Ето как Русия използва газа като оръжие срещу България

Руската посланичка в България директно заяви, че българската позиция за Украйна може да повлияе на преговорите с "Газпром" за нов договор

   ©  Нова телевизия
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Това е пълна глупост, бълнуване и политически мотивирани дрънканици." Така отговори през октомври Владимир Путин на въпроса дали Русия ще използва енергийните си ресурси като политическо оръжие. Три месеца по-късно положението изглежда много по-различно.

Или поне според посланичката на Русия в България Елеонора Митрофанова. Попитана в "Нова телевизия" във вторник дали българската позиция по кризата в Украйна ще окаже влияние на преговорите с "Газпром" за нов договор (сегашният изтича в края на годината), тя съвсем директно отговори: "Не бих отхвърлила изцяло едно такова разглеждане на въпроса по простата причина, че обстановката сега е толкова нажежена. В друга ситуация бих казала: Не, това са независими търговски компании, въпреки че има и голямо държавно влияние. Но сега не мога да кажа това твърдо."

Тези думи са откровено признание, че Русия използва газа именно като политическо оръжие. "Бълнуването" се оказа реалност. "Дрънканиците" описват точно какво се случва. Ако България подкрепи независимостта на Украйна и желанието ѝ сама да решава какво да прави с бъдещето си, ще получава по-скъп газ. Свободата ще има съвсем конкретна цена.

(Цялото интервю може да видите тук)

Същото беше посланието и в отговора на въпроса дали България е "цел" за руската армия. Посланичката отговори, че ако тук няма "стратегически" оръжия, страната не е заплашена от военни удари. Иначе казано, според Москва ние не можем да избираме и как да въоръжим армията си, така че да се защитим, ако случайно някой съсед реши да окупира част от територията на България. Както между другото се случи с Украйна през 2014 г.

Сега официалната руска позиция е да изразяват искрено учудване, че след като около всички граници на Украйна беше разположена боеготовна армия от над 100 хил. души, европейските държави се притесняват от нахлуване там и избухване на война. Логиката зад тази конфронтация може да бъде обяснена по много начини (вижте кратки отговори на най-важните въпроси тук). Сравнително ясни са политическите и икономическите рискове за България.

Интервюто днес показва и други два важни извода:

  • Русия е заплаха не само за свободата на Украйна, но и за свободата на България. Опитите за ограничения на отношенията ни с други държави са скандална намеса във вътрешните ни работи.
  • Фактът, че Русия продължава да е монополен доставчик на газ и българската икономика е отчасти зависима от това (основно топлофикациите), граничи с национално предателство. Русия днес продължава да използва газа като оръжие, защото през последните години правителствата на ГЕРБ и Бойко Борисов направиха всичко възможно, за да затвърдят зависимостта от Москва.

Новата власт до момента не прави впечатление да реагира много по-адекватно на заплахата. България зае умерена позиция за Украйна и отказа тук да бъдат разположени военни сили от други натовски държави. А предложеният за нов директор на "Булгаргаз" доскоро е работил в компания, която се смята за близка на "Газпром". Ако искаме да сме оптимисти, хубавата новина от последния факт е, че има шанс България да получи добри цени за руския газ. Ако, разбира се, заради близостта не се случи точно обратно. Свободата обаче е отделен въпрос.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 11
    • + 4

    Не знам дали газът е оръжие, но биологическото е. При това е забранено.

    Разследващата журналистка Диляна Гайтанджиева (която след освобождаването на Алепу в Сирия направи филм за заварените джихадистките складове, натъпкани с произведени в БГ муниции ) е попаднала на секретни договори за биологични експерименти върху български военни от медици на Пентагона, които ще се провеждат през март във ВМА и Нац.център по заразни и паразитни болести.

    От общите приказки, с които е отговорила Ива Христова на питането на Гайтанджиева личи, че много държи всичко това да остане строга тайна...

    http://dilyana.bg/ %d0%bf%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%bd%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b2%d0%b0-%d0%b1%d0%b8%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b3%d0%b8%d1%87%d0%b5%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b5%d0%ba%d1%81%d0%bf/

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 8
    • + 4

    И още един линк прляко по темата. В много нагледна графика е дадено съотношението между потребяваното от страните от ЕС количество газ за 2020 г и дела на руския газ от него.
    В БГ сме на 80% зависимост. По-зле е само БЮРМ - 100%...

    https://ria.ru/20220201/gaz-1765279827.html

    Нередност?
  • 3
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 9
    • + 11

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Пациентът от Позитано 20, самообявил се за лекар в интернет, отново се изходи под статия за Кремъл с обилно количество кремълска пропаганда. Сега очаквам да започнеш пространна дискусия под статията с някой от другите ти профили, с които се подвизаваш тук.

    Нередност?
  • 4
    hfh52646689 avatar :-|
    hfh52646689
    • - 10
    • + 7

    Грантаджийски манипулации. Какво значи "оръжие"? Логично е един търговец да прави отстъпки в цената ако си му симпатичен, ако си редовен клиент и пр. Иначе плащай на пазарна цена или си търси по-евтино от друг, никой не те принуждава с нищо. То не може едновременно и да пееш в американския истеричен хор, и да искаш по-евтина газ. Ами тогава търси от САЩ евтина газ и се откажи от руската.

    Нередност?
Нов коментар