🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

В ефира тече газ

У нас има два ключови сектора под влиянието на Кремъл чрез превзетата държава - сектор "Енергетика" и сектор "Отбрана и сигурност"

Борисов има заслуга за над 5 млрд. лева, отишли към Русия. Славното му дело сега се поема от неговия "махленски враг", с когото до вчера си играха на прашки в разградения държавен двор
Борисов има заслуга за над 5 млрд. лева, отишли към Русия. Славното му дело сега се поема от неговия "махленски враг", с когото до вчера си играха на прашки в разградения държавен двор
Борисов има заслуга за над 5 млрд. лева, отишли към Русия. Славното му дело сега се поема от неговия "махленски враг", с когото до вчера си играха на прашки в разградения държавен двор    ©  NA
Борисов има заслуга за над 5 млрд. лева, отишли към Русия. Славното му дело сега се поема от неговия "махленски враг", с когото до вчера си играха на прашки в разградения държавен двор    ©  NA
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Евгений Кънев, икономист, в коментар в профила си във фейсбук

Липсва само един "евроатлантически" глас от Банкя. Всъщност неговият довереник от Хасково вече потвърди мъдрия курс към Москва на довчерашния враг на неговия вожд. А иначе вождът от Банкя продължава да разчита на полезния вот на 150 - 200 хиляди души - да ги пази от "Кремъл и комунистите"

Защо толкова хора са слепи за този фарс?

У нас има два ключови сектора на руското влияние, останали под директно политическо влияние на държавата, а понеже е превзета - от Кремъл: сектор "Енергетика" и сектор "Отбрана и сигурност".

Тези сектори останаха почти херметически затворени за конкуренция, която излишно усложнява външния контрол върху тях. Сектор "Енергетика" обезпечава паричния поток на проруския естаблишмънт у нас, а сектор "Сигурност" (в началото ДС, а сега военните) - политическите лица на този естаблишмънт.

Само през този ракурс може да се разбере какво се случва през прехода, особено след влизането в ЕС, и да се обяснят събитията като вчерашното с пълната капитулация на държавата пред "Газпром"/Кремъл - в условията на война между Русия и цивилизования свят, в която очевидно не сме част от последния.

Още от зората на прехода - с многобройните неизгодни сделки с "Газпром" и по-късно безконтролния "Лукойл - България", има годишен търговски дефицит с Русия между 2 и 5 млрд. лева на година. Грубо сметнато, за 32 години България е платила нетно (без нашия мижав износ натам) около 100 000 000 000 (сто милиарда) лева на Кремъл. През това време не е направено нищо за диверсификация на източниците, нито за разработване на собствените находища в Черно море и на наземния шистов газ.

Но освен "твърдите плащания" по горивните доставки след влизането ни в ЕС нещата се влошават още повече. Същият човек (бившият президент Георги Първанов - бел. ред.), който беше говорител на ОКЗНИ (Общонароден комитет за защита на националните интереси) и ни спасяваше от "потурчването" на България през 1990 г., бранеше ни от НАТО през 1999 г., през 2008 г. ни вкара в капана на тройния руски шлем. Само по проучванията на тези проекти България загуби над 2 милиарда лева.

За да не остане по-назад, "евроатлантикът" Борисов подсигури анекс на провален договор за АЕЦ "Белене", чрез който България плати 1.2 млрд. на "Росатом" за два реактора, които днес събират ръжда под едни найлони на площадката в Белене. Лицето, подписало анекса без знанието на министъра, днес е лице на държавата в "Лукойл", покрил нейната златна акция - да не "пречи" на бизнеса на руснаците.

Но не само това, наемниците на "евроатлантика" денонощно тръбят как бил построил конектора, който сега Радев пък "достроявал". На първо място, трябва да се знае, че решението за строителство не е на ББ, а на тройната коалиция - едно от последните й решения от 14.7.2009 г., когато ББ още не е встъпил в длъжност премиер. Второ, проектът е одобрен от ЕС и - забележете - получава кофинансиране още през 2010 г.!

И така, с ръчкане от ЕК за проект от стратегическо значение за ЕС днес Борисов си присъжда заслуги - толкова големи, че дори Румъния се жалва онзи ден, че България (продължава да) бави пускането на конектора.

Всички знаят за прахосването на 3 млрд. лева наши пари да обслужим Путин с "Руски поток", за да започне войната в Украйна. Но малцина знаят, че България доброволно се отказва от транзитните такси за Трансбалканския газопровод по действащ договор с Русия - още над един (1) милиард лева!

Така само Борисов има заслуга от над 5 млрд. лева отишли към Русия! Висша форма на атлантизъм! Е, неговото славно дело, изглежда, сега се поема неговия "махленски враг", с който си играха до вчера на прашки в разградения ни държавен двор. Батюшката им взе прашките, изтегли ушите и им заръча да си спомнят защо ги е пуснал в двора.

Все още няма коментари
Нов коментар