🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как малката ТЕЦ "Марица 3" може да блокира цялата енергийна система на България

Свързаната с Христо Ковачки димитровградска централа от години има проблем със замърсяването на въздуха, но сега това става национален проблем

Замърсяването на въздуха от една централа може да се окаже пречка за работата на всички останали
Замърсяването на въздуха от една централа може да се окаже пречка за работата на всички останали
Замърсяването на въздуха от една централа може да се окаже пречка за работата на всички останали
Замърсяването на въздуха от една централа може да се окаже пречка за работата на всички останали

Само още две превишения на нормите за замърсяване на въздуха и България може да остане без въглищна енергетика. Звучи крайно, но по думите на служебния енергиен министър Росен Христов е факт. Според него негативните последици от екологичните нарушения са опасни не само за здравето на хората, но представляват огромен риск за цялата ни енергийна система и ще са с тежък социален резултат. Причината - България може да изгуби правото въглищните й централи да работят с европейска отстъпка за замърсяването, което причиняват.

Повод за изказването на министъра е работата на свързаната с Христо Ковачки ТЕЦ "Марица 3" край Димитровград. В неделя (11 септември) централата за пореден път бе спряна по искане на регионалната екоинспекция в Хасково, след като такива актове имаше още през април, но по-късно бяха отменени от Върховния административен съд поради "необходимост от защита на противопоставим обществен интерес от прекратяване на трудовата заетост на над 200 работници".

"Спирането заради еконарушения на малка мощност като ТЕЦ "Марица 3" няма да повлияе на енергийния баланс в страната, но при продължаваща такава порочна практика сме изправени пред огромния риск да спрат 30% от енергийните ни мощности", каза сега Христов на съвместна пресконференция с министъра на околната среда и водите Росица Карамфилова.

От събитието стана ясно, че само в края на миналата седмица в района на Димитровград са установени 8 превишения на нормите за серен диоксид във въздуха, което е било причина и за издаването на акта за спиране от 11 септември. Сега бе обяснено, че тези замърсявания пряко застрашават страната да загуби правото на дерогация по изискванията, при които работят въглищните централи в региона. Според тях България има разрешение за 24 средночасови превишения годишно, а до момента вече са отчетени 23. Това означава, че ако до края на 2022 г. има още две превишения, дерогацията може да бъде отменена и това да наложи спирането на всички останали ТЕЦ-ове в района на Марица-изток. А при подобен сценарий България ще изпадне в тежък недостиг на електроенергия.

Защо работят замърсяващите инсталации

През миналите няколко години нивата на замърсяване от въглищните централи бяха паднали значително, тъй като заради ниските цени на тока повече от тях работеха с намалени мощности, а някои - като въпросната ТЕЦ "Марица 3", дори бяха спрели. Ситуацията обаче се промени в края на 2021-а, когато цените започнаха да се повишават и енергията на въглищните централи да става по-конкурентна на пазара. През тази година цените на тока са толкова високи, че дори най-неефективните централи могат да реализират печалба, а всички останали работят на максимум. Именно това е и причината точно сега да има толкова високи замърсявания на въздуха.

Според министър Христов спирането на ТЕЦ "Марица 3" няма да се отрази сериозно на производството на ток у нас, тъй като мощностите му са незначителни. "Всички тези предписания, които се дават, са форма на консултация как да си приведат производството в определените норми и това е технически възможно. Те могат да работят в тези параметри - просто ги нарушават системно с цел икономическа изгода или техническа некомпетентност", каза още служебният министър.

Винаги на загуба

Въпреки благоприятната пазарна среда ТЕЦ "Марица 3" все пак отчита отрицателни финансови резултати. За 2021 загубата е почти 16 млн. лв. при 21.2 млн. лв. приходи. За полугодието на тази година пък приходите са 16.9 млн. лв., а загубата вече е 38.9 милиона.

Едно от обясненията на този "феномен", извън слабата ефективност на мощностите, е, че дружеството има начислени неустойки по договори с контрагенти за почти 28 млн. лв. - това е продадена, но непроизведена енергия. Причината за това неизпълнение е спирането на централата през април от екоинспекцията в Хасково, а договорът с "Хидро пауър ютилитис" бе използван от ТЕЦ-а като мотив пред съда за продължаване на дейността му.

Реално обаче неустойки е малко вероятно да са плащани и това да са чисто счетоводни операции, тъй като централата работи основно със свързани лица - търговци на ток от групата на Христо Ковачки, каквото е и "Хидро пауър ютилитис".

През юли и август, когато централата отново работеше след решението на ВАС от юни, въпросните количества електроенергия по договорите вероятно са произведени и пласирани след това от търговците на още по-високите пазарни цени в този период. Това обаче ще се види в следващите отчети на дружеството.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vstoyanov avatar :-|
    vstoyanov
    • - 2
    • + 1

    Se.щом ситуацията е ЕС или цивилизация, отговорът бил трябвало да е ясен

    Нередност?
  • 2
    ilk16303095181073358 avatar :-|
    ilk16303095181073358
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#1] от "vstoyanov":

    Грешиш. Избора е БГ реалност(тарикатщина) или ЕС(цивилизация)! Но явно все още не можем да изберем.

    Нередност?
  • 3
    it_scum avatar :-|
    Жълтопаветник Програмист
    • + 2

    щом и и тия кухи кратуни започнаха да разбират, че в тази сфера трябва да има ред и да се спазват правилата, значи ножът е опрял до кокала.

    Нередност?
  • 4
    ttz59501855 avatar :-|
    Asi Petrov
    • - 1

    Хич не са кухи кратуни! Много добре си знаят интереса. Днес ще клекнат заради временни министри утре ще се спогодят с онези, които прокарват по-мащабните интереси. А пък ние обикновената масовка ще продължаваме да се джавкаме на тема Русия/Америка, сега вече като официални европейци.

    Нередност?
Нов коментар