"Булгартрансгаз" избра ГБС за строежа на газовата връзка със Сърбия за 136 млн. лв.

Газопроводът може да осигури връзка на България с терминала за втечнен газ в Хърватия

При завършване на интерконектора с Гърция и газовата връзка със Сърбия България ще разшири възможностите си за внос на синьо гориво
При завършване на интерконектора с Гърция и газовата връзка със Сърбия България ще разшири възможностите си за внос на синьо гориво
При завършване на интерконектора с Гърция и газовата връзка със Сърбия България ще разшири възможностите си за внос на синьо гориво    ©  Георги Кожухаров
При завършване на интерконектора с Гърция и газовата връзка със Сърбия България ще разшири възможностите си за внос на синьо гориво    ©  Георги Кожухаров

Една от малкото конкретни новини от провелия се на 5 май в София международен енергиен форум, на който гости бяха представители и министри на енергетиката от Балканите, Азербайджан, Турция, бе подписването на договора за инвестиционно проектиране и изграждане на газовата връзка между България и Сърбия.

Държавният оператор "Булгартрансгаз" избра за реализирането на проекта консорциума "Интернешънал газ", в който влизат "Главболгарстрой" и "Главболгарстрой интернешънъл". Цената, предложена от изпълнителя, е 139 млн. лв. без ДДС.

Само преди няколко месеца фаворитът на "Булгартрансгаз" за строителството на газовата връзка между България и Сърбия беше друг - консорциум "Кенпайп". Но той изненадващо се отказа, като беше поискал за строителството 136.8 млн. лв.

Общият проект между България и Сърбия предвижда изграждането на нов газопровод от съществуващо вече съоръжение на "Булгартрансгаз" при Нови Искър към Ниш, като по този начин ще се разширят още повече възможностите за доставяне на природен газ в България по алтернативни трасета и от алтернативни източници.

По план газопроводът трябваше да е готов именно сега - през май 2022 г. Но заради обжалванията на процедурата, които продължиха близо година, това може да е факт не по-рано от април 2023 г.

Както предвижда договорът

Общата стойност на договора с ДЗЗД "Интернешънал газ" е 139 млн. лв. без ДДС, а финансирането на проекта ще дойде безвъзмездно от "Механизма за свързване на Европа", който също ще подпомогне и разширението на газовото хранилище в Чирен.

Обединението на "Главболгарстрой" и "Главболгарстрой интернешънъл" печели обществената поръчка, като изпреварва свързаното с Христо Ковачки ДЗЗД "Нова газ 2021". Интересно е, че дружеството "Нова газ 2021" предлага с няколко милиона лева по-ниска оферта от тази на "Интернешънъл газ", но въпреки това губи конкурса. Един от мотивите за по-слабо оценената оферта е срокът за изработване на инвестиционния проект - в случая ГБС е предложил за това само един календарен ден, а "Нова газ 2021" - 67 дни. Иначе няма разлика в предложените срокове за изпълнение от страна на двете дружества - 300 дни.

Защо е важно това?

През последните 12 години съдбата на газовата връзка със Сърбия беше много подобна като на тази с Гърция - много приказки и обещания, но липса на реални действия от страна на управляващите, за разлика от проекти като "Турски поток", който обвързва българския газов пазар изцяло с руската "Газпром". По план тръбата е с капацитет 1.8 млрд. куб.м/година - което е достатъчно да покрие около 60% от потреблението на страната. И с възможност за реверсивен поток - нещо, което липсва при "Турски поток", по който газът върви само от България към Сърбия.

Големият потенциал на връзката е, че би могла да осигури трасе за доставяне в България на природен газ от терминала за втечнен газ Кърк в Хърватия и по този начин в ситуация като днешната ("Газпром" спира доставките за България) да има допълнителни опции откъде държавата да купува.

Новият газопровод ще започва от газоразпределителната станция при Нови Искър, след което преминава през Костинброд и Драгоман - общо 62 км. При Димитровград в Сърбия продължава към мрежата на западната ни съседка до Ниш - още около 88 км. На сръбска територия обаче строителството върви отделно, от други фирми. То започна още преди няколко месеца, като според източници от сръбското правителство трасето ще е готово есента на 2023 г.

Предвидено е от газовата връзка да могат да се изградят отклонения за газоснабдяване на Сливница, Драгоман и Годеч - нещо, което липсва като проектна възможност при "Турски поток" в Северозападна България.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ajsayder avatar :-|
    sim4o

    Че то има връзка с терминала в Крк ..

    https://lng.hr/en/home/

    Нередност?
  • 2
    cnk36646769 avatar :-|
    cnk36646769

    Смешен капацитет, имайки предвид очертаващия се остър дефицит в Европа при продължителен отказ от руска газ, и факта, че добивът се осъществява на юг и изток от континента, което връща България на картата за пренос.
    Ние следва да се стремим към разширяване на капацитета за пренос към Сърбия и Румъния (и съответно от Турция, Гърция и Черно море) за да се възползваме от геополитическата ситуация, а не да се лигавим с такива смешни връзки, които са планирани при други условия и с други цели.

    Нередност?
Нов коментар