🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Американските фракинг компании ще спасяват Европа

В краткосрочен план могат да направят малко

Европейският съюз обеща да намали вноса на природен газ от Русия с две трети, въпреки че той представляваше около 40% от потреблението през миналата година
Европейският съюз обеща да намали вноса на природен газ от Русия с две трети, въпреки че той представляваше около 40% от потреблението през миналата година
Европейският съюз обеща да намали вноса на природен газ от Русия с две трети, въпреки че той представляваше около 40% от потреблението през миналата година    ©  Reuters
Европейският съюз обеща да намали вноса на природен газ от Русия с две трети, въпреки че той представляваше около 40% от потреблението през миналата година    ©  Reuters

"Без плащане, без газ", изръмжа говорител на руското правителство на 29 март. Разгневен от икономическите санкции на Запада, президентът Владимир Путин нареди "недружелюбните" страни да започнат да плащат за руския природен газ в рубли - искане, което министрите от групата на страните от Г-7 отказаха. Цените на газа започнаха да се покачват при перспективата Путин да затвори крановете. На 30 март Германия започна да се подготвя за най-лошото, като направи първата си стъпка към нормиране на газа. До края на деня обаче германското правителство заяви, че е получило уверения, че европейските фирми няма да трябва да правят плащания в рубли.

Дори и ембаргото да бъде предотвратено, последната конфронтация със сигурност засилва желанието на Европа да облекчи хватката на Путин върху икономиката. Европейският съюз (ЕС) обеща да намали вноса на природен газ от Русия с две трети, въпреки че той представляваше около 40% от потреблението през миналата година. Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен мечтае, че ЕС може да се "отърве" изцяло от руския внос в рамките на няколко години. Може ли САЩ, един от най-големите износители на природен газ в света, да помогне за запълване на празнината?

Може ли да помогнат САЩ

Когато администрацията на Тръмп се опита да убеди европейските служители да намалят зависимостта си от руската енергия чрез прилагане на политики за внос на повече втечнен природен газ (LNG) от САЩ - който тя нарече "молекули на свободата" - предложението беше осмивано. И все пак президентът Джо Байдън се оказва, че прави нещо много подобно на своя предшественик. На 25 март той и Урсула фон дер Лайен обявиха "революционен" план за прекратяване на зависимостта на ЕС от руския газ. Той призовава за американска помощ за осигуряване на допълнителни 15 млрд. куб. метра втечнен природен газ за Европа тази година (равностойно на приблизително една десета от общия европейски внос на руски газ през 2021 г.). Той също така обещава да "осигури допълнително търсене на пазара на ЕС" за 50 млрд. куб. метра годишно гориво от САЩ до 2030 г.

Инсайдери от индустрията посрещнаха амбициозния план със скептицизъм. Една от причините е, че американските газови компании са изправени пред сериозни инфраструктурни ограничения. Делът на американския износ за Европа нарасна от 4% през 2017 г. до почти 30% миналата година (еквивалент на 22 млрд. куб. метра), тъй като цените се повишиха на Стария континент. САЩ "вече използваха почти 100% от капацитета си за втечняване", смятат от анализаторската компания Rystad, което означава, че "няма допълнителен LNG за износ" в краткосрочен план. Джак Фуско, шеф на Cheniere, голяма американска енергийна компания, потвърждава, че фирмата му е "изчерпана". Ще са необходими четири или пет години и десетки милиарди долари инвестиции, да не говорим за бързото проследяване и промяна на регулаторните одобрения, за да се промени това.

Има ли ЕС нужната инфраструктура

Съществуват и въпроси относно това дали ЕС разполага с инфраструктурата, за да се справи с вноса. Получаването на товари от LNG и превръщането им в използваем природен газ изисква големи съоръжения за регазификация. Европа има свободен капацитет, но голяма част от него е по бреговете на западни страни като Испания и Франция. Лошите газови връзки означават, че те не са много полезни за доставяне на вносния втечнен газ в източните части на ЕС, където ембаргото би ударило най-силно. Германия, която няма LNG терминали, обеща да построи два, но това ще отнеме няколко години. Някои европейски страни говорят за придобиване на плаващи терминали за втечнен природен газ, които могат да бъдат създадени по-бързо, но има остър глобален недостиг от тях.

Инфраструктурата, необходима за постигане на целта от 50 млрд. куб. метра капацитет за втечняване на газ в САЩ, ще струва близо 25 млрд. долара, без да се включват инвестициите нагоре по веригата.

Погледнете в дългосрочен план обаче и новият подход към природния газ показва повече обещания. Това е така, защото изглежда, че ЕС е готов да се откаже от погрешната си враждебност към дългосрочните договори за газ, които беше отписал като част от усилията си да стимулира спот пазарите за газ. Намерението беше да се насърчи конкуренцията, но, както показаха рязко покачващите се цени на газа миналата зима, тя също така остави Европа силно изложена на шок в доставките. Както обяснява водещ американски износител на втечнен природен газ, Европа се фокусира върху разширяването на спот пазара, когато вместо това е трябвало да осигури "фантастични" дългосрочни цени.

Сега комисията казва, че ще насърчи дългосрочните договори, "за да подкрепи окончателните инвестиционни решения както за инфраструктурата за износ на втечнен природен газ, така и за внос". Това би трябвало да даде на инвеститорите в американските експортни съоръжения увереност да похарчат необходимите милиарди, за да стимулират трансатлантическата търговия. Джайлс Фарер от консултантската компания Wood Mackenzie смята, че инфраструктурата, необходима за постигане на целта от 50 млрд. куб. метра капацитет за втечняване в САЩ, ще струва приблизително 25 млрд. долара, без да се включват инвестициите нагоре по веригата и инфлацията във веригата за доставки.

От Rystad смятат, че разходите, необходими за посрещане на допълнителното търсене на Европа, могат да бъдат около 35 млрд. долара.

Тогава може да е възможна диверсификация от Русия в дългосрочен план. Но това не помага за краткосрочния проблем на агресивния Путин. Рационалното изчисление предполага, че той не би трябвало да желае да затваря крановете, като се има предвид, че печели много от високите цени. Energy Intelligence смята, че "Газпром" е спечелила 20.5 млрд. долара от европейските продажби на газ през първите два месеца на годината, почти толкова, колкото е спечелил от Европа през цялата 2020 г. Но малко наблюдатели биха посмели да предскажат действията на все по-непостоянен диктатор.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 6
    • + 6

    В световният флот просто няма толкова газовози за LNG - като брой и като обем, които да могат да осъществят трансатлантическия експрес в количествата, които Европа получава по тръби от Газпром.
    И тези количества са над 40% от потреблението на газ в ЕС за последните 2 г.

    Видимо ще се търпят огромни загуби. Както загубите на Shell от 5 млрд $ заради изтеглянето от Русия. Поети доброволно и с ясно съзнание.

    Апропо, чел съм, че фракингът като метод за добив на нефт и газ е доста спорен, защото безвъзвратно превръща местодобиванията в отровна пустиня. Това бе причината заради опасността да се отрови Добруджа в БГ този способ да е забранен със закон.

    Хич не ми е зор колко ще си отровят страната янките, ама защо немеят еколози, зелени? Къде е Грета Т?

    Нередност?
  • 2
    rotaro avatar :-|
    rotaro
    • - 3
    • + 1

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Поздравявам . Точно поставен въпрос към еколози и пр. "загрижени" НПО . Добруджа ще стане пустиня , това в годините на протести срещу шистовия газ 2012-14 г стана ясно . Но има данни, че мераците не са преминали!!! Мина една карта наскоро - на обезлюдена територия по границата с Румъния - официално за разполагане на ракети на САЩ ..... Точно по местата с проучванията за шистовия газ !?

    Нередност?
  • 3
    bamama_mu avatar :-|
    ръмжо
    • - 1

    До коментар [#1] от "D-r D":

    За съжаление обаче повечето ви коментари са скрити за четене в Капитал, най вече за войната.

    Нередност?
  • 4
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..
    • + 1

    А има ли фракинг в Китай?...
    Едно е да пробиваш и да кяриш от рядконаселени камънаци в Средия запад на САЩ, друго в гъстонаселената Европа. В Добруджа водата е кът и точно от подземни източници се добива.
    Айде къш... Добивайте газ в Черно море, наскоро турците откриха находища пред Бургас... също под 200 м. морето е пълно с хидрити - японците наскоро доказаха технология за извличане при атмосферна температура и леко налягане.

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#3] от "ръмжо":

    Не само това - взех да емигрирам от Капитал. Силите са несравними - трият ме и ме забраняват като комунистите за виц за Тошо.
    Всъщност докарахме си неолиберален комунизъм в всичките му прелести и слугинаж.

    Ще пиша, естествено, но по-рядко.

    Нередност?
  • 6
    weiss avatar :-|
    Weiss

    До коментар [#5] от "D-r D":

    кажи къде ще пишеш, докторе, че аз в последо време влизах в капитал заради твойте коментари?

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#6] от "weiss":

    Първо по темата, за да не ме изтрият по т.3.1 от ППФИ: базираните в САЩ фракинг компании изобщо нямат капацитет да заместят руския тръбопроводен газ за ЕС - нито като добив, нито като възможност за доставка. Ако са могли, да са го направили още през мандата на Тръмп.

    В този ред на мисли е откровена психопатология желаното да се представя за действителност.

    А и не това е целта на възпаляването на Европа. Целта е чрез спирането на доставките да се убие икономически Германия и така да се премахне за десетилетия опасността от съюза на технологиите с ресурсите, за което опяват цял век и кусур и Халфорд, и Збигнев. Успоредно с това да се удуши и разпарчалдоса Русия и да се овладеят богатствата й.
    Скучна колониална класика!
    Западна колониална класика.

    Наскоро отново си препрочетох Оруел - 1984. Антиутопията е писана през 1938 г, когато след Мнхен Западът е в поза партер на Хитлер и когато много ясно иззад бълвочите на Фьолкише беобахтер, Таймс и Правда са се виждали силуетите на трите описани от Оруел империи: Германия, англосаксите и Русия.
    Е, приживе на Хитлер, Сталин и Чърчил/Рузвелт 1984 може да е била антиутопия, но днес тя е стряскащо реалистичен труд, който предвижда както актуалните днес геополитически сътресения - винаги две империи срещу една, така и Министерството на истината (което всъщност преследва истината и я замества с актуалните към момента лъжи) и емблематичния Голям брат, който иска да контролира мозъка ни.

    Дали ще си оставим мозъка на някой нов д-р Джекил зависи единствено от нас. Оруел е направил всичко необходимо да ни предупреди и опази. Но и Господ в кошара не вкарва...

    P.S.
    Много мило. Ами пак тук ще пиша, защото ако престана, ще излезе, че са ме уплашили с терора заради текстовете ми. Пък и съм се клел на Хипократ да не оставям откровени психопати да вилнеят без надзор.
    Е, ще се ограничавам да наричам неолибералите нацисти. Болезнено чувствителни са на тая тема.

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#6] от "weiss":

    Re: Имам (далечен) спомен, че и ти пишеш впечатлително - кратки, наситени фрази, които чупят кости. Какво те спъва да продължиш?

    Нередност?
Нов коментар