КЕВР намали цената на газа с почти 13% от днес

Сред причините за това са както доставките на LNG от САЩ, така и общото понижение на цените на газа в Европа

Директорът на "Булгаргаз" Людмил Йоцов е заявил по-ниска цена от първоначално очакваната
Директорът на "Булгаргаз" Людмил Йоцов е заявил по-ниска цена от първоначално очакваната
Директорът на "Булгаргаз" Людмил Йоцов е заявил по-ниска цена от първоначално очакваната    ©  Цветелина Белутова
Директорът на "Булгаргаз" Людмил Йоцов е заявил по-ниска цена от първоначално очакваната    ©  Цветелина Белутова
Текстът е актуализиран на 10 юни в 13:40 ч.

С 10 дни закъснение, Комисията за енергийно и водно регулиране одобри регулираната цена на природния газ за България за месец юни. Тя ще бъде 141.36 лв./МВтч и е с почти 13% под действащата за май. Държавният газов доставчик "Булгаргаз" внесе на 31 май искане за тарифа от 141.28 лв. за мВтч без ДДС, такси за превоз и акциз.

Главната причина за поевтиняването са количествата втечнен газ (LNG), които са включени в газовия микс на страната, както и цялостното успокоение на газовия пазар - през май борсовите цени почти се върнаха на стойностите от преди войната в Украйна.

Така донякъде България се отърсва от първоначалния шок на спрените доставки от страна на руския "Газпром" в края на април и страната може да си урежда алтернативни количества на конкурентна цена.

Защо поевтинява газът

След посещението си в САЩ в средата на май премиерът Кирил Петков обяви, че цената на синьото гориво в България ще намалее от юни след старта на доставките на американски втечнен газ. Тогава не стана ясно колко точно по-ниска ще бъде цената от природния газ, но бе обявено, че ценообразуването ще е на база на американския газов хъб "Хенри хъб", на който котировките се търгуват на значително по-ниски цени, отколкото на основния европейски индекс TTF. Освен това става въпрос за два танкера по 100 млн. куб.м (б.а. - компанията доставчик е Cheniere), които ще пристигнат през юни. Като това количество би било достатъчно да покрие именно нуждите за този месец.

Освен това цената на нидерландския индекс TTF през последните седмици също падна драстично и стигна до средни нива от 80 евро за мегаватчас, което е с около 15-20% под нивата от април и март. Това означава, че цялостно пазарът в момента се възстановява от първоначалния шок от войната и може да се очаква цените да се стабилизират през летните месеци, когато потреблението навсякъде е много по-малко

Цената на газа за България можеше да е още по-ниска ако страната получаваше целите количества, отредени и по договора с AGSC (Azerbaijan gas supply company). Най-вероятно това ще се случи през лятото, когато се очаква да заработи интерконекторът с Гърция. Дотогава доставките ще минават през Неа Месемврия и връзката Кулата-Сидирокастро, като това е възможно благодарение на междусистемния договор с гръцкия газов оператор DESFA. Потенциално България може да се възползва и от същите търговски отношение с Турция, но "Булгатрансргаз" трябва да сключи такова споразумение с турския оператор Botas. Въпросът обаче е по-скоро политически, а не технически.

Бавно запълване

Единственото българско газово хранилище - това в Чирен в момента е запълнено едва на 26.5%, което е най-ниското ниво в целия ЕС, но от една седмица насам обемите се увеличават с максимално възможното темпо. За сравнение на 1 юни запълняемостта беше 22%. Средно хранилищата в Европа вече за запълнени до 50% и всеки ден продължават да се нагнетяват нови обеми.

Ще са нужни поне 100 дни нагнетяване на пълен капацитет на "Чирен", за да се запълни хранилището. При по-бавни темпове това няма да е възможно преди края на октомври.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev
    • - 1

    Проблемът за сегашната национална инфлация е лесно разрешим.
    Два часа след прекратяване на водещата причина – тази инфлация е прекратена.

    Кратко за ситуацията:
    България потребява с добри и с много лоши качества метод за емитиране на левове. Злокобният подход за емитиране на левове е водеща причина за сегашната национална инфлация в България.
    Централната банка няма капацитет да прекрати създаваната (от неправилния метод за емитиране на пари) инфлация.
    През последните по-малко от четиридесет години в България възникна над 1 000 000 % (един милион процента) увеличение на цени на енергоносители.
    Водещата причина за тези процеси се запазва. Който осъзнава причината за предишното голямо увеличение на цени на енергоносители – реално знае водещата причина за сегашното увеличение на цени на енергоносители.
    Мнозина пренебрегват истината за предишното голямо увеличение на цени на енергоносители, ала са активни с неправилни коментари за причини за сегашно увеличение на цени.

    Вариантите са два:
    Първи: Запазването на неправилния метод за емитиране на пари създава сегашната инфлация. Последиците са много лоши.
    Втори: Прекратяването на грешния метод за емитиране на пари е най-полезното действие срещу инфлация.

    Нередност?
  • 2
    pliska99 avatar :-@
    Анна Ботева
    • - 5
    • + 2

    " ГАЗПРОМ" Е СПРЯЛ ДОСТАВКИТЕ НА ГАЗ , СЛЕД ОФИЦИЯЛНИЯТ ОТКАЗ ОТ СТРАНА НА "БУЛГАРГАЗ" ЗА ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ДОГОВОРА !!! СТИГА С ТЕЗИ МАНИПУЛА;ИЙ , СМЕШНИ СТЕ !!!..

    Нередност?
  • 3
    hold_kjeft avatar :-|
    hold_kjeft
    • + 2

    До коментар [#2] от "Анна Ботева":

    Газпром спря доставките на газ за България след като същият Газпром отказа транзакцията вече един месец напред направеното плащане от страна на България. Върна парите обратно. Булгаргаз не е прекратявал договор. Без това в края на годината декември месец срока на договора изтича.

    Нередност?
  • 4
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 2

    И кой плачеше, че ще купуваме по-скъпо газа и да ходим да се молим на Путин да ни пусне отново газа?

    Нередност?
Нов коментар