🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Катар ще осигури на Китай втечнен газ за 27 години

Споразумението ще увеличи конкуренцията на пазара на LNG

Танкерите за превоз на втечнен природен газ ще играят все по-голяма роля в световния енергиен микс.
Танкерите за превоз на втечнен природен газ ще играят все по-голяма роля в световния енергиен микс.
Танкерите за превоз на втечнен природен газ ще играят все по-голяма роля в световния енергиен микс.    ©  Reuters
Танкерите за превоз на втечнен природен газ ще играят все по-голяма роля в световния енергиен микс.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Общата стойност на договора е малко над 60 млрд. долара.
  • Това е най-дългосрочната подобна договорка в световен план.
  • Китай иска отново да стане най-големият вносител на LNG.

QatarEnergy подписа 27-годишно споразумение за доставка на втечнен природен газ (LNG) с китайската Sinopec. Това е най-дългосрочният договор досега, като нестабилните пазари карат купувачите да търсят дългосрочни сделки. След инвазията на Русия в Украйна през февруари, конкуренцията за LNG стана твърде голяма, като Европа се нуждаеше от огромни количества, за да може да замени руския тръбопроводен газ, който преди осигуряваше почти 40% от вноса на континента.

Според подписаното споразумение китайската държавна компания Sinopec ще купува 4 млн. тона втечнен природен газ от Катар. Срокът на договора е чудесно решение от страна на китайската компания, като по този начин се гарантира доставки на LNG на сравнително близки цени, независимо от моментното състояние на пазара на газа, смятат експерти. Това ще даде стабилност и сигурност на Sinopec, като ще се избегнат и сценарии, като този през това лято, когато котировката на природния газ стигна рекордни нива.

"Днес е важен крайъгълен камък за първото споразумение за продажба и покупка (SPA) за проекта North Field East - това са 4 млн. тона за 27 години за Sinopec от Китай", каза директорът на Qatar Energy Саад ал-Кааби пред Reuters. "Това означава, че дългосрочните сделки са тук и са важни както за продавача, така и за купувача", добавя той. Ал-Кааби също така изрази задоволство и от факта, че по този начин отношенията между двете страни навлизат в ново и дългосрочно сътрудничество.

Председателят на Sinopec Ма Йонгшенг също приветства сделката като "важна част" от сътрудничеството между Китай и Катар. "Катар е най-големият доставчик на LNG в света, а Китай е най-големият вносител на LNG в света. Двете страни споделят присъщо взаимно допълване и добра основа за енергийно сътрудничество. Приятелските и близки връзки между двете страни създадоха добра среда за постоянно задълбочаване на сътрудничеството", каза Ма, цитиран от Energy Voice.

Въпреки че вносът на втечнен природен газ в Китай се сви тази година поради стриктната политика на правителството за нулев ковид, търсенето се очаква да се възстанови през 2023 г. и да продължи да расте през следващото десетилетие. Китай беше най-големият вносител на LNG в света миналата година и държавните компании купувачи бяха заети с подписването на договори за доставка с производителите.

Газът за Sinopec ще идва от разширяването на North Field East, което ще струва на Катар и инвеститорите в проекта, сред които са Shell и Exxon Mobil, почти 30 млрд. долара. Това е първото споразумение за доставка по проекта за увеличаване на годишния производствен капацитет на LNG на Катар от 77 млн. тона на 110 млн. в рамките на три години.

Дългосрочни договорки

Китайските компании демонстрират желание да осигурят бъдещи доставки на втечнен природен газ чрез изключително дългосрочни сделки. PetroChina сключи договор през юли с американския производител Cheniere Energy - той ще е до 2050 г. и ще започне да се изпълнява през 2026 г.

Проучване на McKinsey от 2022 г. установи, че китайските купувачи са по-уверени относно дългосрочната нужда от LNG, отколкото европейците, които са по-несигурни относно своите изисквания след 2025 г. поради енергийния преход и високите цени, водещи до по-ниско търсене.

Ал-Кааби заяви още, че преговорите с други купувачи в Китай и Европа, които искат да имат сигурност на доставките, продължават. "Мисля, че неотдавнашната нестабилност накара купувачите да разберат колко е важно да имат дългосрочни доставки, които са фиксирани и които са на разумна цена в дългосрочен план", заяви той.

Директорът на катарската компания обясни, че ценообразуването на сделката ще бъде подобно на други в миналото, свързани със суровия петрол. "Начинът, по който ценообразуваме нашите сделки с Азия, е свързан. Правили сме го по този начин в миналото и това е механизмът, който използваме занапред", добави той пред Reuters.

"Това показва как нещата са се променили на пазара на LNG и колко ангажирани са китайците да продължат да използват газ в дългосрочен план в рамките на енергийния микс", каза Нийл Беверидж, старши енергиен анализатор в Bernstein, който каза, че това е най-дългият договор, който някога е виждал. "Идва в момент, когато виждаме купувачи, търсещи по-краткосрочни договори и повишена гъвкавост... Има много колебания сред европейските комунални услуги да се ангажират с по-дългосрочни договори, като се имат предвид целите за декарбонизация".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    joro4900 avatar :-|
    joro4900

    Така, така, а европейците да се кичат с лентички в Катар...

    Нередност?
Нов коментар