🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нов абсолютен рекорд за цената на тока - почти 840 лв./мВтч

С продължаващото поскъпване на газа в следващите дни може да бъде премината и границата от 1000 лева за мегаватчас. Това поставя въпрос за връщането на въглищата

Бизнесът в България вече започва пряко да усеща ефектите от войната на Русия в Украйна. Заради опасенията за газовите доставки и скока на цените при днешната търговия с електроенергия беше постигнат нов абсолютен рекорд - 839.61 лв./мВтч. Предишният беше на 22 декември 2021 г., когато токът стигна 824.37 лв./мВтч. Но докато тогава това беше по-скоро инцидентен скок, сега високата цена изглежда само като начало на поредица от нови рекорди.

В Европа също има значително поскъпване на тока, като в отделни страни цената надхвърля 550 евро/мВтч. При такива стойности компенсациите, които бяха гласувани в края на 2021 г., изглеждат крайно недостатъчни и вероятно ще се наложи взимането на нови спешни мерки. Една от тях, колкото и абсурдно да звучи, е възстановяването на производството на ток от въглища, така че да се ограничи използването на природен газ.

Каква е връзката

От началото на войната в Украйна поскъпването на газа е повече от четворно - преди 24 февруари котировките на TTF бяха около 70 евро/мВтч, при инвазията на Русия той поскъпна рязко до 124 евро/мВтч, а днес е вече 280 евро/мВтч.

Връзката газ-ток е правопропорционална, тъй като голяма част от въглищните мощности в Европа бяха затворени през последните и останаха предимно ТЕЦ-овете, които работят на природен газ. За един мегаватчас електроенергия се използват около 1.6 мВтч природен газ. Което при цени от около 280 евро на газа означава поне 450 евро разход за горива. Следват въглеродните квоти, чиято цена изненадващо се понижава в последните дни (или заради допълнително предлагане, или заради ограничено търсене в следствие страховете на индустрията) до около 65 евро/тон през последните дни. Газовите централи емитират средно 550 кг CO2/мВтч при работата си, или още 35 евро разход. Така само от тези два елемента цената на тока, който се произвежда от газ, започва от почти 485 евро/мВтч.

Ще се върнат ли въглищата

При сегашните пазарни условия е значително по-евтино да се произвежда електроенергия от въглища, отколкото от природен газ, въпреки че се отделят много повече вредни емисии (около 1.2 т/мВтч). Доказателство за това е Полша, която успява да държи цените на тока си на много по-ниски от европейските нива - около 170 евро/мВтч.

По тази причина един от най-лесните и бързо осъществими начини за намаляване използването на руски газ в Европа е връщането към въглищата. Това може да бъде прието като временна мярка, тъй като е в противоречие със зелените политики на ЕС, но предвид войната и ценовата криза в енергетиката е някакво решение. Италия например официално обяви, че обмисля вариант, в който да възобнови работата на въглищните ТЕЦ, за да ограничи газовите. Ако и Германия предприеме подобен ход, ефектът за Европа като цяло ще е голям. И може да има силно успокоение при цените на електроенергия.

Компенсациите

До края на март българският бизнес ще продължи да получава компенсации за скъпия ток, но те няма да имат осезаем ефект, ако цените се задържат на нива 800-1000 лв./мВтч. Причината е, че в момента има таван за компенсациите от 250 лв./мВтч. По всяка вероятност правителството ще удължи схемите за подпомагане до края на юни, но не е сигурно дали ще иска да промени модела, тъй като това е свързано с нуждата от ново одобрение от ЕК. Иначе средства за целта би трябвало да има - могат да се ползват извънредните печалби на АЕЦ "Козлодуй" и НЕК.

ЕК вече обяви, че ще даде разрешение страните членки да наложат допълнителен данък върху енергийните дружества, които реализират големи печалби от поскъпването на тока, така че да използват тези средства за компенсиране на потребителите.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    insiderr avatar :-|
    Иван Илиев
    • + 8

    Много сте долни - На българия смятате в лева, на другите държави във евро за да е по-трудна съпоставката. На снимката даже сте изрязали България. Очевидно Капитал пишат единствено манупулативни статии :)

    Нередност?
  • 2
    xyha avatar :-P
    xyha

    По един велометър да раздадат , вкл'ючен към динамо, Хем сланинки ще топим , хем пари от ток ще печелим .

    Нередност?
  • 4
    rht351071196 avatar :-|
    rht351071196

    До коментар [#1] от "Иван Илиев":

    Нали можете да си го пресметнете в евро :)

    Нередност?
  • 5
    Rosty avatar :-P
    Ростислав

    Не знам, колко прогнози на Капитал се сбъдват в твърдението "колкото и абсурдно да звучи, решението е възстановяването на производството на ток от въглища" Абсурдно за за кой!?!?!? Да Ви припомня заглавието от май месец миналата година във вашето издание - "Токът няма да поскъпне много, ако държавата спре ТЕЦ "Марица-изток 2" И моят коментар под него: Ростислав
    От няколко години Капитал са изключително "позитивни" към държавната ТЕЦ Марица изток 2. Обаче си мисля, че за пореден път ще останат разочаровани. Това са над 1600 мегавата, модерна и работеща мощност, която може да се замени само с внос, а в критични моменти с нищо. НИЩО означава ТЪМНО. След като Европа закри 4-те блока на АЕЦ Козлодуй, дойде време за спирането и на термичните ни централи. Бюрократи в Брюксел, решават съдбата на хиляди от уютните си кабинети, подпомогнати от добре платени зелени лобисти и слаба съпротива от държавната ни администрация, с едничката цел да изстудят планетата - виц. Спирането, респективно закриването на ТЕЦ2 означава край, на независимата българска енергетика. Означава да зависим от газ или от въглищните централи на Ердоган. Само че за нас Турция, няма да субсидира електроенергията си, като прави, за да подпомогне икономиката си, а и на входа ЕС се кани да ни я облага още веднъж с СО2 такса... За мен е лъжа е, че след спирането ТЕЦ2 цената на тока ще се повиши с 2-3 процента. Веднага, когато битовите потребители излязат на свободния пазар, бързо, много бързо, ще научат "кон боб пасе ли", както се случи фирмите." От май 2022 година до сега се промениха твърде много неща, които определят цените на енергетиката, само цената на въглищата в Мини Марица изток остана същата и производствената цена на ТЕЦ2 /без СО2 индугенциите/ е пак същата. Не знам за газа, но утре може да няма и ядрено гориво за АЕЦ и но Мариците пак ще работят. А колкото и да блъскаме ФЕЦ, за да компенсираме руския газ. ФЕЦ работят от ден до пладне, през останалото време "абсурдните" въглищни централи ще трябват. Можем да го научим по лесния и по трудния начин - изборът е наш!

    Нередност?
Нов коментар