🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

България е пропуснала да получи финансиране по Фонда за модернизация

Страната е закъсняла с подаването на проекти и към момента може да се надява на минималната сума 16 млн. евро

"Топлофикация София" е едно от предприятията, които могат да се обновят със средства от фонда
"Топлофикация София" е едно от предприятията, които могат да се обновят със средства от фонда
"Топлофикация София" е едно от предприятията, които могат да се обновят със средства от фонда
"Топлофикация София" е едно от предприятията, които могат да се обновят със средства от фонда

Докато усилията в България са насочени предимно към говорене за проблемите на енергийната система, страната е пропуснала да подготви проекти в тази сфера и да получи за тях финансиране от ЕС през Фонда за модернизация.

Това е специален инструмент за десет държави членки с по-ниски доходи, който ще подпомага проекти до 2030 г България и Латвия обаче са пропуснали първия прозорец за кандидатстване в края на 2021 г., когато фондът предостави близо 900 млн. евро на осем страни бенефициери. Инвестициите са съсредоточени в Чехия (320 млн. евро), Естония (26 млн. евро), Хърватия (2 млн. евро), Унгария (34 млн. евро), Литва (28 млн. евро), Полша (346 милиона евро), Румъния (23 млн. евро) и Словакия (120 млн. евро).

По право България ще получи близо 6% от общия ресурс на фонда, или 16 095 825 евро. Извън това обаче голямото финансиране може да се вземе само с конкретни проекти, които ЕК да одобри.

Изпускането на поредната възможност към трансформация на силно критикувания от Брюксел енергиен сектор Министерството на енергетиката (МЕ) обяснява по следния начин пред "Капитал: "Откакто бе взето решение за определяне на МЕ за отговорна институция за подбор на проекти и дейности от Модернизационния фонд, ние работим активно, за да наваксаме натрупаното закъснение. Правилата на фонда изискват дефинирането от страна на всяка държава бенефициер на ясни инвестиционни приоритети, на които да отговарят проектите за финансиране. По тази задача работи в момента екипът на МЕ в тясно сътрудничество с широк кръг заинтересовани страни." Задължително изискване при определянето на приоритетните проекти за кандидатстване по фонда е осигуряване на пълна синергия и допълняемост с финансирането от други източници, включително оперативни програми, План за възстановяване и устойчивост, Иновационен фонд и др., за да не се допуска финансиране на едно и също нещо от няколко източника, добавят от министерството.

Как се кандидатства?

По-голямата част от ресурсите на Фонда за модернизация (най-малко 70%) трябва да бъдат инвестирани в приоритетни области:

  • производство и използване на електроенергия от възобновяеми източници;
  • подобряване на енергийната ефективност (включително в транспорта, сградите, селското стопанство, отпадъците);
  • енергиен запас;
  • модернизация на енергийните мрежи (включително топлопроводи, мрежи за пренос на електроенергия, увеличаване на връзките между държавите членки);
  • подкрепа за справедлив преход в зависими от въглерода региони в държавите членки (включително подкрепа за преназначаване, преквалификация и повишаване на квалификацията на работниците, образование, инициативи за търсене на работа и стартиращи предприятия в диалог със социалните партньори).

Всички инвестиции, отговарящи на изискванията, но попадащи извън приоритетните области, се считат за "неприоритетни инвестиции". Фондът за модернизация може да покрие до 70% от съответните разходи за неприоритетни инвестиции, стига останалите разходи да се финансират от частни източници.

Фондът не може да финансира инвестиции, които включват твърди изкопаеми горива, освен ако тези инвестиции не са свързани с ефективно и устойчиво централно отопление в България и Румъния (държави членки с БВП на глава от населението под 30% от средния за съюза през 2013 г.). Това означава например, че средства биха могли да бъдат получени за модернизиране на "Топлофикация София", така че дружеството да излезе от порочния кръг на загубите.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    prane_kilimi avatar :-@
    Пране на килими София
    • - 1
    • + 3

    Как може да се допусне такова нещо. Това сигурно се случва редовно. Това се равнява на данъците, които плащат гражданите в един средно-голям град...

    Нередност?
  • 2
    dsf1523460885559418 avatar :-|
    Катерина Иванова

    Кандидатства се до 31 декември, а новото правителство е официално на власт от 13 декември. Плюс новогодишните празници. Извинявам се, но това е “пропуск” на старото правителство, което би трябвало да е създало механизми вече за тези неща. Защо вината се преписва на чисто новото правителство, което се опитва да закърпи пропастите, които оставиха предишните? Изключително некомпетентна и подвеждаща статия. Това не е журнализъм, а тинейджърски блог.

    Нередност?
Нов коментар