🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Австрия, Бавария и Хърватия с общ LNG проект в Адриатическо море

Хърватският терминал в северната част на водния басейн ще изпълнява поръчки за Виена и Мюнхен

Терминалът в Крък ще облужва поръчки за Бавария и Австрия, които искат да внасят LNG от САЩ и Катар
Терминалът в Крък ще облужва поръчки за Бавария и Австрия, които искат да внасят LNG от САЩ и Катар
Терминалът в Крък ще облужва поръчки за Бавария и Австрия, които искат да внасят LNG от САЩ и Катар    ©  Reuters
Терминалът в Крък ще облужва поръчки за Бавария и Австрия, които искат да внасят LNG от САЩ и Катар    ©  Reuters

Австрия и германската провинция Бавария обявиха постигането на енергийно-политическо партньорство с Хърватия. Терминалът за газификация на втечнен природен газ (LNG) в северната част на Адриатическо море Krk ще изпълнява поръчки за Виена и Мюнхен, като целта е намаляването на зависимостта от вноса на руски природен газ.

По този начин се гарантира възможността за активно участие на световния пазар на LNG, където газът първо се втечнява, след това се замразява и пренася с танкери. Терминалите след това повторно газифицират суровината и я изпращат по газопроводи към различни точки. Идеята е вносът на суровината да се извършва главно от Катар и САЩ, заявиха източници на Euractiv пред изданието.

"Настоящите енергийни предизвикателства ни напомнят, че трябва да работим още по-тясно и координирано на европейско ниво, за да увеличим нашата устойчивост", каза австрийският канцлер Карл Нехамер по време на посещение в Крък в четвъртък. Той и премиерът на федералният регион Маркус Зьодер посетиха хърватския град.

"За дългосрочното енергийно снабдяване на Бавария гледаме и на юг. Целта е един тръбопровод за две вещества - газ сега, водород в бъдеще", обясни Зьодер, цитиран от Euractiv.

Нехамер и Сьодер също така потвърдиха ангажимента си да настояват за финансиране на проекта от страна на Европейския съюз (ЕС). Те казаха, че съществуващите рамки като Механизма за свързване на Европа (CEF) и REPowerEU - планът на ЕС да стане независим от Русия - могат да осигурят нужния капитал.

Президентът на Хърватия Андрей Пленкович каза, че трите правителства ще сформират съвместен орган за определяне на по-нататъшни модели на енергийно сътрудничество. Той освен това ще се занимава и с изграждане на газопроводи и увеличаване на капацитета на хърватския плаващ LNG терминал на северния адриатически остров Крък, съобщава Jutarinji List. Сегашният капацитет на терминала е 3 млрд. куб. метра годишно, като вече има създадени планове за удвояването му.

"Нашето желание, в духа на европейската солидарност, е газопроводите и петролопроводите в Хърватия да бъдат в услуга на съседните страни. Тази инициатива към Словения, Унгария, Босна, Германия и Австрия представлява конкретизация на планове, изготвени от нашите експерти", каза Пленкович.

Словения гарантира една трета от газовите си нужди с доставки от Алжир

В същото време Словения си осигури природен газ от Алжир, който ще покрие една трета от нуждите на страната за следващите три години. Споразумението е подписано от Geoplin, най-големият търговец на енергия в Словения, и алжирската държавна енергийна фирма Sonatrach.

Постигнатата договорка обхваща закупуването на около 300 млн. куб. метра природен газ годишно, който ще се доставя по тръбопроводи през Тунис и Италия. Споразумението беше подписано по време на посещение на словенския външен министър Таня Файон и министърът на инфраструктурата Боян Кумер в Алжир. Договорът влеза в сила от началото на следващата година.

Това е само първата стъпка от преговорите между двете страни, като в скоро време се очаква подписването на договор за значително увеличено количество газ за по-дълъг период от време. В близкото бъдеще трябва да бъде подписан и меморандум за разбирателство между двете страни по темата, като се очаква и деклариране на взаимна работа в сектора на възобновяемите източници на енергия, пише Euractiv.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mir11435739 avatar :-|
    Raegan
    • + 1

    Сега разбрахте ли защо Австрия ви казва, че за Хърватия шенген работи, а за вас - не

    Нередност?
Нов коментар