🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Русия с ръка на кранчето, газът поскъпна шоково със 75% само за три дни

"Газпром" орязва доставките за Германия и Италия навръх срещата в Украйна на европейските лидери

Цената на природния газ ще продължи да расте най-вероятно
Цената на природния газ ще продължи да расте най-вероятно
Цената на природния газ ще продължи да расте най-вероятно    ©  Stoyan Nenov
Цената на природния газ ще продължи да расте най-вероятно    ©  Stoyan Nenov
Темата накратко
  • Има огромен скок на борсовите цени на най-големия европейски индекс.
  • Основната причина е, че Германия и Италия са с редуцирани доставки от "Газпром".
  • България засега не е засегната, тъй като има фиксирана цена за месеца и разчита на LNG и азерски газ.

Най-високите цени на природния газ от 9 март насам бяха достигнати днес на европейските индекси. Котировките на TTF се повишиха до над 145 евро/мВтч, което е с почти 20% над нивата от вчера и с над 75% спрямо тези от 13 юни.

Това е най-голямото и рязко поскъпване на природния газ в Европа от началото на войната на Русия в Украйна. До голяма степен увеличението на цените пак е свързано с Русия и доминацията на "Газпром" в голяма част от европейските страни. Това става точно в момента, когато има намалени доставки на втечнен газ от САЩ заради пожар в един от терминалите в Тексас.

Ситуацията показва съвсем ясно, че Русия е изключително ненадежден партньор и че руският газ може много бързо да се окаже най-скъпият на пазара. Още повече че в конкретния случай повишаването на цените е свързано с едностранно ограничаване на доставките от "Газпром" към европейски компании, които имат дългосрочни договори и са приели схемата за плащане на Москва с откриването на рублени сметки в Газпромбанк.

Tова би рефлектирало сериозно на България, ако страната все още разчиташе изцяло на руски доставки, тъй като според договора на "Булгаргаз" с "Газпром" 70% от цената се формира именно на база нидерландския TTF индекс като референция. Сега, с доставките на LNG и азерския газ, страната е сравнително защитена от това поскъпване. Цената през юни за вътрешния пазар остава малко над 70 евро/мВтч.

Защо цената на газа расте

Още след инвазията на руската армия в Украйна се видя, че цената на природния газ в Европа зависи от външната политика на Москва, а не от някаква пазарна логика. След първоначалния шок, когато за кратко цената премина 200 евро/мВтч, последва известно успокоение, като от началото на юни цените бяха слезли дори под 80 евро/мВтч. Това до голяма степен се дължеше на факта, че европейските страни започнаха да намират алтернативни доставки и кризата изглеждаше преодолима.

В Москва обаче явно не са харесали това и решиха да всеят допълнителна паника на пазара, като първо намалиха с 40% доставки по "Северен поток 1" към Германия. Официално от "Газпром" обявиха, че има "технически проблеми по трасето заради Siemens". Интересното е обаче, че още на следващия ден руската компания намали и с 15% доставките към втория най-голям купувач в Европа - Италия, като според италианската газова компания Eni това се е случило "без явен довод".

Последва допълнително понижение на доставките към Германия - след първоначалния спад от 167 млн. куб.м на ден на 100 млн. куб.м беше "преправено" и руската компания намали доставките с още 33 млн. куб.м.

Отговорът от Германия последва, като вицеканцлерът Робърт Хабек заяви, че "не са технически причините, а целта е политическа, за да се дестабилизира пазарът".

Важно е, че ограничаването на доставките се случва на фона на посещението на германския канцлер Олаф Шолц, италианския премиер Марио Драги и френския президент Емауел Макрон в Киев, на което се очаква да бъде обсъдена кандидатурата на Украйна в Европейския съюз. Някои анализатори свързват решението на Москва с натиск към европейските лидери заради ускорената процедура за присъединяване на Украйна, а други като FT твърдят, че това е целенасочена политика срещу запълването на хранилищата в Европа. Средно те са запълнени 52%, а българското - "Чирен" е 30%.

Причина за поскъпването може да се търси и в запаления терминал в Тексас за втечнен газ, заради който доставките към Европа ще намалеят с 20% в следващите седмици. В първите месеци на годината САЩ праща три четвърти от танкерите си с втечнен газ към Европа. Това обаче няма как да рефлектира толкова бързо на пазара, тъй като транспортът на танкерите отнема поне няколко седмици, а аварията се случи преди дни.

Друга причина може да се търси в ранните жеги в Западна Европа, като Франция, Испания и Германия регистрират температури около 40 градуса в последните дни, което е много над нормата за периода. Обикновено жегите в Испания и Германия са свързани именно с по-голямо потребление на електроенергия, която идва от природен газ.

Какво прави България

Главният проблем не е конкретно в цените, а как да се осигурят нужните количества.

В момента България не зависи толкова от цените на европейските индекси, тъй като разчита на танкери от САЩ, които на месечна база да попълват нуждите на страната. В момента цената на американския "Хенри хъб" е 24 евро на мВтч, като според енергийния анализатор Васко Начев "разходите за втечняване, регазификация и транспорт до България струва още 16 евро на мВтч, или общо 40 евро на мВтч". Това означава, че при всички случаи американският втечнен газ, който влиза в България, ще е на по-ниски нива от тези, които "Газпром" поддържа в момента в Европа.

Другият доставчик за Българи - Азербайджан, формира цените на газа на база петролна формула и все още е значително по-евтин от борсовите индекси.

Затова през юни цената на природния газ в България е фиксирана на 141 лв./мВтч, което е точно на половината спрямо европейските индекси в момента.

Няма яснота обаче как ще се развият нещата в бъдеще, тъй като правителството на Кирил Петков все още не е подписало дългосрочен договор за доставки на LNG. А предвид политическите трусове може и въобще да не се стигне дотам. При едно служебно правителство пък е много вероятен сценарий за обръщане към "Газпром" въпреки големите рискове, които крие това.

Все още не са заработили и общите поръчки на газ от ЕС, от които България трябва да бъде част.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 2
    • + 2

    Имаш рубли , цоцаш газ ...

    Нередност?
  • 2
    popopo avatar :-|
    popopo
    • - 3

    До коментар [#1] от "SS":

    имаш рубли, нямаш нищо.

    Нередност?
  • 3
    lxl24646788 avatar :-|
    lxl24646788
    • - 1

    Ами нали Западът обяви икономическа война на Русия? Сега защо квичи? Да се греят с евроатлантическа солидарност зимата.

    Нередност?
  • 4
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    До коментар [#3] от "lxl24646788":

    Европейците не целуват икона на Путлер всеки ден, когато излизат за работа. Това го правим само тук. И без руски газ ще се оправят, и без руско жито.

    Може да е неудобно, може да е скъпо, но животът е по-важен. Бомбите убиват по-бързо от студа.

    Нередност?
Нов коментар