🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вече официално - АЕЦ-ът е с нови директори

Търговският регистър вписа Георги Кирков и Андрей Красночаров, които служебният кабинет на Румен Радев избра миналата седмица да ръководят ядрената централа в Козлодуй

АЕЦ "Козлодуй" буквално поддържа българската енергетика и икономиката в последните месеци
АЕЦ "Козлодуй" буквално поддържа българската енергетика и икономиката в последните месеци
АЕЦ "Козлодуй" буквално поддържа българската енергетика и икономиката в последните месеци    ©  Надежда Чипева
АЕЦ "Козлодуй" буквално поддържа българската енергетика и икономиката в последните месеци    ©  Надежда Чипева

От понеделник, 29 август, АЕЦ "Козлодуй" официално има ново ръководство. След като миналата седмица, без мотиви и конкурс служебният кабинет на президента Румен Радев реши да махне изпълнителния директор Наско Михов и неговия заместник Александър Николов, и на тяхно място да назначи Георги Кирков и Андрей Красночаров, рокадите вече са вписани в Търговския регистър.

Така най-печелившото дружество в страната - с отчетена печалба от 1.7 млрд. лв. към полугодието, е с нови директори за първи път от 2018 г. насам. Нито предишните две служебни правителства, нито това на Кирил Петков предприеха смени в дружеството, но сега изглежда за Радев и служебния премиер Гълъб Донев това е било един от основните приоритети.

Защо е важно

В момента АЕЦ "Козлодуй" е може би най-важната компания за българската икономика. Заради високите цени на тока в Европа печалбите от износа на българската ядрена централа се използват за субсидиране на цената на тока за фирмите в България. Това позволява ценовият шок тук да се смекчи без сериозни и непредвидени разходи от бюджета, и така да се запази, в някаква степен българската икономика конкурентна. От това как се управлява АЕЦ "Козлодуй" до голяма степен зависи възможността на държавата да изплаща компенсации за сметките на бизнеса. Реално с печалбата на дружеството се покрива огромната част на разходите на фирмите за електроенергия над определената от Народното събрание граница от 250 лева/мВтч.

За изминалите 10 месеца АЕЦ-ът е превел към държавата почти 2 млрд. лева. Очаква се до края на годината тази сума да се удвои.

Заедно с това обаче, заради многото пари, в дружеството има висок корупционен риск, най-вече при провеждането на обществените поръчки.

Решението за рокадите АЕЦ "Козлодуй" беше взето на 23 август от Българския енергиен холдинг, чийто принципал е министърът на енергетиката - сега Росен Христов. Принципно по закон рокади са възможни само след провеждането на конкурс, но кабинетът на Гълъб Донев вече много пъти показва, че не спазва това правило.

Досегашните директори Михов и Николов бяха подали жалби срещу освобождаването си, но съдът не ги е приел. Николов беше внесъл и обяснителна записка в Агенцията по вписванията и тя е била отхвърлена заради това, че е подадена от адвокат без пълномощно.

Кой ще управлява АЕЦ "Козлодуй"

Предложеният за директор на ядрената централа Георги Кирков е бил директор "Икономика и финанси" в ядрената централа, а след това и до връщането си сега - зам.-кмет на Козлодуй. През последните девет години срещу него се води наказателно дело за причинена катастрофа след употреба на алкохол. Ако се стигне до осъдителна присъда, това би било проблем за допуска му до секретна информация и въобще заемането на поста директор на АЕЦ.

Андрей Александрович Красночаров, който по всяка вероятност ще бъде зам.-директор на централата, е бил главен механик за изпълнението на ремонтите в АЕЦ "Козлодуй", но през миналата година срещу него е имало проверка и е изготвен доклад за нарушение на принципите на възлагане на обществени поръчки в централата, от който става ясно, че е лобирал за фирми, свързани с бизнесмена Людмил Стойков. В резултат на това Красночаров е бил назначен на по-ниска длъжност, а фактологията говори за зависимости.

Повече по темата за търговете в АЕЦ-а очаквайте в новия брой на "Капитал" и на capital.bg

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vvq1432506731431674 avatar :-|
    Ale MI
    • - 1
    • + 2

    Румен Радев е новият Бойко. Рано или късно ще си проличи.

    Нередност?
  • 2
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 2

    След Кироасеново-Хр.Иваново-Ниновите 7-месечни импромптюта определено се налага тотална ДДД (дезинфекция,дезинсекция,дератизация).

    Нередност?
  • 3
    aussie avatar :-|
    aussie

    Тези копелдаци от служебното правителство ще затрият държавата. Започват да изпреварват дори и герп за съжаление.

    Нередност?
Нов коментар