"Растеж чрез технологичен регрес": как ще деградира руската икономика

Германски експерти коментират войната на Путин като "икономическо самоубийство" и прогнозират превръщането на Русия в суровинен придатък на Китай

След като френската компания "Рено" продаде руския си завод на Москва, кметът Сергей Собянин съобщи, че в него ще се възобнови производството на "историческата марка "Москвич"
След като френската компания "Рено" продаде руския си завод на Москва, кметът Сергей Собянин съобщи, че в него ще се възобнови производството на "историческата марка "Москвич"
След като френската компания "Рено" продаде руския си завод на Москва, кметът Сергей Собянин съобщи, че в него ще се възобнови производството на "историческата марка "Москвич"
След като френската компания "Рено" продаде руския си завод на Москва, кметът Сергей Собянин съобщи, че в него ще се възобнови производството на "историческата марка "Москвич"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Андрей Гурков с обобщение на икономически анализи в германските медии за перспективите на руската икономика в Deutsche Welle.

Сега Русия по същество извършва "икономическо самоубийство". Това, което ще се случи с икономиката, е "деградация до нивото на развиваща се страна". Централната банка под ръководството на Елвира Набиулина всъщност признава, че страната няма потенциал за технологично развитие. Следователно на Русия й остава "тънката сламка" на надеждата да стане младши суровинен партньор на Китай...

Това са някои от ключовите изводи от нарастващия брой публикации в германските медии, в които известни икономисти предупреждават германската бизнес общност за безперспективността на руския пазар след инвазията на Русия в Украйна и налагането на множеството западни санкции.

Русия няма да стане Северна Корея, а доставчик на суровини за Азия

Например икономическото списание Capital публикува интервю с професора от Хайделбергския университет Фридрих Хайнеман. Един от въпросите е как ще изглежда тази "структурна трансформация" и това "търсене на нови бизнес модели", в които Русия и руските предприятия според последните изявления на Елвира Набиулина ще трябва да се ангажират активно поради санкциите.

Това, което ще се случи с икономиката, е "деградация до нивото на развиваща се страна". Централната банка под ръководството на Елвира Набиулина признава, че страната няма потенциал за технологично развитие. Следователно на Русия й остава "тънката слама" на надеждата да стане младши суровинен партньор в Китай...

Това са някои от ключовите изводи от нарастващите брой публикации в германските медии, в които някои величия предупреждават германската бизнес общност за безперспективността на руския пазар след инвазията на Русия в Украйна и налагането на множество западни санкции

"Русия няма да следва севернокорейския път - на пълната самоизолация, тъй като износът на суровини е твърде важен за руския бизнес модел. В дългосрочен план Русия очевидно ще се позиционира като суровинен доставчик за Азиатския регион. Нещо повече едва ли ще се случи. В крайна сметка всичко, което е наистина важно за придвижване в бъдещето, Китай вече го има", отговаря Хайнеман, който оглавява и един от отделите в Центъра за европейски икономически изследвания (ZEW) в Манхайм, като добавя, че превръщането на Русия в "енергиен доставчик за Азия" ще отнеме вероятно години.

"В дългосрочен план Русия очевидно ще се позиционира като суровинен доставчик за азиатския регион."

Проф. Фридрих Хайнеманн
Проф. Фридрих Хайнеманн

университет в Хайделберг

Той отбелязва в същото време, че "никой няма да умира от глад в Русия, като населението ще запази 80 на сто от покупателната си способност". И прогнозира спад на реалните доходи на руснаците с 20%, а също и че "много работни места ще бъдат унищожени" и това ще удари всички, включително средната класа, която досега "щастливо почиваше в европейските страни".

Набиулина вижда "растеж чрез технологичен регрес"

Изявленията на ръководителката на руската централна банка бяха коментирани и в седмичния подкаст на икономическия вестник Handelsblatt. В германските експертни кръгове професионалните качества на Елвира Набиулина са високо ценени въпреки озадачението от настоящата й роля (статия за нея във вестник Berliner Zeitung е озаглавена "Спасителката на рублата: финансов гений или военнопрестъпник?").

В подкаста на Handelsblatt проф. Берт Рюруп, бивш член на Съвета на икономическите експерти към германското правителство, разговаря с директора на Института за икономика в Кьолн проф. Михаел Хютер. Двамата се спират по-специално на концепцията за "технологичния регрес", или "индустриализация, основана на по-малко напреднали технологии", която сега се чува в Москва. ("Санкции срещу Русия: "Ладите" вече ще бъде без ABS", гласи заглавие в седмичника Die Zeit.)

Ефективното разчитане на технологии от предишно поколение означава, че руските предприятия са съветвани "дори да не се надяват, че могат да бъдат конкурентоспособни в глобалната конкуренция. При желанието за технологично развитие, което сега цари в целия свят, се питам: кой днес има нужда от очевидно остаряла продукция", посочва проф. Хютер. Според него "растежът чрез регрес" е много странно послание, защото растежът на БВП се осигурява именно от технологичния прогрес: "Има голямо низходящо движение на Русия и тази страна няма иновативен потенциал."

"При желанието за технологично развитие, което сега цари в целия свят, се питам: кой днес има нужда от очевидно остаряла продукция?"

Проф. Михаел Хютер
Проф. Михаел Хютер

Институт за икономика в Кьолн

Строежът на тръбопроводи до Китай може да отнеме десетилетие

Според проф. Берт Рюруп руската агресия срещу Украйна "се превърна в катализатор за вече зараждащата се технологична деградация". "В тази ситуация Путин предприема напълно рационална стъпка, предлагайки Русия на Китай като по-малък партньор и постоянен доставчик на суровини. За страна със застаряващо и намаляващо население, изоставаща все повече от глобалното развитие, намирането на силен партньор е на практика единствената възможност да се задържи на повърхността", смята той.

Но в близко бъдеще и дори в средносрочен план това ще бъде много "тънка сламка", възразява Михаел Хютер, защото, за да снабдява Китай с петрол и газ в обеми, сравними с тези, които досега отиваха в Европа, е необходимо да се построят в източната посока огромни тръбопроводи, а "това може да отнеме цяло десетилетие".

"В тази ситуация Путин предприема напълно рационална стъпка, предлагайки Русия на Китай като по-малък партньор и постоянен доставчик на суровини."

Проф. Берт Рюруп
Проф. Берт Рюруп

бивш член на Съвета на икономическите експерти към германското правителство

Затова директорът на Института за германската икономика нарича войната, отприщена от Русия, "по същество икономическо самоубийство". Той е убеден, че германският бизнес ще спре да инвестира в руската икономика, и смята, че е напълно реалистично да се постигне радикално намаляване на зависимостта на Германия от вноса на руска енергия в рамките на две години.

Деградацията на икономиката интересува ли Путин

"Цялата тази война е икономическо самоубийство", казва и Маркус Койп, асистент във Военната академия в Цюрих (ETH Zürich), в интервю за популярния в бизнес средите Frankfurter Allgemeine Zeitung. Според него "наблюдаваме деградацията на развита икономика до нивото на развиваща се страна".

Експертът прогнозира дълъг период на висока инфлация в Русия, която ще удари населението и ще принуди Путин да субсидира основните хранителни продукти. "Това ще бъде завръщане към Съветския съюз от 80-те, към една тъмна и нещастна империя". В друго интервю - във вестник Die Welt, Койп обобщава случващото се в Русия по следния начин: "В дългосрочен план Путин нанася много, много тежки икономически щети. Може би не го осъзнава. Или не го е грижа."

Защо този път в Русия няма да се "презимува"

Бернд Циземер, бивш главен редактор на Handelsblatt, а преди това негов кореспондент в Москва, се обръща към германските бизнес кръгове в анализ, публикуван във вестника. В него той посочва, че бизнесът на германските концерни в Русия няма да се възстанови, както се е случвало много пъти в миналото след различни кризи. "Този път надеждите, че ще може да се презимува, са напразни. На руската икономика й предстои много дълга зима", пише Циземер и посочва седем причини за това:

1. На Запад Путин се смята за "воененнопрестъпник" и следователно няма да има нормални политически контакти с Русия, а по-скоро нова студена война, дори по-ожесточена от предишната.

"На руската икономика й предстои много дълга зима."

Бернд Циземер
Бернд Циземер

бивш главен редактор на Handelsblatt

2. Продължаващият срив на сътрудничеството в областта на петрола и газа "ще счупи гърба на руско-германските отношения". За Германия въпросът вече не е дали е необходимо да се отърве от енергийната зависимост от Русия, а в какви срокове.

3. Германският бизнес не трябва да разчита, че краят на войната ще доведе до вдигане на западните санкции, особено американските.

4. Новите големи проекти в Русия ще бъдат твърде рискови за много години напред заради санкциите. Концерни като Claas или Knauf, които искат да останат в Русия на всяка цена, трябва да се настроят за бавен упадък на своите фабрики.

5. Големите репутационни рискове по света за онези фирми, които ще се опитат да "презимуват" в Русия.

6. По-нататъшното влошаване на и без това лошия бизнес климат в Русия, от който най-много ще пострадат германските фирми. Заслепени от 20 години пропаганда и държавно подстрекателство, мнозинството руснаци се възприемат като жертви на войната, несправедливо наказани от западните санкции и особено засегнати от предателството на германците. Малкото германски мениджъри, които все още се опитват да останат в Русия, разказват за всевъзможни вербални атаки.

7. Бързото обедняване на руснаците. Високото потребителско търсене, с което търговски вериги като Metro и Globus присъстваха на руския пазар, скоро ще е ниско. Войната ще отмени резултатите от над 15 години икономически растеж.

След тези седем аргумента Бернд Циземер препоръчва на германските компании да отпишат бизнеса си в Русия "от раз".

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gorodetski avatar :-|
    gorodetski
    • - 1
    • + 1

    Съветската кочина и идва края, този път наистина.

    Нередност?
  • 2
    guentchovelev avatar :-P
    guentchovelev
    • - 1
    • + 1

    Тази статия предполага, че Руснаците няма да отменят курса си ... А аз мисля, че те точно това ще направят, а именно - изтеглят се от навсякъде от Украинска територия, включително Крим, "самоубиват" си Путин (или почива щото болен), слагат Навални начело, плащат репарации и се молят да бъдат приети обратно в обществото на народите. Ако са искрени - след 5-10 год. ще си върнат предишното ниво ...

    Другия път - да продължават агресията, да затъват още повече е МНОГО по-лош (за тях) а и за света. Оскотяване е, лишаване от бъдеще и смисъл за всички руснаци е този път ... Цивилизованата част от света, трудно, но ще го преживее това, Русия обаче НЯМА да успее ..

    Нередност?
  • 3
    rado7475 avatar :-|
    Radoslav Stoyanov
    • - 1

    До коментар [#2] от "guentchovelev":

    Надценявате ги. Презюмирате здрав разум. Там няма такъв. Ще бъде грозен упадък.

    Нередност?
Нов коментар