🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Природният газ отбеляза рекорд за 2022 г. Какво значи това за България

Цената се повиши с 52% само за часове до 135 евро/мВтч

Статията е актуализирана в 17:30 ч.

След като рано тази сутрин Европа се събуди в една нова действителност, в която на територията на Украйна започна активна военна операция от страна на Москва, това моментално изстреля цената на природния газ до най-високото ѝ ниво от началото на 2022 г.

Към 17:30 ч. цената на газа на нидерландския индекс TTF, с който е свързана формулата за ценообразуването в договора на "Булгаргаз" с "Газпром", е 135 евро/мВтч - с 52% повече от вчера. Спрямо вторник пък увеличението е с 70%, а на седмична база ръстът е почти двоен - на 17 февруари газът се търгуваше срещу 68 евро за мегаватчас.

С това се оправдаха очакванията за рязко увеличение на котировките при военна ескалация и тази тенденция най-вероятно ще продължи през следващите няколко дни. Въпреки това сегашните ценови нива остават много под декемврийските стойности, когато газът се търгуваше за 180 евро/мВтч.

От една страна най-студените зимни месеци вече отминаха и евентуално спиране на руските доставки на газ за Европа не би оказало чак толкова критичен ефект. Газовите хранилища в ЕС обаче са пълни едва на 30% - най-ниското ниво за това време на годината и при едно дори няколко дневно застудяване ситуацията може да се влоши сериозно. Очакваните LNG танкери от САЩ пък ще имат само моментен ефект върху пазара.

Военните действия ще се отразят и на фючърсите за следващите няколко месеца, което повдига и много въпроси за цените на електроенергията. Още днес в Югоизточна Европа борсовите цени на тока се повишиха с 25-30%.

Какви ще са ефектите

Основният въпрос сега е дали поскъпването на газа ще продължи и утре. Това е напълно възможно както при нови военни действия в Украйна, така и при тежки санкции от ЕС и САЩ върху Русия, включително съоръжения като "Турски поток", чрез който руският газ стига до България. На теория ЕС може да забрани вноса на руски газ на своята територия, което ще нанесе сериозен ефект върху руската икономика, но ще засегне и страни като България, Сърбия, Унгария и Северна Македония.

При развой на нещата, който не засяга газовите доставки, повишението на цените сега няма да има пряк ефект върху българския пазар. Формулата в договора на "Булгаргаз" с "Газпром" включа средномесечните цени за февруари, които по всяка вероятно ще са по-ниски или най-много колкото януарските. Така че няма да има причини за повишаване на регулираните цени на газа за вътрешния пазар.

На този фон обаче България е в нелеката позиция, в която договорът с руския газов доставчик изтича в края на годината, а при възникналата военна ситуация не е ясно какъв нов договор ще може да се подпише.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • + 2

    Да благодарим на ЕС за новата формула по която купуваме газ-а.

    Нередност?
  • 2
    hold_kjeft avatar :-|
    hold_kjeft

    И днес е на -30% в момента 108 евро. Има и gap около 90 и 75 евро. Голяма вероятност ще падне още.

    Нередност?
Нов коментар