Германия и Австрия отварят спрени ТЕЦ-овете заради шантажа на Русия с газа

Извънредните мерки целят овладяване на проблема с недостиг на енергия

Европейските цени на газа, които вече са близо до рекордните нива, се покачиха допълнително миналата седмица в отговор на последните съкращения на доставките
Европейските цени на газа, които вече са близо до рекордните нива, се покачиха допълнително миналата седмица в отговор на последните съкращения на доставките
Европейските цени на газа, които вече са близо до рекордните нива, се покачиха допълнително миналата седмица в отговор на последните съкращения на доставките    ©  Reuters
Европейските цени на газа, които вече са близо до рекордните нива, се покачиха допълнително миналата седмица в отговор на последните съкращения на доставките    ©  Reuters
Темата накратко
  • През последните дни "Газпром" намали обема на доставките през газопровода "Северен поток 1" до Германия.
  • Канцлерът Олаф Шолц нарече зависимостта на страната от руската енергия "грешка в икономическата политика на Германия".
  • Досега Германия внасяше 55% от своя газ от Русия, а Австрия - 80%.

Германското правителство обяви, че ще приеме извънредни закони за повторно отваряне на затворени въглищни централи за производство на електроенергия. Този ход илюстрира дълбочината на безпокойството в Берлин относно възможния недостиг на газ през зимните месеци заради прекъсванията на газовите доставки от Русия.

"Това е горчив развой, но в тази ситуация е от съществено значение за намаляването на употребата на газ", каза германският икономически министър Роберт Хабек, член на Зелената партия.

Правителството на Австрия също прие в неделя да отвори отново електроцентрала на въглища, ако ограничените доставки на газ от Русия доведат до енергийна извънредна ситуация. Централата "Мелах", която беше последната електроцентрала в страната, захранвана с въглища, беше затворена през пролетта на 2020 г., тъй като правителството поетапно се отказа от замърсяващата енергия в опит да премине към 100% възобновяеми източници на енергия.

Решението, взето на кризисно заседание на правителството, дойде малко след като Германия обяви стъпки за справяне с намалените доставки на руски газ. Досега Германия внасяше 55% от своя газ от Русия, а Австрия - 80%.

През последните дни руският държавен монополист "Газпром" намали обема на доставките през газопровода "Северен поток 1", който минава през Балтийско море до Германия. Компанията обясни, че виновник за това са канадските санкции, които оставиха помпено оборудване, поддържано от Siemens Energy, блокирано в Монреал.

Германия и нейните съюзници в Европа отхвърлиха твърденията на "Газпром" с аргумента, че всеки технически проблем е претекст за отмъщението на Москва срещу санкциите на ЕС. "Газпром" не е използвал алтернативни тръбопроводни маршрути, за да компенсира недостига на доставки през "Северен поток 1", но обяви, че е готова да пусне количества по "Северен поток 2", който беше спрян от Германия заради руската инвазия в Украйна.

Европейските цени на газа, които вече са близо до рекордните нива, се покачиха допълнително миналата седмица в отговор на последните съкращения на доставките.

Мерки в Германия

Германският канцлер Олаф Шолц нарече зависимостта на страната от руската енергия "грешка в икономическата политика на Германия" и обвини предишните правителства в пропуск да създадат алтернативни маршрути за доставка на газ.

Берлин планира да изгради четири плаващи терминала за втечнен природен газ и в момента работи по запълването на газовите хранилища, за да си осигури количества за зимата. В момента те са запълнени на 56%, а министърът на икономиката Хабек цели да достигнат 90% до декември.

"Нуждаем се и ще направим всичко възможно, за да съхраним възможно най-много газ", каза Хабек и добави, че "в противен случай наистина би имало значителен недостиг през зимата".

Германия се стреми да намали нормалното потребление с около една пета, без да прибягва до въвеждане на лимити на употреба, като същевременно увеличава доставките от Норвегия и вноса на втечнен природен газ.

Има обаче опасност от проблеми с доставките, особено ако зимата е студена - средните температури в Германия са 6°C или по-ниски от ноември до април, съобщава Financial Times.

Анализатори прогнозират, че дори газовите хранилища да са пълни 90%, биха могли да покрият едва два или три месеца нормално зимно потребление, ако руските доставки бъдат напълно прекъснати.

Русия измести Саудитска Арабия като най-голям доставчик на петрол за Китай

Русия стана лидер в доставките на суров петрол за Китай през май с 8.42 млн. тона, като измести Саудитска Арабия, заемала тази позиция в предходните 18 месеца. Основната причина са предлаганите от Москва огромни отстъпки на китайските купувачи, твърдят източници на Reuters.

През май Китай увеличи вноса на руски суров петрол с рекордните 55% на годишна база, сочат данни от Главната митническа администрация на Китай, цитирани от агенцията. През миналия месец всеки ден са внасяни по почти 2 млн. барела на ден, или с една четвърт повече спрямо април. Вносът е с танкери и по тръбопровода Източен Сибир - Тихия океан.

Заради санкциите Русия започна да предлага на купувачите още през март средна отстъпка от около 20% в цената на сорта Urals, през април тя достигна 33%, след което последва корекция в обратната посока с почти 20%.

В началото на април агенцията, позовавайки се на свои източници, съобщи, че китайските държавни петролни компании (PetroChina, Sinopec, Sinochem и CNOOC) се въздържат от сключване на нови договори за доставка на руски петрол. Пекин внимава със ситуация, в която купуването на допълнителни обеми гориво започва да изглежда като подкрепата за Москва в нападението ѝ срещу Украйна.

"Посланието и тонът са ясни - контролът на риска и спазването [на санкциите на Запада] са по-важни от печалбата", каза пред агенцията източник, запознат с това какво обсъждат в Unipec (подразделение на Sinopec). Той отбеляза още, че има много трудности с плащанията и логистиката въпреки наличието на "огромни отстъпки". Според Financial Times по това време частни петролни рафинерии са увеличили обема на петрола, закупен от Русия до началото на май.

В началото на юни европейските страни одобриха пакет от санкции, забраняващи закупуването на петрол от Русия, а също така забраниха "застраховане и презастраховане на морски транспорт на такива стоки [нефт и нефтопродукти] до трети страни".

Това създава сериозни ограничения за морския превоз, капацитетът на петролопроводите от Русия към Азия не може да поеме всички обеми, от които се отказват Европа, САЩ и Канада, а построяването на нови тръбопроводи изисква години. Поне в началото заради повишените от войната и други фактори цени Москва ще продължи да печели - и вероятно още повече от сега - при реален износ на по-малки обеми руски петрол.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    xyha avatar :-P
    xyha
    • - 1

    Важното на Вуте да му е зле . Втората серовна , заради липсата на петрол немците са измислили и автомобили на дърва . Ще ни върнат 200 г. назад .

    https://en.wikipedia.org/wiki/Wood_gas

    Нередност?
  • 2
    nxy48610609 avatar :-|
    amidala
    • - 1

    Аз останах с впечатление, че ЕС с кеф се отказва от мръсния руски газ и ще го кара на перки и солари. Всъщност за намаляването на газа по СП-1 причината била в ремонта на две турбини на Siemens в техен завод в Канада. А пък Канада не върнала турбините обратно, защото били обект на наложени канадски санкции.
    Бумеранг. Санкционен бумеранг.
    Хайде, още два месеца ще е лято. А после?

    Нередност?
Нов коментар