Природният газ поевтиня до нива отпреди началото на войната на Русия в Украйна

Цената слезе под 90 евро/мВтч за първи път от 23 февруари. Електроенергията също се търгува по-евтино

Цените на газа в България може да се понижат от началото на май
Цените на газа в България може да се понижат от началото на май
Цените на газа в България може да се понижат от началото на май    ©  Юлия Лазарова
Цените на газа в България може да се понижат от началото на май    ©  Юлия Лазарова

Въпреки продължаващите военни действия на Русия в Украйна и засилващите се намерения на ЕС да наложи енергийния санкции срещу Москва цената на природния газ продължава низходящия си ход. Днешната търговия на нидерландската борса TTF, към която е обвързана и формулата за ценообразуването в долари на "Булгаргаз" с "Газпром", започна при нива около 85 евро/мВтч. Това е най-ниската стойност от 23 февруари - деня преди инвазията на руските военни в Украйна.

Понижението на котировките може да се обясни с намаленото потребление в края на отоплителния сезон в Европа. Съществен фактор обаче е и ситуацията с коронавируса в Китай. Заради наложените локдауни там произвoдството като цяло е ограничено и съответно нуждата от природен газ рязко се понижава. Това води до пренасочване на LNG танкерите към Европа, при това на дисконтирана цена. Донякъде това е шанс европейските газови хранилища да се се запълнят по-бързо с алтернативен на руския газ, което пък ще даде възможност на страните в ЕС по-лесно да намерят решение за по-голямо ограничаване на руските доставки през следващата зима.

Как това ще се отрази на регулираните цени на газа в България още е рано да се каже. Но със сигурност от 1 май ще има понижение спрямо априлските, ако тенденцията се запази. Причината е, че КЕВР определя цените на "Булгаргаз" с месец закъснение - действащата сега тарифа отразява събитията през март, когато природният газ достигна исторически най-високите си стойности от над 200 евро/мВтч, a средната стойност на TTF за месеца беше 130 евро/мВтч. Така за май тарифата ще отрази котировките от април, които към момента са средно около 100 евро/мВтч.

Поевтиняването на газа се отразява и на електроенергийния пазар. На практика от началото на април борсовите цени на тока в Европа са на най-ниските си нива от септември 2021 г. насам. Конкретно за България средната стойност на електроенергията за първите 19 дни на месеца е 161 евро/мВтч, докато през март беше 249 евро/мВтч. Средните цени в периода октомври - февруари пък бяха в диапазона 190-220 евро/мВтч.