ТЕЦ "Марица-изток 2" отчете рекордна печалба от 338 млн. лв. за полугодието

Държавната въглищна централа е увеличила три пъти производството на ток, а приходите растат девет пъти

Въпреки добрите резултати ТЕЦ "Марица-изток 2" пак остава с почти милиард натрупана загуба и над 1.4 млрд. задължения
Въпреки добрите резултати ТЕЦ "Марица-изток 2" пак остава с почти милиард натрупана загуба и над 1.4 млрд. задължения
Въпреки добрите резултати ТЕЦ "Марица-изток 2" пак остава с почти милиард натрупана загуба и над 1.4 млрд. задължения    ©  Цветелина Белутова
Въпреки добрите резултати ТЕЦ "Марица-изток 2" пак остава с почти милиард натрупана загуба и над 1.4 млрд. задължения    ©  Цветелина Белутова

Най-доброто полугодие от финансова гледна точка в историята си е регистрирала държавната ТЕЦ "Марица-изток 2". От най-губещото енергийно дружеството преди година сега то е едно от най-печелившите с 338.6 млн. лв. за шестте месеца на 2022-ра.

Обратът се дължи на високите борсови цени и огромния износ на ток от България. По този начин въглищната централа, чиято енергия доскоро беше непродаваема заради високата си цена и поради това работеше само с 20% от капацитета си, сега успява да пласира всичко, което произвежда.

Данните за полугодието сочат, че са продадени над 4.3 млн. мВтч, или почти колкото за цялата минала година. Огромната част от тази енергия е предложена през борсата, докато през 2021-ва повечето ток е бил насочен към регулирания пазар.

При всички положения добрите резултати ще продължат и през втората половина на тази година, като дори положителният финансов резултат може да е още по-голям заради повишаващата се цена на тока през юли и август.

Глътка въздух

Най-ясно подобрението на пазарната конюнктура за производителите на електроенергия се вижда през приходите. За "Марица-изток 2" от януари до юни те са били невижданото число 1.71 млрд. лв. при само 190 млн. лв. през същия период на 2021-ва. Или ако продадената енергия е три пъти повече, то постъпленията от нея са девет пъти по-големи.

Целият този финансов поток без съмнение помага на дружеството да вземе малка глътка въздух, защото въпреки печалбата 338.6 млн. лв. то остава в изключително тежко финансово състояние. Натрупаната през годините загуба от почти 1.29 млрд. лв. се понижава до 948 милиона, а пасивите - от 1.52 млрд. вече са 1.41 милиарда.

Дори до края на годината тези показатели да се подобрят още малко, ще са нужни години, за да може ТЕЦ "Марица-изток 2" да излезе на нула. А има вероятност още следващата година енергийните пазари да се успокоят и големите печалби за въглищните централи да останат в историята. Също така ЕС подготвя промени в енергийния пазар, които могат да ограничат приходите на определени производители чрез таван на цените. Така например за ТЕЦ-овете може да бъде определена пределна цена, която да покрива разходите за дейността им и да осигурява само някаква минимална печалба, което обаче за силно задлъжнялата държавна централа няма да е достатъчно.

Най-големият разход за квотите

От общо 1.35 млрд. лв. разходи за полугодието за въглеродни квоти са били похарчени почти 907 млн. лв. Тази сума реално е повече от половината от общите приходите на ТЕЦ "Марица-изток 2".

Разходите за емисии са четири пъти по-големи от тези за същия период на 2021-ва и реално отразяват увеличеното производство (за всеки мегаватчас се дължат 1.2 тона квоти CO2), както и по-високата им цена. От началото на тази година квотите се движат над 80 евро/тон, като само след началото на войната на Русия в Украйна имаше моментен рязък спад до 65 евро/тон, а в средата на август бе достигнат и абсолютен рекорд от 99 евро/тон. Към момента емисиите CO2 се търгуват на нива от около 75 евро/тон.

Ако ТЕЦ "Марица-изток 2" успее да си купи достатъчно квоти за следващата година на добра цена, то печалбата ѝ може да бъде дори още по-голяма. За съжаление е трудно да се прогнозира как ще се движат котировките на въглеродните емисии, тъй като при рецесия цената им може да се срине, но заради заместването на газа с други фосилни горива търсенето им движи цената нагоре.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    neon.knight avatar :-|
    Ранмакан от Манве
    • - 3
    • + 2

    Дори въглищата да не са поскъпнали, защото не са внос, цената на тока расте и правят печалба. Поредната енергийна компания, която дере кожи.

    Нередност?
  • 2
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • - 2
    • + 2

    Щом поискат - могат, а?

    Ама да припомним - през отчетният период УПРАВЛЯВАШЕ ПРОМЯНАТА (ПРОСТО КИРО) .. и те бая подплашиха Мариците с плановете си за милиардите батерии, на които вече да разчита енергетиката на България!
    И ей ги - маричаните са се стегнали ..

    Нередност?
  • 3
    cose avatar :-|
    cose
    • + 1

    А къде отиват парите от въглеродните квоти?
    Досега би трябвало да са източени милиарди от Марица Изток, които са потънали някъде, вместо да се реинвестират обратно в комплекса, за повишаване на заплатите и за инфраструктурата в област Стара Загора.

    Нередност?
  • 4
    iln1610830799700856 avatar :-|
    Nikola Panayotov

    Tрябва да се въведе данък около 70%върху печалбите на Ел.Центрслите и тези пари да служат за компенсация на промишления ток .това е правилното и централите ще бъдат заангажирани да работят по ефективно за да печелят .сега е безобразно статукво преди 1г.купувахме ,1Мг.Вт за 82лв сега е над 600 и промишлеността се задъхва цените скачат Ел.Централите реализират огромни печалби трябва да се обложат с разумни данъци и парите за компенсация а да изнасят квоти на високи цени .Някой ще каже че това е Комунизмът но е социално и патриотично

    Нередност?
Нов коментар