🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Shell и Exxon продават голяма нидерландска компания за добив на газ

Продавачите се надяват на висок интерес заради високите цени на енергията

Двата енергийни гиганта могат да получат над 1 млрд. долара от продажбата на съвместното предприятие
Двата енергийни гиганта могат да получат над 1 млрд. долара от продажбата на съвместното предприятие
Двата енергийни гиганта могат да получат над 1 млрд. долара от продажбата на съвместното предприятие    ©  Reuters
Двата енергийни гиганта могат да получат над 1 млрд. долара от продажбата на съвместното предприятие    ©  Reuters

Енергийните компании Shell и ExxonMobil обявиха за продажба NAM, една от най-старите и големи компании за добив на природен газ в Европа, залагайки на покачващите се цени на енергията, за да привлекат купувачи. Това съобщава Reuters, позовавайки се на документ и източници от бранша. Според тях, двете компании наскоро са започнали процеса на продажба на офшорните газови операции на NAM, които включват десетки находища и около 20 офшорни платформи, както и мрежа от тръбопроводи и три преработвателни съоръжения. Двата енергийни гиганта могат да получат над 1 млрд. долара от продажбата на съвместното предприятие, добавят източниците.

Находище с намаляващо значение

NAM започва да добива природен газ през 1963 г. след откриването на гигантското находище Гронинген и от десетилетия е важен източник на газ за Нидерландия и Европа. Въпреки това от 2014 г. насам добивът му непрекъснато намалява, а през следващите години се очаква да се свие още повече, след като нидерландското правителство реши да затвори находището, за да ограничи сеизмичния риск в региона. Очаква се то да бъде затворено през 2023 или 2024 г., но животът му може да бъде удължен, заяви правителството.

В документа се посочва, че активите на NAM, които са обявени за продажба, са произвеждали около 2.4 млн. куб.м природен газ на ден през 2021 г. и имат потенциал да увеличат добива до 2.8 млн. куб.м дневно с допълнителни инвестиции. Съвместното предприятие обаче включва няколко актива в края на жизнения си цикъл, които изискват големи разходи за операции по демонтаж и почистване, след като бъдат спрени, твърдят източниците. Сред обявените активи също така са включени и дяловете на NAM в три съоръжения за преработка на газ в терминала Ден Хелдер, където се преработва 53% от целия газ, добиван в нидерландския шелф, както и дялове в няколко тръбопроводни мрежи.

Общата стойност на обявените активи се изчислява на между 1-1.5 млрд. долара. Определянето на тяхната стойност стана трудно през последните месеци на фона на големите колебания в дългосрочните цени на природния газ, след като Русия, която беше основният доставчик на газ за Европа, ограничи износа за региона в отговор на западните санкции срещу Москва след нахлуването ѝ в Украйна през февруари.

Въпреки това Shell и Exxon се надяват, че нарастващото внимание на Европа към вътрешния ѝ добив на енергия ще привлече интерес към съвместното предприятие NAM, твърдят източниците.