🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Загубата на арбитраж срещу "Газпром" може да струва 1.8 млрд. евро

Служебното правителство ще пропилее всички козове на България в евентуалния спор, ако се договори с руския доставчик и започне да му плаща в допълнителна сметка с рубли

Цената на борсите днес мина границата от 300 евро на мВтч, което означава, че руският газ се оскъпява двойно за последните 10 дни
Цената на борсите днес мина границата от 300 евро на мВтч, което означава, че руският газ се оскъпява двойно за последните 10 дни
Цената на борсите днес мина границата от 300 евро на мВтч, което означава, че руският газ се оскъпява двойно за последните 10 дни    ©  Велко Ангелов
Цената на борсите днес мина границата от 300 евро на мВтч, което означава, че руският газ се оскъпява двойно за последните 10 дни    ©  Велко Ангелов

С намерението си да се моли на "Газпром" за възобновяване на доставките на руски газ служебното правителство на Румен Радев може да вкара България в тежък финансов капан. Един от най-големите рискове при връщането на руските доставки, изпълнявайки всички поставени от Москва условия, е, че по този начин ще се провали защитната теза, че не ние, а руснаците не изпълняват договора си.

Или казано по друг начин, настоящото българско управление е готово да пропилее шансовете на страната да се защити, само за да се угоди на руските интереси. Това грубо може да струва на бюджета 1.8 млрд. евро, или над два пъти повече от това, което платихме пак след загубен заради политически действия арбитраж за АЕЦ "Белене".

Какво пише в договора с "Газпром"

Сегашният договор на "Булгаргаз" с "Газпром експорт", който изтича в края на тази година, е за 3 млрд. куб. метра на година (приблизително 100% от годишните нужди на страната), като има клауза take or pay (взимаш или плащаш), както, общо взето, е задължително за всеки дългосрочен договор в газовия сектор.

"Задължително трябва да използваме 80% от заявените количества по договора с "Газпром", заяви днес енергийният министър Росен Христов, допълвайки, че споразумението с руснаците предвижда плюс-минус 20%. Сметките показват, че това се равнява на 2.4 млрд. куб. м. От тях, по думите на Христов, преди спирането на доставки на 27 април България е използвала грубо 1 млрд. куб. м., което означава, че остават още 1.4 млрд. куб. м., за които България може да бъде осъдена да плаща. При средни цени на газа от "Газпром експорт" от април досега от около 125 евро/мВтч, става въпрос за 1.8 млрд. евро изпуснати ползи. При растящи цени на на индекса TTF сумата може да набъбне до края на годината.

Разбира се, дали България трябва да плаща или не ще се реши в арбитражно дело в Париж, както е според договора. Досега тезата на София бе, че "Булгаргаз" изпълнява стриктно договора си, като прави заявки и превежда съответните суми в долари по сметката, посочена в договора с "Газпром експорт", а руската страна нарушава споразумението, като връща парите и отказва доставките.

Сега обаче министър Христов заяви лаконично, че България няма голям шанс да спечели, ако всички други страни са приели начина на плащане на Москва и му се подчиняват. Той реферира към Германия, Франция и Гърция. Проблемът тук е, че ако България тепърва приеме механизма с превалутиране в рубли, то въобще ще унищожи шансовете си да спечели делото, тъй като ще делигитимира собственото си решение да не приеме промяната на договора, наложена с указа на президента Путин от април. Тогава Москва едностранно прие плащанията да стават по нов механизъм и върнаха плащането на българската страна в долари, както е по договор.

Енергийният експерт Калоян Стайков посочи и още две точки, които дават преимущество на България в арбитража:

"В свое писмо "Газпром експорт" обяснява, че не може да изпълни задълженията си за доставка на природен газ поради форсмажорни обстоятелства. Ако има наличие на такива обстоятелства, може ли същата компания да поиска неустойки или да претендира за неизпълнение на договора от страна на нейния контрагент - "Булгаргаз", защото не са заплатени количества, които "Газпром експорт" признава, че не може да достави?", казва Стайков.

"Според правния анализ за последствията от новите условия за плащане по договора, изготвен по поръчка на "Булгаргаз", се казва, че те не са безрискови. Тогава основателно ли е да се съгласим безапелационно с тях или трябва да се водят преговори, или трябва автоматично да прекъснем всякаква комуникация?", добавя той.

Скъп или евтин е руският газ

Проблем има в другото изказване на служебния министър Христов от днес: "Имаме нужда от газ на възможно най-ниска цена. Според договора, който имаме сега с "Газпром експорт", цената на газа, който бихме получили е близка до тази на азерския газ".

Това не беше вярно дори преди два-три месеца, когато руските доставки бяха на нива от около 80-90 евро/мВтч. След юни заради ограничените доставки към Германия и Централна Европа цените на газа (TTF) се изстреляха рязко нагоре и преминаха 200 в началото на август. Само за последните 10 дни има нов ръст от 50% до над 300 евро/мВтч. А именно индексът TTF на Нидерландската борса е в основата на формулата за руския газ (със 70% тежест). Така че, когато той се покачва, заедно с него поскъпва и руският газ за България.

Така, ако се вземе предвид цена през август, то газът по договора с "Газпром" би бил 186 евро/мВтч. В същото време азерският газ е петролно индексиран и зависи от цената на петрола в последните 6 или 9 месеца, поради което е почти без промяна.

Цената на седемте американски танкера от "Шиниър", които бяха договорени и от които ще бъде разтоварен само един през октомври, е 175 евро на мВтч. Което означава, че е изпуснат сериозен шанс да се осигури по-евтин газ за зимата още през юли. Да, тогава може да е изглеждал по-скъп от руския, но сега ситуацията е коренно различна. И поемайки в посока "Газпром" в момента служебното правителство реално вкарва България във втори капан - освен загубени козове за арбитража, страната ще плаща и по-скъпо за газ.

Продължаване на плащанията към "Газпром" водят и до друг проблем - непредвидимост на доставките. Редица частни компании от европейски държави плащат според механизма на Кремъл, но получават само частица от това, което им се полага, а "Газпром" постоянно измисля нови и нови оправдания защо горивото не стига до европейските контрагенти. Основната причина е, че Русия използва "Газпром" като финансово оръжие, знаейки, че големите европейски икономики нямат избор.

16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 12
    • + 3

    Много "акота" ,Ахмадзай!
    На Ако нищо добро не стъпва.

    Има договор. Намерете, четете. Останалото (това горе) са преразкази с елементи на разсъждение. Които са за седмокласници

    Има инфо, че американска консултантска фирма, наета от МФ е засегнала въпроса с руските неустойки, но Асен е игнорирал предупреждението. И е отказал да плаща.
    Четете, не съчинителствайте, моля.

    Нередност?
  • 2
    st.k avatar :-|
    StK
    • - 1
    • + 10

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Има договор, намерте, четете. Това което пишете са празни приказки, пълни със съчинения: Има инфо, че служебното правителство иска да закопае българия с още няколко миларда и ново обвързване с русия, въпреки незплънениетто на договорите от страна на Газпром. Четете, не тролете.

    Нередност?
  • 3
    sirhamiltonf1 avatar :-|
    hamiltonf
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#2] от "StK":
    Точно!

    Нередност?
  • 4
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 8
    • + 1

    Кирчо и сие се надяваха, че съдията е наш човек, т.е. арбитражът ще е в страна на ЕС и НАТО... Всъщност няма да се учудя ако и съдилищата започнат да отсъждат политически. Всички медии така правят, защо пък и съдилищата да не започнат да отъсъждат "прогресивно", т.е. политически коректно?

    Нередност?
  • 5
    linderoth avatar :-@
    linderoth
    • - 1
    • + 8

    Нормално, тези гадни отрепки не са българи а са комунистически клетки и тяхната родина естествено е съветския съюз. Същото ще стане като оборудването за прословутия АЕЦ белене, оборудване което не става ни беше доставено и след това нушка мършата направи всичко възможно да изгубим арбитража, а тя и Боко репата усвояваха кинти от рашките. Ето такива са нашите евроатлантически партии- гроб и дпс- кремълски марионетки работещи срещу интересите на страната ни.

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 7
    • + 2

    Четете ли форума си, Ахмадзай?
    И как го оценявате?
    Тая нечетяща и немислеща сган я създадохте вие.
    Заради грантове.
    В нормална медия видимо няма да се класирате.

    Нередност?
  • 7
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 3

    Както винаги, Капитал е точен.

    Нередност?
  • 8
    crusible avatar :-|
    crusible
    • - 5
    • + 4

    Ало, червената марионетка с линейката. Поемай в ляво....Няма такъв мазохист като тебе, "д-ре", вечно несъгласен с Капитал, ама киснеш във форума и четеш ли четеш...

    Иначе, ДА, в БГ политиката е пълно с червени боклуци, които срещу 4 000лв. ще манипулират. Някой даже го правят безплатно като доктора. Естествено, че сега ще направят и невъзможното да върнат влиянието на Кремъл. Задава се цикъл от избори без реална възможност да се състави стабилно управление и това, което се подготвя сега с газта има мегдан да остане доста дълго.

    Нередност?
  • 9
    ......... avatar :-|
    .........
    • - 1
    • + 1

    Поредната дълбокомислена дискусия, в която комсомолската Правда се обявява за безусловна истина, а всеки с друго мнение е безродник, чиято родина е съветския съюз.

    Др. Д реферира към един критичен текст на Стефан Антонов към намеренията на Асен Василев за закриване на дирекция Съдебна защита към МинФин, които вече беше отменен от служебния кабинет(съдейки от аргументираната теза на Стефан, както и дългогодишното и адекватно отразяване - слава богу, че отмениха решението на този дилетант). Ще се опитам да резюмирам накратко:

    1. Стефан Антонов от много години отразява дейностите на МинФин, като е работил в доста вестници - вкл. Икономедиа, Труд, Икономист и тн. Преди много години, когато Дянков се беше появил на небосклона за да добави още няколко апетитни реда в биографията, е имало директен конфликт между една друга дирекция за икономически анализи, която на практика е изразявала становища, че политиката в част акцизи и данъци е била неадекватна. Дянков бидейки Дянков се решава проблема с това, което некадърните бюрократи правят най-добре - закрива дирекцията и заглушава гласовете на критиката. Нет дирекция, нет проблем, както се казва. Тезата на Стефан е, че през това време недалновидната политика води до рекорден скок в контрабандатата, но това е друга тема.

    2. В МинФин има т.нар. Дирекция Съдебна защита, която се занимава с координирането на дела, по които ответник е държавата. Не претендирам да съм експерт по темата, но тезата на Стефан е, че конкретната дирекция всъщност е вършела добра работа или както казва той(линк към статията в края) - дирекцията е координирала работа по дела за над 5 млрд лева, като претенциите са уважени на под 5% от сумата.

    Идеята на измененията на правилата на МинФин, които лансираше Василев, беше за закриване на тази агенция и използването на щата за създаване на отдел за икономически прогнози. Сама по себе си нелоша идея, защото в действителност е необходимо да има такава дирекция, но остава отворен въпросът защо трябва да се прави с цената на дирекция, която до момента е вършела добра работа.

    Това, което Стефан подозира е, че прехвърлянето на защитата към Правното министерство, с оглед на липсата на експертиза в подобни процедури, цели да пренасочи значителните комисионни, които се плащат по подобни дела, към други кантори. Любопитно намигване от моя страна би било допълнението, че не е като една определена кантора(бивш работодател на Лена Бориславова и Никола Минчев, както и обслужваща кантора на бизнесите на Кирил Петков) да не е в топли отношения с ПП. Шекспирското Wink, Wink на български си е вече баш Кокор, кокор :-)

    3. Сега стигаме и до паралела с Дянков. Стефан, като журналист, който от 15 години отразява МинФин, има естествено контакти и информация. Това, което той твърди от доста време е, че по линия на тази дирекция миналата година е получено становище, което се е изрязавало срещу въвеждането на определени списъци предвид няколкото човека, които предизборно получиха армаган по линия Магнитски. Вкратце становището е казвало, че санкциите не предполагат да се изготвят подобни глупости, защото това засяга доларови транзакции и не е основание за лов на вещици. Но все пак в онзи момент се градяха основите на сламените човечета Кироасен и беше важно това клоунско дуо да генерира сензации. По-паметливите може би си спомнят трогателните приказки на Асен как тези санкции можело да блокират икономиката и тн. Други по-паметливи може би си спомнят, че ВАС отсъди тези глупости да паднат, а имаше и учуден поглед от европейски партньори (заради определен европейски регламент). В онзи момент това беше паднал от дървото плод(дори не нисковисящ такъв) и Аско Василев с типично свински маниер реши да се сбори с тази ябълка.

    Това, че са правили глупости само по себе си не е проблем. Виж това, че са правили глупости въпреки становището придобито от дирекция, която всъщност върши някаква изглежда добра работа, вече е проблем. Тук идва и вторият нюанс, а именно, че според Стефан становището на американска обслужваща кантора е, че руснаците може и да имат основание да ни съдят по линия на Take-or-pay клаузата.

    Сега, разбирам, че правната експертиза се придобива със същия бърз темп както геополитическата или вирусоложката такава (кокор, кокор, просто се заяждам с разни културолози и професори колумнисти тук, които демонстрират кръстосана специализация в сфери, от които нямат и грам понятие) и някой би казал "Ама нали имаме действащ договор, вътре нали пише това и онова". Подобни спорове не се разрешават с "ама нали имаме договор", а чрез опитни юристи, адекватна стратегия и някакво ниво на синхрон между институциите. Дори тривиално тъпи организации като банките обикновено поддържат правни отдели, които следят оперативно документацията и гледат някой предобрил кредитен инспектор да си описва правилно обезпеченията, но за големите си дела обикновено ползват външни адвокати, както примерно Валя Гигова защитаваше ОББ по делата срещу Божков. Така че ще съм благодарен ако новоизлюпените експерти по международни арбитражи замълчат за момент.

    4. Та изглежда, че Кироасен са получили тези становища, но са решили да не се съобразяват с тях. В първия случай това е относително безболезнено за момента, но във втория това е противоречало пряко с наратива и стратегията на конфронтация, които решиха да поемат спрямо Газпром. Няма да се заяждам по линия на Козяк и тн, просто казвам, че ако има такова становище и е взето решение да се конфронтираме въпреки него, защото Кироасен вярват, че могат да намерят по-добра кантора за евентуален арбитраж е... меко казано безотговорно.

    Тук идва и намерението на Асен за закриване на тази дирекция. Изглежда, че подобно на Дянков, тази дирекция е показвала на яве глупавите решения на министъра/министрите. Какъв по-добър начин да се разреши проблема с вътрешния враг, освен да го разформироваш?

    Съветвам критиците по-горе да опитат бавно и без много емоции да прочетат долните два текста. Да, може би са по-тежки от очерка за газовия Мордор, но със сериозната журналистика обикновено е така. Защото сложните въпроси обикновено имат сложни отговори.

    https://glasove.com/komentari/i-asen-vasilev-govori-neistini-za-stotitsi-milioni

    https://glasove.com/na-fokus/v-narushenie-na-zakona-asen-vasilev-sasipva-administratsiyata-si-a-nadezhda-yordanova-shte-mozhe-da-vazlaga-porachki-na-blizki-kantori

    ПС. Ако някой реши да коментира експертизата на Стефан, в кой "парцал" пише и тн - моля, опитайте се първо да произнесете думата хетероскедастичност бързо и без грешка. След това отделете месец-два да се опитате да изчетете Въведения в иконометрията на проф. Гуджарати и ако се справите да стигнете до корицата ще знаете, че това е предизвикателно. А тогава ще сте една крачка по-близо до нивото на Стефан Антонов като специалист.

    Нередност?
  • 10
    wio51311841 avatar :-|
    no matter
    • + 2

    До коментар [#8] от "crusible":

    Няма да обиждате "доктора Д"! Той едва ли е само на базовата 4000 лв/месец тарифа. А пък вие неплатен го изкарахте! Демек полезен идиот (по Ленин)

    А че "доктора" е червеногъз личи от почти всички негови изяви. Честно заработва човекът. А проблемът му е че се взима на серизно и се мисли за велик и всезнаещ. Напомня на Валентин Вацев, който барем не крие че от всичко най-обича Путин.

    Нередност?
Нов коментар