🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Булгаргаз": Сблъсък за три милиарда лева

Какви са рисковете от рокадите в държавното газово дружество

През ноември 2012 г. шефът на Газпром Алексей Милер беше в София за подписването на договора за доставки, който изтича тази година. Въпросът е кой и как ще водите преговорите за нов договор и ще дойде ли отново Милер в България
През ноември 2012 г. шефът на Газпром Алексей Милер беше в София за подписването на договора за доставки, който изтича тази година. Въпросът е кой и как ще водите преговорите за нов договор и ще дойде ли отново Милер в България
През ноември 2012 г. шефът на Газпром Алексей Милер беше в София за подписването на договора за доставки, който изтича тази година. Въпросът е кой и как ще водите преговорите за нов договор и ще дойде ли отново Милер в България    ©  Юлия Лазарова
През ноември 2012 г. шефът на Газпром Алексей Милер беше в София за подписването на договора за доставки, който изтича тази година. Въпросът е кой и как ще водите преговорите за нов договор и ще дойде ли отново Милер в България    ©  Юлия Лазарова
Темата накратко
  • Вместо успокоение новите назначения в газовото дружеството предизвикаха нови проблеми.
  • Рискът е държавата да остане без нов договор за доставки и на пазара да се настанят други играчи.
  • Правителството обещава не само да не допусне подобен развой, но и да намали цените на газа.

Три милиарда лева. Горе-долу на толкова се оценява газовият пазар в България за миналата година. А това е достатъчно голям залог, за да може смяната на изпълнителния директор на държавния монополист "Булгаргаз" да предизвика истинско сътресение на политическата сцена.

През последния месец правителството на управляващата четворна коалиция направи десетки смени в различни сектори - АПИ и "Автомагистрали", ТОТО-то, Агенцията за обществени поръчки, агенцията по храните, ДНСК, регионални структури на НАП, в РИОСВ и т.н, и т.н. Но нито една от тях не наложи премиерът Кирил Петков да дава специални обяснения и да защитава смените. С "Булгаргаз" обаче се случи точно това.

"Аз заставам зад тезата, че ако те (предишното ръководство на газовото дружество - бел. авт.) си бяха свършили работата както трябва, цената на газа нямаше да се повиши с 30%", опита да мотивира решението за рокадата Петков. И продължи: "Ще направим истинско разследване на казуса, защото просто уволнение за някого, който е нанесъл щета, няма как да стане - трябва да си понесе отговорността."

Доколкото обаче цената на газа е стриктно регулирана и зависи в много малка степен от решенията на самото "Булгаргаз" и много повече от международните пазари и напрежението по оста НАТО - Русия, кадровите промени получиха и друг прочит. А именно преразпределение на газовия пазар в страната. Заговори се дори за връщане на посредниците в бизнеса, които купуват газа от Русия и го препродават на вътрешния пазар. Темата предизвика остри коментари и от страна на президента Румен Радев, като дори се наложи по-късно и самият премиер и министърът на енергетиката да обясняват, че няма раздор между "Дондуков" 1 и 2.

Кой кого сменя

Самата смяна на ръководството на "Булгаргаз" не беше изненадващата. Атаките срещу досегашния изпълнителен директор Николай Павлов бяха всекидневие и идваха от почти всички страни на управляващата коалиция. Мотивът беше основно един - повишената на 1 януари цена на газа с 30%. Всъщност няма да е учудващо дори ако МВР още в следващите дни арестува или поне привлече на разпит Павлов. Затова дори намекна вътрешният министър Бойко Рашков: "Със сигурност мога да каже, че ще има поне един обвиняем висш административен служител", заяви той в сряда след заседанието на Министерския съвет.

Напълно неочакван обаче се оказа изборът за нов изпълнителен директор - Людмил Йоцов. Той идва от ръководството на "МЕТ енерджи трейдинг България", което е част от швейцарската група MET - близка до "Газпром" компания с унгарски корени, швейцарска регистрация и бизнес в Югоизточна Европа, свързан именно с експанзията на газовите пазари.

Любопитното тук е, че Павлов е бивш служебен министър от първия кабинет на Румен Радев и макар да беше назначен от ГЕРБ в "Булгаргаз" през 2016 г., се смяташе за неутрална фигура. Това обаче даде възможност на бившият премиер Бойко Борисов да каже, че "Промяната" изчегъртва хората на Радев. Самият президент пък стегна тона си към правителството, като заяви, че то трябва да гарантира сигурността на газовия пазар и цените на крайните потребители, без да допуска намесата на посредници в сектора.

Какви са рисковете

Всъщност рокадата в "Булгаргаз" е от ключово значение точно в този момент, но не заради цената на газа - от 1 февруари тя така или иначе се понижи с 18%. Много по-важното е, че имено сега трябва да се започнат преговори с руската "Газпром" за нов дългосрочен договор за доставки - настоящият изтича в края на тази година.

А това, че новият директор Людмил Йоцов идва от МЕТ, която има общи бизнес начинания с "Газпром" и е единствената друга компания, резервирала капацитет по "Турски поток" през България, може да се тълкува по няколко начина.

  • Оптимистите, казват, че това е добър коз за предстоящите преговори с "Газпром" и страната ни може да получи по-добри условия, ако "Булгаргаз" се оглавява от човек, на когото Москва може да има доверие.
  • Песимистите смятат, че това е троянски кон на руснаците, който ще им подари вътрешния пазар.
  • Това може и да е човек, който няма да посмее да спори с руснаците и България може да се окаже с неизгоден или дори с никакъв дългосрочен договор за доставки след края на годината.
  • Има и опасения, че компанията МЕТ може да стане посредник на "Газпром" при доставките на газ за България.

Всяка от тези хипотези е възможна. Правителството, разбира се, отрича всичко освен оптимистичната интерпретация. В защита на Йоцов, макар и не лична, се обявиха както премиерът Кирил Петкова, така и енергийният министър Александър Николов. Самото формално назначение на Йоцов идва от съвета на директорите на БЕХ.

До редакционното приключване на броя (2 февруари) промените в "Булгаргаз" все още бяха вписани в Търговския регистър, поради което Йоцов отказа коментар.

Опозицията обаче не изпусна повода да нападне новото правителство. "Целта е газовият пазар да се раздели и да го вземат посредниците. За "Булгаргаз" ще остане само "Топлофикация София" и другите клиенти, които не плащат, а всички платежоспособни клиенти ще отидат при частните търговци", заяви пред bTV Делян Добрев от ГЕРБ, който е бивш енергиен министър и бивш председател на ресорната комисия в парламента.

За да се случи подобно нещо обаче, е нужно "Булгаргаз" или да доставя газа на по-висока от пазарната цена, за да не е привлекателен за частните клиенти, или да няма достатъчно количества газ. И двете хипотези са възможни, ако не бъде сключен нов дългосрочен договор с "Газпром". От това полза ще имат както бившата компания на Людмил Йоцов - МЕТ, която е голям играч в търговията с природен газ, така и местни търговци като "Овергаз" на Сашо Дончев, който преди година обяви партньорство американската Linden Energy за доставка на LNG, "Енергико трейдинг България" на Валентин Златев, с което доставя газ на нефтената рафинерия край Бургас, или пък друга американска компания - Kolmar, която също има интереси към българския пазар.

Сега всички те много трудно могат да се конкурират с "Булгаргаз", тъй като без дългосрочен договор търговците трябва да осигурят газа от европейските борси. А той е значително по-скъп. Или казано по друг начин - ако държавният газов доставчик излезе от пазара или само свие силно участието си, мястото му ще бъде запълнено от компании, които работят изцяло на пазарните цени. По принцип либерализация на сектора е хубаво нещо и България трябва да се стреми към това - колкото повече и по-различни доставчици, толкова по-добри цени и сигурни доставки за потребителите. Но тъй като българският пазар е изключително малък (особено без топлофикациите), той лесно може да бъде разпределен межди няколко местни търговеца и ефектът ще се загуби.

При другата възможна хипотеза, в която идват посредниците, вместо "Булгаргаз" да купува газ директно от "Газпром", от Азербайджан или да внася LNG през Гърция, това ще се прави от частни фирми, които ще му препродават съответните количества.

"Такива посредници имаше до 2012 г. и с много усилия първият кабинет "Борисов" успя на третата година да прекрати взаимоотношенията с тях, и то защото изтече договорът", припомни още Добрев.

След премахването на посредниците и сключването на сегашния договор с "Газпром" цената на природния газ се понижи с 22%. Тогава посредници бяха "Винтерсхал" и "Овергаз инк" - те купуваха газ от "Газпром" и го препродаваха на "Булгаргаз".

Новото ръководството на държавния газов доставчик ще трябва да води и преговори с Азербайджан. От една страна, правителство иска да увеличи доставките още сега, а от друга - газовата връзка с Гърция е малко вероятно да заработи на 1 юли, както е по план, и ще се наложи ново отлагане и предоговаряне на доставките.

Новите в съвета на директорите

Освен Людмил Йоцов за членове на съвета на директорите са предложени още бивш депутат от "Има такъв народ", бивш юрисконсулт на "Булгаргаз", както и двама малко известни бизнесмени, които нямат поне публичен опит в газовата сфера.

Партийната фигура от ИТН е Антон Адамов. На изборите през април 2021 г. Адамов размести листата на ИТН в последния момент и след като тя беше вече внесена в РИК в 24-ти избирателен район в София. Тогава изненадващо името му беше допълнително включено, като беше поставен на трето място в листата.

Преди да влезе в политика, до април 2021 г. Адамов е бил собственик и управител на фирмата "Театро бийч" - Царево, която е управлявала дискотеки и барове.

В новия съвет на директорите на държавния газов доставчик влиза и Анжела Славова, която доскоро беше юрисконсулт на "Булгаргаз". Останалите попълнения са Иван Топчийски и Стефан Войнов. Първият има интересна кариера, насочена най-вече към медицината, като е управлявал медицински център "Оксиком" - Бургас. Преди това е работил като одитор в КПМГ - България, след което е финансов директор на групата "Нет Инфо", а през 2012 г. Топчийски започва работа в централата на "Meрк" - най-старата химико-фармацевтична компания в света. Войнов пък е съдружник в "Нет инвестмънт", която е изпълнявала обществени поръчки на "Мини Марица-изток", но според Търговския регистър се занимава с обработка на земеделски земи, търговия и хотелиерство. Най-видимият бизнес на Войнов през годините беше операторът "Нет 1", който той създаде, но заради дългове към ПИБ му беше взет.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    val1320 avatar :-(
    val1320
    • + 1

    Палячовци,нямащи нищо общо с темата са назначени в "Булгаргаз"....Тежко ни!

    Нередност?
  • 2
    val1320 avatar :-@
    val1320

    Поредната гавра от газов доставчик към клиентите си:Не начислява ДДС върху компенсациите,определение от РМС 31/2022г..По този начин ощетява клиентите си с 20% и си ги слага в сметката. Дилетантско! Позор!

    Нередност?
Нов коментар