🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Защо природният газ ще поскъпне с 60% през август

Основната причина всъщност е Русия, която дирижира цените на европейските газови борси с ограничаването на доставките

Засега България не изпитва недостиг на газ, като хранилището в Чирен вече е запълнено на близо 50%
Засега България не изпитва недостиг на газ, като хранилището в Чирен вече е запълнено на близо 50%
Засега България не изпитва недостиг на газ, като хранилището в Чирен вече е запълнено на близо 50%    ©  Юлия Лазарова
Засега България не изпитва недостиг на газ, като хранилището в Чирен вече е запълнено на близо 50%    ©  Юлия Лазарова
Темата накратко
  • Цената на газа се повишава с над 60% в цяла Европа
  • "Булгаргаз" купува нужните количества месец за месец и плаща допълнително на търговците
  • Действията на Русия реално движат борсовата цена на газа нагоре, а това се пренася и към договорите на "Газпром"

На 9 август Комисията за енергийно и водно регулиране ще утвърди новата цена на природния газ за месец август. Отсега е ясно, че тя ще бъде с около 60% по-висока от тази, която действаше през юли, и ще достигне почти 300 лв./мВтч. Заявлението за това поскъпване вече е внесено в регулаторната комисия от "Булгаргаз" и предизвика куп дискусии - по-скъпо ли ще плащаме, руски газ през посредници ли купуваме, имаше ли други възможности, трябва ли да се върнат доставките от "Газпром" и т.н.

Възстановеният от парламента стар председател на КЕВР Иван Иванов отново напомни, че комисията няма правомощия да определя цената на газа, а само я утвърждава, като следва съответните формули за ценообразуване. Което на практика означава, че цената зависи от това, кой и по какви договори доставя газа.

В случая, след спирането на доставките от "Газпром" в края на април "Булгаргаз" получава количествата по дългосрочния договор с Азербайджан (около 30% от нуждите) и купува останалите количества от пазара - най-вече от Гърция, но и малки карга с LNG. Цените за всички тези доставки извън азерския договор са, грубо казано, пазарни - сключват се месец за месец и зависят изцяло от стойността на големите европейски индекси.

Бенчмарк за целия европейски пазар е нидерландската борса TTF, чийто индекс се увеличава стремглаво в последните месеци. При средна стойност от 90 евро/мВтч за май, през юни стигна до 103 евро/мВтч (ръст от 15%), а за юли вече е 169 евро/мВтч или ново поскъпване с 64%.

Това директно се отразява и на сделките за осигуряване на алтернативни количества, които "Булгаргаз" сключва.

По-евтино или по-скъпо

Стойността на газа в България на пръв поглед е по-ниска от тази на европейските борси. За май беше 162 лв./мВтч (83 евро), за юни 141 лв./мВтч (72 евро), а действащата за юли тарифа беше 186 лв./мВтч (95 евро). Очакваната нова цена за август пък е около 152 евро/мВтч. Точно затова се твърди, че газът в България е значително по-евтин.

Истината обаче е, че в Европа малка част от търговците и клиентите купуват директно от спот пазара. Повечето доставки са по дългосрочни договори (около 50% от тях с "Газпром"), където цената се определя по формула с различни компоненти. Грубо може да се каже, че стойностите, които се получават по тях, са с 20-30 евро/мВтч по-ниски от борсовите индекси.

По-важно е обаче друго - според една част от анализаторите и политиците, ако сега получавахме доставки от "Газпром", цената на газа щеше да е много по-ниска, тъй като сега плащаме комисиони на посредници, които така или иначе ни препродават руски газ. Технически последното е до голяма степен вярно. Но въпросът за цената е спорен.

От началото на 2020 г., след спечелено арбитражно дело от Европейската комисия срещу "Газпром" за монопол на газовия пазар, формулата в договора на "Булгаргаз" с "Газпром" беше променена и със 70% тежест в нея беше включен именно индексът TTF.

Тогава ефектът беше сериозен - цената на газа по дългосрочния договор с Москва падна с 40%. Но след това започна поскъпване на борсите и съответно ефектът стана дефект.

В настоящата ситуация ръстът в индекса на TTF щеше да се отрази по същия начин и на евентуалните доставки по договора с "Газпром". С други думи, за август пак щеше да има скок от 60%, както е сега.

Друг е въпросът в абсолютната стойност на цената - тя вероятно щеше да е с 20-30 евро по-ниска заради това, че нямаше да се плаща на други търговци месец за месец за осигуряването на газа.

Как Русия повишава цените

Всъщност движението на газовите цени в Европа до голяма степен е продиктувано от "Газпром", поради което е някак парадоксално да се говори как доставките от руския концерн са най-изгодни.

TTF индексът и другите европейските борси са изключително волатилни на случващото се в руските тръбопроводи. Например когато Русия намали доставките по Ямалския газопровод и "Северен поток 1", това веднага намалява ликвидността на газ в Централна и Западна Европа и рефлектира върху цената на газовите хъбове. Което пък се пренася и в договорите на "Газпром" с европейските му клиенти, които са борсово индексирани. Така с няколко движения Кремъл си осигурява много по-големи постъпления и завихря истинска криза в Европа, която се пренася и към пазара на електроенергия.

Това естествено се случва заради зависимостта на Европа от руското гориво и дългите години бездействие за намиране на работещи алтернативи. Но и най-вече заради това, че ликвидността на газовите хъбове на сегментите "ден напред" и "месец напред" на европейските индекси се определя от наличните количества в тръбопроводите, които идват от Русия.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sgz48646846 avatar :-|
    sgz48646846
    • - 7
    • + 1

    Ще поскъпне и ще има недостиг защото:

    1. Под брюкселски натиск минахме на борсово ценообразуване с Газпром, въпреки че ЕС не беше осигурил конкуренция и излишък на доставките, способни да задържат пазарните цени стабилно ниски в дългосрочен план.
    2. Под американски натиск отказахме да плащаме по схемата в рубли, по която плащат почти всички в Европа.
    3. Обявихме дипломатическа война на Русия, а бившото ни правителство беше от най-агресивните и истерични в русофобията, обслужвайки американските интереси.

    Нередност?
  • 2
    borodino avatar :-@
    borodino
    • - 6
    • + 4

    Това не е експертна статия, а пропаганден агитматериал!
    Безобразие е в икономическо издание да преобладават не цифрите а опорните точки. Каква Икономедиа? Опоркомедиа сте!

    Защо, Евгений, при определен недостиг на газ в ЕС, не се сертифицира готовия за експлоатация СП-2, който е с капацитет 55 млрд м3?
    Защото спирането на тръбопровода е отдавнашна и постигната цел на САЩ.

    Защо, Евгений, не говориш за обещанията ЕС да бъде залят с американски шистов газ, ако спре руския?
    Просто защото САЩ нямат толкова газ, а и никой не се замисли как ще стигне той до Европа. За цената - не говоря.

    Защо, Евгений, Катар отказа да замести Газпром в достовките за ЕС?
    Защото ЕК не искаше да сключва дългослочен договор.

    Защо, Евгений, след като цената на газа в Европа е по-висока от цената му в ЮИ Азия, навлото не се насочи към Европа?
    Защото в ЕС регазификаторните стации се броят на пръсти.

    Защо, Евгений, половината руски клиенти в ЕС плащат за газа в рубли?
    Хайде, ти отговори!

    Защо Булгаргаз купува от Гърция (която също плаща в рубли) руски газ на цена прим?
    Защото хем трябва да се правим на по-католици от папата, хем да храним посредниците. Апропо, това второто не мирише ли на корупция?

    Защо ги пишете тия чаршафи, Евгений, след като нищо съществено не казвате, а просто отдалеч заобикаляте това, което всички знаем!?

    Нередност?
  • 3
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 4
    • + 1

    Не бил Евгений, а другия гений.
    Още по-зле!

    Нередност?
  • 4
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 3
    • + 2

    Шолц се снима усмихнат пред злощастната турбина за СП-1, която направи история между Канада и Германия и която Газпром отказва да приеме, поради нарушаване от Сименс на договорните условия.

    Германски индустриалци задават в Бундестага логичния въпрос: след като има проблем със СП-1, защо не се пусне готовия СП-2.
    Билд пише, че разходите за енергия на германските домакинства от август 2021 до август 2022 са се увеличили от 1300 Е на 3500 Е на годишна база. А Шолц и другари в знак на съпричастност просто увещават сънародниците си да си траят.
    Май там са по-зле и от Киро.

    Нередност?
Нов коментар