Американската Linden ще ползва около 10% от капацитета на газовата връзка с Гърция

Компанията ще придобие половината от акциите на "Овергаз инк" и вероятно това ще е основния потребител на газа

Интерконекторът България-Гърция вече е факт, а от пускането му в експлоатация през октомври по него тече само азерски газ. Засега.
Интерконекторът България-Гърция вече е факт, а от пускането му в експлоатация през октомври по него тече само азерски газ. Засега.
Интерконекторът България-Гърция вече е факт, а от пускането му в експлоатация през октомври по него тече само азерски газ. Засега.    ©  Надежда Чипева
Интерконекторът България-Гърция вече е факт, а от пускането му в експлоатация през октомври по него тече само азерски газ. Засега.    ©  Надежда Чипева
Темата накратко
  • Договорът с проектната компания ICGB е за 20 години и е за около 10% от капацитета.
  • Това е поредната стъпка към диверсификация на доставките, а оттам и към по-ниски цени
  • Но "Овергаз инк", в която половината от акциите ще бъдат собственост на Linden, засега не обявява, че ще внася скоро от там

Американският партньор на "Овергаз" - базираната в Тексас Linden Energy вече има договор за пренос на природен газ през интерконектора с Гърция. Контрактът за 20 годишен период, бе обявен преди дни от администратора на газовата връзка - проектната компания ICGB и реално е в сила от октомври, когато газопроводът бе въведен в експлоатация. Обемът не се съобщава, но по информация на "Капитал" Linden са запазили около 10% от капацитета на тръбата или 276 млн. куб. метра газ годишно, което е около 8% от годишното потребление на газ в България и около 80% от нуждите на самата "Овергаз" (спрямо данните за 2021 г.).

Дали се водят преговори и с други търговци, кои са те и в каква фаза са разговорите, от ICGB също не отговориха. С излизането на "Газпром" от пазара обаче интересът на други доставчици несъмнено ще се увеличи, а интерконекторът е основното свободно трасе за пренос.

Договорът на Linden и ICGB всъщност не е новост - дългосрочното споразумение за запазване на капацитет бе подписано още при пазарния тест за обвързващ интерес към резервиране на капацитет от интерконектора Гърция-България, който се проведе през 2016 г. Просто в началото на този октомври, заедно със старта на търговска експлоатация на газовата връзка, ICGB и Linden Energy препотвърдиха резервирания капацитет в посока към България.

Новината сега обаче е от съществено значение, защото може да промени пазара в България. Стига разбира се заявките да се превърнат в реалност, защото запазеният капацитет не означава автоматично и реален пренос на газ.

Повече търговци = по-ниски цени

Първо, включването на още един играч с подписано споразумение за пренос на газ по газопровода ще се отрази положително върху тарифата за пренос, потвърдиха от ICGB. Второ, всеки нов търговец е добре дошъл и би бил от полза за крайните потребители, тъй като от 1-ви октомври близо една трета от вътрешното потребление на природен газ в страната се осигурява чрез доставки именно по газовата връзка, свързваща Комотини със Стара Загора.

От пускането му в експлоатация по него тече само азерски газ - по договор България трябва да получава 1 млрд. куб. м годишно. Интерконекторът е с общ капацитет от 3 млрд. куб. м годишно, като повече от половината (заедно с азерския газ) вече е резервиран по дългосрочни договори до 25 г. Останалият свободен капацитет се предлага на търгове на две от водещите европейски платформи - PRISMA и RBP, припомниха от проектната компания. На първата се провеждат търгове за точките на междусистемно свързване при Комотини с операторите на преносни системи TAP и DESFA. На платформата RBP пък се провеждат търгове за точката при Стара Загора с оператора на преносната система "Булгартрансгаз" и изходната точка при Кърджали.

Криза с доставките? Не и днес

Договорът на Linden за пренос на природен газ идва на фона на апокалиптичните картини за "хаос и разруха", за тежка зима и вероятна криза в доставките, гарнирана с високи цени. И е поредното доказателство за опитите на политици да спекулират с темата, като проба за нови бунтове по аналогия с тези срещу високите цени (но на тока) от 2013 г., които доведоха до падането на правителството на Бойко Борисов. Към момента основание за подобен сценарий няма. Нещо повече - тези дни борсите държат цени на природния газ в пъти по-ниски в сравнение с преди няколко месеца. Дори това да е моментно ниско положение, повечето експерти прогнозират, че до месеци цените ще се стабилизират.

Пред "Капитал" изпълнителният директор на "Овергаз инк." Светослав Иванов коментира, че Linden имат запазен капацитет още при първия пазарен тест на IGB. "Не мога да кажа за какви обеми става въпрос, но и не е редно аз да говоря. Доколкото знам за момента единственият, който ползва капацитет и внася газ в България е "Булгаргаз", лаконичен бе Иванов.

Според експерти новината за подписването на договора е стандартна процедура, която Linden са длъжни да спазят заради своите акционери. Но не очаквайте, че в България е влязъл нов доставчик на алтернативни количества - поне за момента, предупреждават те. "Това ще се случи, но не точно в днешния ден", каза и Иванов.

Плаващият терминал

Скоро след обявяването на новия си партньор, който влезе в "Овергаз" на мястото на руския "Газпром", стана ясно, че компанията на Сашо Дончев работи по нов проект за природен газ. "През изминалата година не сме спирали действията, за които се споразумяхме, въпреки че формално сделката (по придобиването на 50% от "Овергаз инк." от Linden Energy, която и към момента не е вписана в Търговския регистър - бел. авт.) не беше завършена. През този период заедно успяхме да станем част от проекта за нов терминал за регазификация на втечнен природен газ на пристанището в албанския град Вльора. Започнахме преговори, които са в напреднала фаза, за дългосрочна доставка за балканския пазар на природен газ. Преговаряме с компании, които могат да осигурят както тръбопроводен, така и втечнен газ", заяви наскоро Иванов. И подчерта, че основна цел на компанията продължава да е свободният конкурентен пазар на природен газ.

"Очакваме 2023 г. да бъде годината, в която ще започнем доставките", обобщи той. Преди три месеца "Овергаз" и американската Excelerate Energy се споразумяха да си сътрудничат в доставката на втечнен природен газ до България през нов терминал, който ще бъде изграден именно около Вльора. Тексаската компания е една от малкото големи фирми, които имат разрешително за износ на втечнен газ от САЩ. По план "Овергаз" ще участва с резервиран годишен капацитет до 1 млрд. куб. м в дългосрочен план от поне 10 години. Това се равнява на една трета от годишните нужди на страната ни и заедно с азерския газ би осигурил голяма част от потреблението.

България обаче няма как директно да получава газ от Албания. Затова преди това са нужни няколко неща - плаващият терминал там да бъде завършен, както и да има изградена газова връзка до мрежата на Трансадриатическия газопровод (ТАР), като се използва именно инфраструктурата на TAP и газовата връзка между Стара Загора и Комотини за т.нар. виртуални сделки. Проблем са и таксите по интерконектора, за които в интервю за "Капитал" основателят и изпълнителен директор на "Овергаз" Сашо Дончев обясни, че са високи.

Фактът, че американският партньор на дружеството - Linden Energy, ще доставя газ по интерконектора с Гърция е едно добро начало на балансирането на пазара чрез по-ниски цени. И е един добър финал на спекулациите, свързани с ледената зима и потенциалния дефицит на природен газ без доставките от "Газпром".