствени хранилища. "Чирен" първо е било газово находище, което през 60-те години на миналия век е било изчерпано и превърнато в място за газово съхранение. От него навремето са добити 2.8 млрд. куб.м природен газ в рамките на десет години. Точно затова с определени технологии сега капацитетът му за съхранение може да се увеличи значително - от сегашните 0.55 млрд. куб.м до над 1 млрд. куб.м. И така да може да покрива половината от зимното потребление в страната.

Но освен обема трябва да се повиши и работният капацитет. Сега той е максимално до 4.5 млн. куб.м на ден и реално при криза - например спиране на доставките на газ от Русия, може да задоволи само една трета от нуждите на страната дори да е пълно догоре с газ. Просто няма как да се изпомпи достатъчно бързо съответното количество - в студени дни потреблението е около 13 млн. куб.м на ден.

Да изтупаме проекта от праха

Проектът за разширение на "Чирен" се подготвя още от 8-9 години. През това време бяха правени сеизмични проучвания, 3D модели и т.н., но до реалното изпълнение се стига едва сега. По задание освен увеличаване на обема до над 1 млрд. куб.м ще бъде разширен и работният капацитет, така че да могат да се използват до 8-9 млн. куб.м дневно. Което драстично ще увеличи гъвкавостта на системата.

На 15 март държавната компания "Булгартрансгаз", която стопанисва "Чирен", обяви два търга - единият за разширение на капацитета на хранилището, а другият за изграждането на допълнителен газопровод от него към газопреносната мрежа. Сроковете за кандидатстване са съответно до 20 април и 8 април, като проектът за разширението на капацитета трябва да бъде изпълнен за две години.

Прогнозната цена на първата обществена поръчка е 300 млн. лв. без ДДС. Предвидено е обаче разсрочено плащане за 24-месечния период на изпълнение, като процентът на оскъпяване е лимитиран до 3% за всеки 12-месечен период и следва да бъде офериран от участниците в процедурата - който пуска по-малко оскъпяване, ще получи повече точки.

Финансирането ще бъде осигурено чрез собствени средства на "Булгартрансгаз" и с безвъзмездна финансова помощ по механизма "Свързана Европа". Преди няколко седмици стана ясно, че проектът за разширение на газовото хранилище ще бъде финансиран с грант 78 млн. евро. Той е един от одобрените пет енергийни проекта и единственият от областта на природния газ, за които Европейската комисия обяви, че е постигнато съгласие сред държавите членки за финансиране по Механизма за свързване на Европа (CEF). Това ефективно означава, че половината от цената ще бъде покрита с европейски пари.

Втората процедура за газопровода, свързващ хранилището със съществуващата газопреносна мрежа на "Булгартрансгаз" в района на с. Бутан, е с прогнозната цена 820 хил. лв. без ДДС. Този проект може да бъде завършен още догодина.

Увеличението на капацитета на "Чирен" е важен стратегически ход, с който българският газов пазар може да си осигури възможност за по-големи покупки на газ през лятото, когато цените обикновено са по-ниски, така че да има по-голяма сигурност през зимата. Това е изключително важно, ако България няма да подписва нов договор с "Газпром", след като сегашният изтича в края на тази година.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • - 11
    • + 7

    И това разширение с какво ще се пълни? С газ от Луната, или от Марс? Смех...

    Нередност?
  • 2
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • - 5
    • + 5

    Само по себе си , хранилището не би могло да ни даде чудодейно появил се чисто български газ - много ясно ..

    Нередност?
  • 3
    nxy48610609 avatar :-P
    amidala
    • - 5
    • + 1

    Разширяване на ( празно) хранилище било от ключово значетие за националната сигурност...
    А газ предвижда ли се?

    Нередност?
  • 4
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..

    Ами може Балкански поток да му се направи отклонение към Чирен.. След като Путлер се срине, на Газпром няма да е възможно да ползва тръбите като оръжие... Всички репарации, които Русия ще трябва да плаща, ще се финансират с енергиен експорт, метали, храни...

    Нередност?
Нов коментар