🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Русия ремонтира "Турски поток" в момент, в който пазарът е вече с пикови цени

Газопроводът ще бъде спрян за "планов ремонт" другата седмица и това ще постави целия континент в трудна позиция

Турски поток бе открит едва преди две години и нуждата от планов ремонт в изключително уязвим за пазара момент изглежда повече като чисто политическо решение
Турски поток бе открит едва преди две години и нуждата от планов ремонт в изключително уязвим за пазара момент изглежда повече като чисто политическо решение
Турски поток бе открит едва преди две години и нуждата от планов ремонт в изключително уязвим за пазара момент изглежда повече като чисто политическо решение
Турски поток бе открит едва преди две години и нуждата от планов ремонт в изключително уязвим за пазара момент изглежда повече като чисто политическо решение
Темата накратко
  • България реално ползва руски газ от "Турски поток" и в момента през суапови сделки
  • В последните дни цените на горивото нараснаха със 70%, след като Русия намали доставките за Германия и Италия
  • Всеки ден е важен за нагнетяването на газ в хранилището в Чирен, което е пълно само на 30%

Годишният планов ремонт на тръбопровода "Турски поток" ще се извърши между 21-28 юни и в периода доставките ще бъдат спрени, съобщи "Газпром" в събота сутрин. Новината повдига няколко въпроса и за България, както и този дали решението на Русия е политическо - нуждата на планов ремонт на тръбата, която бе пусната в експлоатация преди само 2 години, е спорна.

Въпреки че България официално не внася газ от Русия, след като доставките за страната ни бяха спрени преди два месеца, ремонтът на "Турски поток" все пак ще се отрази на количествата, които се потребяват в България в момента, и тези, които се нагнетяват в газовото хранилище в Чирен. Последното е особен проблем, тъй като българското хранилище е пълно едва на 30%.

Газът на България

След като на 27 април т.г. "Газпром" обяви, че няма да доставя повече природен газ на България, тъй като страната не спазва указа на президента Владимир Путин за плащане в рубли, България остана с няколко краткосрочни алтернативи за внасяне на синьо гориво.

Най-популярният вариант, който е и широко дискутиран, е за внасяне на американски втечнен газ (LNG) през гръцкия терминал Ревитуса или през някой от турските терминали. Това до някаква степен се и реализира, тъй като към България в момента се доставя американско гориво. Предвид че логистиката от Ревитуса през гръцката преносна мрежа до България е сложна, а "Булгартрансгаз" продължава да има достъп до "Турски поток", страната ни просто задържа руските количества насочени за Гърция. На документи България получава втечнен газ от САЩ и азерски газ, но реално чрез суапова сделка продължава да използва руския газ (гръцки) от "Турски поток". Това е и основната причина количествата през последните седмици в газохранилището в Чирен да се увеличат с 10%, като към 16 юни то е пълно на 31%.

На входа на "Турски поток" в България се забелязва сериозен ръст на доставки през последните 5 дни - от 23 млн. куб.м до 32 млн. куб.м на ден. Въпросът обаче е дали страната ще може да се справи, ако не получава т.н. "гръцки количества" през "Турски поток" и никакви количества от Турция (през техните LNG терминали), като същевременно ситуацията на световния газов пазар през последните дни е повече от странна.

Ако "Булгаргаз" не може да се възползва от "Турски поток" за суапови сделки, то това ще постави България в трудна ситуация за поне седмица и потенциално ще обърка сметките за нагнетяване на Чирен.

Така отново се стига до темата с азерския газ - от 1 юли ще започнем да получаваме драстично повече газ от Азербайджан, като очакванията са, а и заявките от Министерския съвет, да се получават пълните 1 милиард куб.м според договора с AGSC ( Azerbaijan gas supply company). По договор България трябва да ги получава и сега, въпреки че интерконекторът не е готов, но поради странния отказ на "Булгаргаз" отпреди няколко месеца, страната ни получаваше само част. Същевременно, на дългоочаквания интерконектор с Гърция ICGB се правят хидравлични тестове и най-вероятно той ще бъде технически пуснат в началото на есента, а не както беше заявено по-рано на 1 юли.

Шок с газа

В последните дни Русия редуцира сериозно количествата към двата си най-големи потребители в Европа - Италия и Германия, а и тези към по-малкия пазар на Франция. Това взриви пазара, като в момента цените са около 120 евро на мвТч, а само преди няколко дни бяха около 40-50% по-ниски. По принцип, след като България купува американски втечнен газ, цените на европейските индекси не би трябвало да имат значение за нашия пазар, особено предвид и много по-ниските цени на американския "Хенри хъб". Но заради суаповите сделки увеличените цени на газа достигат и България от Гърция или Турция.

Релевантен, разбира се, е въпросът нужен ли е ремонт на основен руски газопровод по средата на война и галопиращи цени на природния газ на континента и дали този ход не е изцяло политически и геостратегически.

Много анализатори, а и политици, сред които икономическият министър на Германия Робърт Хабек, свързаха намалените количества и странното поведение на "Газпром" с опит за затягане на обръча около Европейския съюз преди решението за кандидатурата на Украйна за бързо влизане в съюза. Няма да е учудващо, ако спирането за планов ремонт на "Турски поток" допълнително оскъпи синьото гориво, тъй като Европа ще остане без тръбен газ.

Проблем ли е това

Преди няколко дни сръбският премиер Ана Бърнабич обяви, че газовата връзка между Сърбия и България е приоритет за държавата.

"Изключително важно е да работим за енергийната си независимост, газовият интерконектор с България е най-важният проект за това, с него ще взимаме газ и през Гърция и други източници", заяви тя, като с това посочи, че Белград разчита на България за транзит на втечнен газ от гръцките и турските терминали.

Преди месец "Булгартрансгаз" най-накрая договори строежа на сръбската газова връзка с ДЗЗД "Интернешънъл газ" за 140 млн. лв. без ДДС. Интерконекторът трябва да е готов до края на 2023 г и да отвори вратите на Сърбия за доставки от строящия се нов терминал за регазифициране в Александруполис и останалите средиземноморски терминали. Допълнително ще им даде достъп до Трансадриатическия газопровод TAP, от който ще могат да внасят азерски газ, ако имат сключено споразумение.

Към момента от Белград могат да внасят газ или през Унгария, или да разчитат на "Турски поток", като и двете възможности не им предоставят достатъчно диверсификация. Неслучайно президентът Александър Вучич предсказа тежка зима преди няколко дни за целия балкански регион.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • - 3
    • + 2

    Вай, вай, вай, каква стана тя.
    Вместо ЕС да налага още санкции.
    Масква врътна кранчето.
    Жега...

    Нередност?
  • 2
    epilatora avatar :-|
    Морис Равел
    • - 3
    • + 2

    Когато националната сигурност на САЩ е застрашена, те взимат мерки - Либия, Ирак , Авганистан и т.н . И никой не им го оспорва. Сега Русия ще прави като САЩ. Националната и сигурност е застрашена и Русия взема мерки. И никой няма да и го оспорва. И който не може да го разбере по лесния начин, ще го разбере по трудния.

    Нередност?
  • 3
    demokoko18 avatar :-?
    demokoko18
    • + 1

    До коментар [#1] от "dobadoba":
    До коментар [#2] от "Морис Равел":

    Бе колеги коментатори, не знам...
    Ако на най-добрият ти приятел Сърбия приоритет са им газова връзка с България (???), значи и при теб не вървят добре нещата :)

    Нередност?
  • 4
    petkata1 avatar :-|
    petkata1
    • + 5

    Уважаеми коментатори, плановите годишни ремонти на технически съоръжения са ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ. С това се гарантира безаварийната работа през следващата експлоатационна година. Тези планови ремонти се знаят предварително, минимум от 9 до 12 месеца преди началото. По график са!
    Търсенето на теле под вола е странна посока на обяснение. Предполагам, че всеки от Вас преглежда автомобила си преди да тръгне за почивка някъде и задължително преди да дойде зимата.

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 1

    Достра причудливи обяснения: газпром, който ни врътнал кранчето, зашото К&Асен не предплатиха доставката за май, сега ни е виновен, че профилактира свой собствен газопровод, към който ( заради отказа на K &A) БГ няма никакво отношение?!
    И друго: не на Милер трябва да му е жега за празния Чирен, а на случайника Киро!

    И отсега подлудявам, че баце десетилетие ще обяснява неудачите си със сътвореното за половин година от тия (...)!

    Нередност?
Нов коментар