🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Норвегия е готова да преговаря с ЕС за дългосрочни газови доставки

Продажбите на петрол и газ от страната достигнаха рекордни нива

Норвежката държавна петролна група Equinor, която управлява петролните и газови находища в страната
Норвежката държавна петролна група Equinor, която управлява петролните и газови находища в страната
Норвежката държавна петролна група Equinor, която управлява петролните и газови находища в страната    ©  Reuters
Норвежката държавна петролна група Equinor, която управлява петролните и газови находища в страната    ©  Reuters

Норвегия е отворена за обсъждане на потенциални дългосрочни газови споразумения и ценови ограничения с европейски партньори, за да помогне за облекчаване на енергийната криза, обяви премиерът Йонас Гар Стьоре. Скандинавската страна е една от най-печелившите от последиците от руската инвазия в Украйна, измествайки Русия като най-големия доставчик на газ в Европа и като значителен доставчик на петрол и електроенергия в целия континент.

"Напълно разбирам, че Европа сега води дълбок дебат за това как работят енергийните пазари, как могат да осигурят по-достъпни цени за гражданите, семействата, индустриите, как може да се справи с този недостиг на газ след агресията на [руския президент Владимир] Путин, заявява норвежкият премиер пред Financial Times. Норвегия не затваря врати за подобни дискусии."

Но норвежкият лидер предупреждава ЕС и правителствата на страните от съюза, че трябва да внимават да не приемат мерки, които в крайна сметка застрашават енергийните доставки, докато Европа се подготвя за тежка зима. В петък енергийните министри на съюза се събират, за да обсъдят предложенията на ЕК за справяне с енергийната криза.

Рекордни продажби

Продажбите на петрол и газ от Норвегия достигнаха рекордни нива миналата година, преди да нараснат още тази година след началото на войната в Украйна. Някои мениджъри в петролната и газовата индустрия извън Норвегия смятат, че скандинавската страна трябва да направи повече, за да помогне на Европа преди тежката зима, когато много страни могат да се сблъскат както с рецесия, така и с рекордни цени на енергията.

Стьоре казва още, че решенията за всякакви сделки са на компании като норвежката държавна петролна група Equinor, която управлява петролните и газовите находища в страната, и че те "трябва да носят отговорност за сключването на краткосрочни и дългосрочни споразумения със своите клиенти в Европа". Equinor и други компании обсъждат с клиенти потенциални дългосрочни договори, които биха могли да заключат цена на газа, по-ниска от настоящото ниво, но по-висока от тази от преди година, според хора, запознати с преговорите. Главният изпълнителен директор на Equinor Андерс Опедал заявява пред Financial Times, че няколко европейски клиенти са попитали за различни опции за доставки на газ, включително дългосрочни договори. "Ние винаги сме отворени за обсъждане на различни договорености за доставка на газ, а това включва и дългосрочни договори за доставка", каза той.

Предпочитание

Производителите на газ са склонни да сключват дългосрочни договори, често свързани с цената на петрола, тъй като това им дава по-стабилни парични потоци и улеснява планирането на инвестиции. Но през последните две десетилетия ЕС настояваше да се премине към ценообразуване, свързано с котировките на газови хъбове като този на TTF в Амстердам.

Запитан дали Норвегия може да се съгласи на доброволно ограничаване на цените, норвежкият премиер казва: "Не затварям вратата за никакви идеи, които могат да отведат Европа напред. Важен интерес на Норвегия е да намалим нестабилността, да увеличим надеждността на нашите съюзници и партньори.

Два плаващи терминала ще заработят в Нидерландия до средата на септември

Два плаващи терминала за втечнен природен газ пристигнаха в нидерландското пристанище Емсхавен. Предстои да бъдат подготвени за експлоатация, като очакванията са да започнат работа до средата на септември, съобщава Bloomberg. Те са наети за срок пет години и са част от първата вълна от подобни съоръжения, които се очаква да бъдат монтирани около европейските пристанища в търсене на решение на газовата криза. Двата плаващи терминала в Емсхавен се очаква да обработят поне 18 карго товара до края на тази година.

Тези съоръжения имат капацитет за съхранение и регазификация и пренасяният в тях газ се изпомпва на сушата. Те се прикрепват към сушата и приемат танкери с втечнен газ. Изграждането на подобни съоръжения е по-бързо и по-евтино, отколкото традиционните терминали на сушата, макар и капацитетът им да е по-малък.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bluelagoon avatar :-|
    мики маус

    Шизофренията на Европа - дългосрочните договори с Норвегия са ОК. Дългосрочните договори с РФ не са ОК.

    Нередност?
  • 2
    peaspiring avatar :-|
    peaspiring

    До коментар [#1] от "мики маус":

    Има разлика, драги ми тролчо.

    Норвегия няма да използва газовите доставки, за да вземе да нападне Дания, примерно.

    Нередност?
Нов коментар