🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Енергийният провал на Германия помага на Русия

Двойният отказ от въглищата и ядрената енергия обрече Германия на дългосрочна зависимост от руски газ и поставя на карта сплотеността на западния отговор на агресията в Украйна

Авангардният зелен подход на Германия даде инструмент за изнудване в ръцете на Путин
Авангардният зелен подход на Германия даде инструмент за изнудване в ръцете на Путин
Авангардният зелен подход на Германия даде инструмент за изнудване в ръцете на Путин
Авангардният зелен подход на Германия даде инструмент за изнудване в ръцете на Путин
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ханс-Вернер Зин, почетен професор по икономика и публични финанси в Мюнхенския университет и бивш председател на Института за икономически изследвания Ifo, в анализ за Project Syndicate.

Германия дълго време смяташе своя енергиен преход за авангарден в сравнение с други западни индустриализирани страни. Политиците очакваха, че страната ще може да подсигури енергийните си нужди изцяло от ВЕИ и решиха постепенно да спрат едновременно и въглищата, и ядрената енергия. Последните три от 17-те атомни електроцентрали в Германия трябва да бъдат затворени тази година. Идеята беше, че други страни също ще възприемат този енергиен дневен ред, след като видят колко добре работи. Но с войната в Украйна светът стана свидетел как подходът на Германия създаде политическо бедствие.

За да смекчи ефекта от двойното премахване на въглищата и атомните централи и да запълни недостига по време на дългия преход към възобновяема енергия, Германия реши да построи голям брой допълнителни електроцентрали - на газ. Дори непосредствено преди военната агресия в Украйна политиците смятаха, че газът за тях винаги ще идва от Русия, която и бездруго осигурява над половината от нуждите на Германия.

В крайна сметка Русия се е доказала като надежден доставчик на суровини за Германия и при много предишни кризи, дори по време на разпадането на Съветския съюз. И притокът на руския газ трябваше да се разшири допълнително, след като (междувременно спреният) "Северен поток 2" започне да функционира.

Войната на руския президент Путин очевидно обърка тези сметки. И прекомерната зависимост от руския газ сега се превърна в риск за сигурността на Германия и целия западен свят. И дава на Путин силата да постави на колене най-голямата европейска икономика, като едновременно с това връзва ръцете на Запада да наложи допълнителни санкции, свързани с енергетиката.

Политиката на Германия по отношение на енергийните източници, които биха й дали известна степен на автономия, постави страната в огромна опасност. Германските Зелени убедено твърдят, че премахването на въглищата и ядрената енергия няма да е проблем, ако бързо се развият вятърната и слънчевата, за да постигне зелена енергийна автономия.

Тази гледна точка е спорна. Въпреки че вятърните турбини и фотоволтаичните панели сега заемат голяма част от пейзажа, през 2021 г. общият им дял в крайното потребление на енергия в Германия е едва 6.7%. Германия нямаше дори да се доближи до енергийна автономия, дори ако ВЕИ секторът се беше развил двойно по-бързо.

Аргументът на Зелените пренебрегва факта, че планираното увеличение на доставките от него трябва да се допълва от конвенционално производство на електроенергия, предвид, че опциите за съхранение на енергия са трудни и изключително скъпи. Тази конвенционална мощност се подава в мрежата, когато вятърът и слънцето не произвеждат достатъчно енергия и може да гарантира, че икономиката няма да бъде разклатена по време на продължително вятърно затишие.

С други думи, зелената енергия не може реално да сложи край на зависимостта на Германия от вноса на газ след премахването въглищната и ядрената от уравнението. Единственият климатично неутрален път към енергийна самодостатъчност е да инвестира отново в АЕЦ.

Сега дори по-оптимистично настроените към потенциала на ВЕИ в Германия трябва да признаят, че поне в краткосрочен план прекратяването на вноса на руски газ в опит да се притисне Путин би задушило германската икономика. За Германия е просто невъзможно да внася достатъчно бързо необходимия газ от други източници. На европейския пазар няма излишно предлагане, а други страни, включително Италия и Австрия, са в подобна, ако не и по-лоша позиция.

Германия няма терминали за втечнен природен газ, а където ги има в Европа нямат необходимия капацитет да заместят руските доставки. Освен това и капацитетът на вътрешноевропейските газопроводи е твърде малък.

Ако Германия внезапно спре вноса на руски газ, базираните на газ системи за отопление на жилища, на които разчита половината германско население, приблизително 40 милиона души, и за осигуряване на индустриалните процеси, ще спрат преди да бъде намерен заместител. Малко вероятно е правителството да преживее произтичащия от това икономически хаос, обществен гняв и възмущение, ако газът спре или разходите за отопление се повишат драстично. И вероятният мащаб на вътрешните германски проблеми ще постави под въпрос сплотеността на западния отговор на войната в Украйна.

Както в краткосрочен, така и в дългосрочен план Западът няма да може да направи живота по-труден за Русия, като затвори газопроводите, без да го направи също толкова труден за себе си.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 3
    • + 10

    Германия предаде Европа. Нищо добро не чака охранения и заспал европеец следващите години!

    Нередност?
  • 2
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • - 4
    • + 2

    До коментар [#1] от "scuby":

    По-скоро Германия спаси Европа.

    Нередност?
  • 3
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 2
    • + 6

    Зелените са в дъното на спирането на германските АЕЦ и на пресирането на въглищните централи. Т.е. до рязкото и безумно залитане на Брюксел по ВЕИ-тата. Да, няколко олигарси потриват ръце, като само си помислят за Грета Тунберг, но десетките милиони неолигарси плащат целия този цирк. И хич не им е кеф като влязат в магазина.
    Нагледно се вижда как инсталирани в Северна Германия ВЕИ мощности колкото два Козлодуя при промяна в климата са с мизерна ефективност . И делът им е енергийния микс е микроскопичен спрямо вложените инвестиции. Които обаче потребителите плащат щедро. На олигарсите.

    В тая ситуация на бюргерите няма ли да им е безразлично под чия газова зависимост попадат - руска или американска? Просто руската тръбопроводна е значително по-евтина, а "съюзническата" LNG директно ги изхвърля от пазара. Което е и целта.

    Апропо, кой и как ще компенсира германските и австрийските компании, които са акционери с 50% от капитала на несертифицирания от Берлин СП-2? Щото Газпром при тия цени на газа си и избил загубите за седмица-две.

    Икономическата производна от войната на САЩ с Русия май ще я плати Европа.

    Нередност?
Нов коментар