Производителите на ток няма да плащат допълнителни такси върху приходите си

От ДПС бяха предложили свръхпечалбите на АЕЦ, ВЕЦ и ВЕИ да се обложат допълнително, а ТЕЦ да не бъдат засегнати

От ляво надясно: Станислав Анастасов и Рамадан Аталай (ДПС) заедно с Росица Кирилова (ГЕРБ)
От ляво надясно: Станислав Анастасов и Рамадан Аталай (ДПС) заедно с Росица Кирилова (ГЕРБ)
От ляво надясно: Станислав Анастасов и Рамадан Аталай (ДПС) заедно с Росица Кирилова (ГЕРБ)    ©  Юлия Лазарова
От ляво надясно: Станислав Анастасов и Рамадан Аталай (ДПС) заедно с Росица Кирилова (ГЕРБ)    ©  Юлия Лазарова

Парламентарната комисия по енергетика отхвърли днес предложението на народните представители от ДПС начело с Рамадан Аталай за допълнителни такси към фонда "Сигурност на електроенергийната система". То беше подкрепено единствено от народните представители на ГЕРБ и ДПС, докато всички останали гласуваха "против" или "въздържали се".

Това беше и съвсем логична развръзка предвид разговорите в парламентарната комисия, в които двете страни така и не проведоха конструктивен диалог, а си служеха с нападки.

Спор по партийна линия

Според внесеното предложение всички ВЕИ с мощност от 500 кВт нагоре, които са въведени в експлоатация преди 1 януари 2021 г. (на практика 99% от действащите централи), трябва да плащат на фонда "Сигурност на електроенергийната система" 80% от разликата между постигнатата борсова цена в сегмента "Ден напред" и определената им от КЕВР прогнозна пазарна цена. Предложението важи включително за ВЕЦ и АЕЦ, които в действителност реализират свръхпечалба, но не включва ТЕЦ. Това породи съвсем логично съмнения, че подобен ход е, за да се защитят частните интереси на лица като Ахмед Доган, който стои зад ТЕЦ "Варна", както и централите, свързани с Христо Ковачки.

Когато в комисията Рамадан Аталай беше попитан от народния представител на "Продължаваме промяната" Владимир Табутов защо предложението не включва газовите и въглищните ТЕЦ, това провокира конфликт и така и не бе даден отговор на питането. За сметка на това от ДПС и ГЕРБ атакуваха депутатите от управляващото мнозинство, че защитават корпоративни интереси във ВЕИ сектора и поради това не искат да се таксуват свръхпечалбите там.

Въобще допустимо ли е

По подобен начин бяха посрещнати и въпросите от страна на депутати от "Продължаваме промяната" за конституционността на предложението, тъй като според тях то не кореспондира с чл. 60 - данъците и таксите трябва да се приемат със закон. В случая предложението на ДПС бе за "решение", което не е нормативен акт. На това от ДПС отговориха, че се използват формални оправдания, за да не се обсъжда реално въпросът.

И в момента всички производители на ток отчисляват 5% от приходите си във фонда "Сигурност на електроенергийната система". Което при високите цени на енергията представлява сериозен финансов ресурс. Държавата пък използва дивидентите като форма на вземане на печалбата на дружествата си (АЕЦ, НЕК и т.н.), след което разпределя тези пари обратно към бизнеса чрез схемата за компенсации. Колкото до ВЕИ - на 1 януари КЕВР промени извънредно правилата, така че премахна почти напълно премиите, които те получават по дългосрочните си договори.