🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Топлофикация София" може да стане държавна, но е възможна и концесия след това

Столичната община вероятно ще прехвърли дружеството на БЕХ срещу покриване дълговете му, които са около 1 млрд. лева.

"Топлофикация София" дължи над 1 млрд. лв. на държавните енергийни компании
"Топлофикация София" дължи над 1 млрд. лв. на държавните енергийни компании
"Топлофикация София" дължи над 1 млрд. лв. на държавните енергийни компании    ©  Надежда Чипева
"Топлофикация София" дължи над 1 млрд. лв. на държавните енергийни компании    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Актуализирана в 15:30 ч. на 24 август

"Топлофикация София" може да бъде прехвърлена от Столична община към държавата. За това съобщи първо Mediapool, без да посочва източник, като информацията бе потвърдена и от източници на "Капитал" в общината и Министерството на енергетиката, а малко по-късно стана ясно, че има постъпило писмо от министъра на енергетиката Росен Христов в Столичния общински съвет с такова намерение.

Евентуалната операция, която сега се подготвя от работни групи между общината и министерството, ще бъде не продажба, а "дълг срещу собственост". "Топлофикация София" е най-големият ползвател на природен газ в България (около 35% от годишното потребление) и е длъжник с около 1 млрд. лв. на "Булгаргаз" и БЕХ. Натрупаната загуба през годините пък също гони милиард.

Според финансовия отчет на "Топлофикация София" за 2021 г. активите на дружеството са над 2 млрд. лв. след признати почти 600 млн. лв. нематериални активи за сервитутни права за терените, през които минава топлопреносната мрежа. Това означава, че сделката може да се осъществи без реални плащания от която и да е от страните.

Решението за прехвърлянето на собствеността трябва да бъде одобрено от Столичния общински съвет, както и от мениджмънта на държавните енергийни дружества кредитори, а вероятно и от министъра на енергетиката като техен принципал. Формално одобрение ще трябва и от КЗК.

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев вече обяви, че свика извънредно заседание на Председателския съвет, за да бъде обсъдено предложението за създаване на работна група за оздравяването на "Топлофикация София" между общината и енергийното министерство. Основната задача на работната група ще бъде изготвяне на план за съвместни действия между държавата и общината за план за излизане от кризисното състояние на дружеството, вследствие на рекордното повишените цени на природния газ и натрупващият се всеки месец дефицит.

"За нас най-важно е гражданите да бъдат спокойни, че ще им бъде осигурено топлоподаване през целия сезон и то на поносими цени, защото е недопустимо да продължи бездействието на предходното правителство по този проблем и цялата цена на неадекватната държавна политика в сектора да я плащат софиянци", коментира още председателят на СОС.

Какви ще са плановете за оздравяване на дружеството засега не се казва. Самата Столична община работи през последната година по проект за концесиониране на дружеството, като целта беше частен инвеститор да вложи средства в нови мощности за производство на ток и да управлява дружеството за период от 35 години. Сега, по информация на "Капитал", държавата ще следва подобен път - ще се търси частен мениджър за столичното парно, който да инвестира собствени средства в новите мощности за производство на електроенергия. Как и дали ще се случи такава процедура не е ясно, но за потенциален инвеститор се спряга американската "КонтурГлобал", която притежава един от ТЕЦ-ове в Маришкия басейн. През май беше обявено, че американският фонд KKR ще придобие "КонтурГлоба" (ConturGlobal), но все още няма данни сделката да е приключила.

Друг възможен инвеститор е американският фонд Gemcorp на Атанас Бостанджиев, с който през март правителството на Кирил Петков подписа меморандум за разбирателство, но в последните си работни дни реши да го отмени.

През годините интерес към управлението на "Топлофикация София" е проявявал и концесионерът на "Софийска вода" - "Веолия" (Veolia).

При всички случаи обаче ще трябва да бъде направен търг за избора на инвеститор, така че да се избере най-добрата оферта.

Принципно единството възможно решение за оздравяването на "Топлофикация София" е нейното модернизиране, така че наравно с топлинната енергия да произвежда и електрическа, от която реално да печели. Сега съотношението е три пъти в полза на топлинната и поради това дейността на дружеството е крайно неефективна.

Идеята за прехвърлянето на столичното парно към държавата не е нова и периодично около трупащите се загуби и дългове на столичното отоплително дружество се лансира. Реално тя вече е и правена - по аналогичен начин преди 20 години миноритарен дял в "Топлофикация София" беше прехвърлен на тогавашното Министерство на икономиката и енергетиката, а през 2009 г. и цялата компания отиде към ведомството. Година и половина по-късно обаче то я върна на общината, без да е почистено от дълговете.

Със сигурност прекият ефект от подобна сделка би бил, че управлението на София и най-вече кметът Йорданка Фандъкова ще се отърве от тежестта на високите сметки за парно и топла вода през идващата зима.

Все още няма коментари
Нов коментар