🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Таван за цените на руския петрол: две плюс една ползи

Идеята "пари срещу мир" ще позволи на Русия да изнася суровината, но приходите да не са достатъчни за финансиране на войната в Украйна

Увеличен износ от Русия ще намали цените, но приходите от тези допълнителни продажби ще подхранят военната машина на Владимир Путин
Увеличен износ от Русия ще намали цените, но приходите от тези допълнителни продажби ще подхранят военната машина на Владимир Путин
Увеличен износ от Русия ще намали цените, но приходите от тези допълнителни продажби ще подхранят военната машина на Владимир Путин
Увеличен износ от Русия ще намали цените, но приходите от тези допълнителни продажби ще подхранят военната машина на Владимир Путин
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Майкъл Р. Стрейн, директор за изследванията на икономическата политика в American Enterprise Institute, в статия за Project Syndicate

Въпреки че цената на петрола се понижи през последните седмици, тя все още е над покрива, филтрирайки се в цените на бензина и причинявайки икономически и политически предизвикателства в Съединените щати, Обединеното кралство и Европа. Увеличеното предлагане от Русия ще намали цените, но приходите от тези допълнителни продажби ще подхранят военната машина на Владимир Путин.

Към проблема се добавят и европейски санкции, насочени към вноса на руски петрол до края на годината, които биха могли да повишат цените още повече - потенциално предизвиквайки глобална рецесия.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън предложи решение: да се позволи на Русия да продължи да изнася петрол, но да се наложи таван на цената. Това ще помогне да се запазят цените на петрола, като същевременно се гарантира, че САЩ и техните съюзници не финансират продължаващата агресия на Русия срещу Украйна.

Йелън се опитва да убеди световните лидери в плана, а лидерите на Г-7 изразиха отвореност към идеята. Подробностите все още са до голяма степен неясни, но ако бъде приет, планът ще спре руския износ по море чрез отказ на застраховката, от която руските износители се нуждаят, за да гарантират танкерите. Ако Русия не се съгласи да продава петрола си на определената с тавана цена, без застраховка корабите, превозващи руски петрол, нямат достъп до важни международни водни пътища.

Обединеното кралство и Европа са в състояние да упражнят значително влияние. Според Центъра за изследване на енергията и чистия въздух 68% от доставките на руски суров петрол тази пролет са разчитали на кораби на ЕС, Обединеното кралство и Норвегия. Почти всички танкери са били застраховани в Обединеното кралство, Норвегия или Швеция.

Според предложения план горната граница на цената ще бъде определена малко над пределните производствени разходи. При тази цена би имало икономически смисъл Русия да продължи да произвежда, но печалбите, които ще й останат, няма да са достатъчни за финансиране на войната. В същото време допълнителният петрол, изнасян от Русия, ще окаже натиск за намаляване на световните цени.

Разбира се, Русия може да си отмъсти, като спре износа си на петрол или природен газ, нанасяйки сериозни щети на много съюзници на САЩ и на световните пазари. Русия би заложила, че може да издържи на икономическата болка по-дълго, отколкото страните, които разчитат на нейния енергиен износ. Също така може да заобиколи горната граница, предлагайки да продава петрола си на приятелски страни по-скъпо спрямо тавана, но по-евтино от цената му на свободния пазар. Нещо подобно вече се случва при съществуващия режим на санкции: Китай и Индия например купуват петрол от Русия с отстъпка от около 30 долара за барел. И ползите от тавана на цените могат да се натрупат главно за рафинериите, а не за домакинствата.

Дори таванът да не понижи много цените на бензина или ако някои страни - като Китай и Индия (неотдавна една от големите индийски рафинерии пострада от т. нар. вторични санкции заради връзки с "Роснефт" - бел. ред.), откажат да го спазват, той пак ще окаже натиск за намаляване на цената на петрола. Това на свой ред ще намали риска следващият кръг от европейски санкции да предизвика енергиен ценови шок и да забави световната икономика.

Отказван достъп на Русия до необходимите застраховки може да се използва по-смело и не само за въвеждане на таван на цените. САЩ, Обединеното кралство и ЕС биха могли да наложат допълнителни изисквания на страните, които искат да купуват руски петрол, в замяна на това да позволят на застрахователните компании да гарантират доставките на танкери. В допълнение - подобни условия могат да бъдат поставени и върху финансирането, от което Русия се нуждае за износ на петрол.

Една идея, която си струва да се проучи, е страните, които купуват руски петрол под ценовия таван, да наложат мита. Част от приходите от тях могат да бъдат изпратени в Украйна, за да помогнат на възстановяването й. В САЩ конкретно това би означавало Конгресът да отмени забраната си за внос на руски петрол, което ще е огромно политическо предизвикателство за администрацията на президента Джо Байдън. По същия начин би било трудно и за други правителства.

Но това би позволило на тавана на цените да постигне три цели, а не само две: поддържане на потока на руски петрол, за да се избегне петролен шок от надвисналите санкции на ЕС; продажбата на този петрол да не служи за финансиране на войната в Украйна; използването на сравнително евтиния руски петрол за частична компенсация на Украйна за справяне с щетите, причинени от бруталната война на Путин.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 2
    • + 1

    Авторът странно защо не забелязва, че ръга с канджа до смърт един от трите кита, на които се крепи и съвременният капитализъм - пазара, предлагайки непазарни, чисто идеологически мерки като регулатор - таван на цените за стоките на определен производител.

    Наивно, ще каже всеки, който някога е отварял не Капитал, а Das Kapital.

    От есента на м.г. пазарът на енергоресурси се диктува от производителите, а не от потребителите. Възстановяващата се след ковид идиотиите световна икономика търси ресурси, които, поради невъзможността (а и нежеланието) на страните-износителки да предложат в тези темпове, си качват цената.

    В този смисъл ситуацията, възприетата от ЕК по идея на САЩ за поставяне на тавани на енергийните цени на руските нефт и газ, "за да спрат финансирането на войната в Украина", изглежда изключително несериозно.
    Ще се случи като в БГ по времето на Кироасениадата - страните от ЕС (без Унгария, която наскоро договори дългосрочен договор с Газпром) ще купуват същия руски нефт/газ, само че през посредници. С поне 30% нагоре.
    Дори чета, че китайската държавна нефтена компания вече препродава (с печалба, естествено) руски нефтопродукти в ЕС.

    ЕК се опитва да замени действието на икономическите закони (и да скрие ужасяващите си провали със "зелената сделка", гасенето на атомните централи и нетърсенето на алтернативни доставчици) с идеологически рецитации. Несъобразяването със законитене отменя тяхното действие. Просто дисбалансите стават разрушителни за системата.

    И в този ред на мисли е много вероятно ЕС в този си контюитет за не преживее тази зима. Защото идеология, идеология, но досега няма случай хладилникът да не е победил телевизора. Или съответните им варианти от Френската, през Октомврийската та до онзиденшния 70-хиляден протест срещу високите цени на горивата в Прага.

    И като стана дума на Рroject Syndicate, ето линк към много по-сериозна статия по същата тема, която именно затова не е преразказана:

    https://www.project-syndicate.org/commentary/european-energy-mess-past-policy-failures-centered-in-germany-by-anders-aslund-2022-09

    Нередност?
  • 2
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 1

    Гладни години се задават с тези безумни мерки. Така и не разбрах, защо Русия ще иска да изнася така петрол? Вместо да го продава на Индия и Китай и т.н...

    Нередност?
Нов коментар