🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Американските компании за шистов петрол се обръщат към природния газ

Цената му в края на август е най-висока от 2008 г. насам

Американският газ стана ключов за Европа след руското нахлуване в Украйна
Американският газ стана ключов за Европа след руското нахлуване в Украйна
Американският газ стана ключов за Европа след руското нахлуване в Украйна    ©  Reuters
Американският газ стана ключов за Европа след руското нахлуване в Украйна    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Доскоро природният газ се считаше от производителите на шистов петрол в САЩ за досаден страничен продукт при добива на нефт. Дотолкова, че години наред се продаваше на себестойност. Днес цените на газа са най-високи от 14 години насам, а новите терминали за износ растат ръка в ръка с прогнозите за производство.

Резултатът за производителите на шистов петрол е солидна допълнителна печалба - референтните цени на природния газ в САЩ в края на август надхвърлиха 10 долара за милион британски топлинни единици, невиждано ниво от началото на финансовата криза през 2008 г.

Търсене от Европа

Американският газ стана ключов за Европа след руското нахлуване в Украйна. Износът на втечнен газ тази година е средно 11.5 млрд. куб. фута на ден, с 18% по-високо спрямо 2021 г. В момента в процес на изграждане има четири нови експортни проекта и близо дузина други, които търсят финансиране до 2023 г., пише Reuters.

"Преди две-три години петролните компании не искаха да чуят за природен газ, беше негатив, неудобство, но не и днес", казва главният изпълнителен директор на шистовия производител Comstock Resources Джей Алисън по време на конференция на производителите в Денвър през август.

Голямото осребряване

Най-големият независим производител на петрол в САЩ, ConocoPhillips, съобщи, че през последното тримесечие е продавал природен газ средно за 10.15 долара за милион куб. фута, увеличение от 143% спрямо същия период на предходната година. Цените привличат и други компании да се обърнат към газа. Друг водещ американски производител, Chesapeake Energy, който през 2019 г. купи съоръжение за петролно производство за близо 4 млрд. долара, сега планира да го продаде и да стане изцяло газова компания. Предстои да добави две сондажни платформи в газовото находище Haynesville в Луизиана и наскоро подписа споразумение за доставка на горивото на Golden Pass LNG, износител на втечнен природен газ.

Производството на шистов газ в САЩ се очаква да достигне 93.84 млрд. куб. фута на ден през септември, увеличение от 6.715 млрд. куб. фута на ден спрямо септември 2021 г.

Повече инвестиции

Печалбите вероятно ще продължат. През август APA Corp съобщи, че е преместила платформа за газово находище в Западен Тексас и отново е започнала да сондира. Три месеца по-рано беше съобщено, че полето е малко вероятно да получи допълнителни ресурси. ConocoPhillips също обяви, че планира да увеличи инвестициите си в природен газ и ще вложи средства в два проекта в близкото бъдеще.

Високите цени съживяват и продажбите на активи в газови находища в САЩ. През август Exxon Mobil заяви, че продава шистовите си находища във Файетфил. През юли Tellurian съобщи, че разширява газовите си запаси и е вложил 125 млн. долара в земи за завод за износ в Луизиана. Миналата седмица Cheniere Energy разкри планове за разширяване на своя завод за втечнен природен газ в Тексас.

Основният фактор за скока на цените на газа в САЩ е увеличението в глобалното търсене, а не промени във вътрешното потребление, твърдят експерти. Американските потребители обаче ще трябва да се примирят с вероятността от високи цени на газа, предупреждават експерти в енергийния сектор.

Все още няма коментари
Нов коментар