Инвестициите в покривни соларни системи могат да се отпушат

Държавата подготвя промени в закона, които да спомогнат за ударно присъединяване на нови ВЕИ мощности. Това обаче може да е нож с две остриета и да доведе до проблеми с мрежата

По-лекият режим за присъединяване ще отпуши новите ВЕИ проекти и ще повиши интереса към парите по тези схеми от Плана за възстановяване.
По-лекият режим за присъединяване ще отпуши новите ВЕИ проекти и ще повиши интереса към парите по тези схеми от Плана за възстановяване.
По-лекият режим за присъединяване ще отпуши новите ВЕИ проекти и ще повиши интереса към парите по тези схеми от Плана за възстановяване.    ©  Shutterstock
По-лекият режим за присъединяване ще отпуши новите ВЕИ проекти и ще повиши интереса към парите по тези схеми от Плана за възстановяване.    ©  Shutterstock
Темата накратко
  • Държавата предлага значителни облекчения и съкратени срокове за новите ВЕИ-проекти
  • Те идват в отговор на евродиректива, за която България е в нарушение и може да бъде съдена
  • ЕРП-тата се опасяват от претоварване на мрежата и настояват за по-детайлно обществено обсъждане

България е на път да отпуши инвестициите в малки ВЕИ проектите като въведе по-кратки срокове за придвижване на документите, облекчени процедури и правила, което е повече от добра новина за домакинствата, а и за бизнеса. Това обаче се случва не поради далновидна политика и желание за стимулиране на енергийна независимост у домакинствата, а под заплаха от санкции. Реформирането на сектора и облекчаването на условията са ключови елементи от плащанията по Плана за възстановяване, където освен 878 млн. лв. за големи централи са предвидени и 140 млн. за малки фотоволтаици за домакинства.

За да може да се възползва от тези плащания страната трябва да синхронизира законодателството си с европейското - с други думи да направи процедурите за соларни и вятърни проекти прости, ясни и разбираеми, за да могат повече хора да се възползват от предимствата на еврофинансирането. Привидно държавата се старае - България най-накрая прави стъпки, за да транспонира евродирективата за насърчаване на използването на енергия от възобновяеми източници (Директива (ЕС) 2018/2001). Проектът за промени на Закона за енергията от възобновяемите източници (ЗЕВИ) е факт, а амбициите са той да влезе за одобрение в Министерския съвет още преди края на годината. Дали след това парламентът ще успее да гласува текстовете обаче не е ясно. А при нови предсрочни избори е сигурно, че темата отново ще изпадне за няколко месеца.

Всъщност срокът за транспонирането на директивата изтече още на 30 юни 2021 г., а в края на м.г. ЕК е уведомила България, че започва процедура по нарушение. За "Капитал" от Министерството на енергетиката най-общо коментираха, че причината за забавянето е в динамичната политическа обстановка и неработещото Народно събрание. По информация на "Капитал" обаче същинската причина за протакането е чисто и просто пренебрегването на темата.

Освен това част от промените действително предвиждат сериозни облекчения за новите инсталации, но друга част обаче е повече от спорна, а според експерти България се опитва само формално да отговори на Брюксел в опит да избегне съдебната зала.

"Малките" са на ход

Най-общо с промените се предвижда облекчаване на процедурите по присъединяване за производители на електрическа енергия от възобновяеми източници с обща инсталирана мощност до 1 MW (покривни и фасадни конструкции), като са намалени сроковете за извършване на проучване и издаване на становище за условията и начина за присъединяване (те вече ще са между 15 и 40 дни). За инсталации до 10.8 kW включително се предвижда още по-облекчен ред за присъединяване, при който срокът е до 30 дни след издаване на становището.

С проекта отпада и необходимостта от сключване на предварителен договор за новите проекти, което е значително облекчение. "Това е от особена важност и ще отпуши проектите. Затова и ние приветстваме всяка промяна, насочена към облекчаване на административната тежест за малките и големите ВЕИ, както и транспонирането на директивата, която предвижда значително по-лек режим за присъединяване", коментира за "Капитал" председателят на Българската фотоволтаична асоциация Меглена Русенова. По думите й и за малките, и за големите ВЕИ производители е важно да има яснота по отношение на сроковете, документите и процедурите.

Освен това е определен не по-дълъг от 6 месеца срок от датата на заявление пред съответния оператор на електрическа мрежа за извършване на приемни изпитания за доказване завършване изграждането на самия обект по реда на Закона за устройство на територията. "Липсва обаче анализ как е определен този срок. Считаме че не е оправдано определянето на такъв дълъг срок за въвеждането в експлоатация, като се има предвид че на практика съответният обект вече е изграден и това е последният етап, необходим за неговата редовна експлоатация", изтъкна Русенова.

Copy/paste?

За първи път енергийните общности намират място и в българското законодателство. Записано е, че развитието им ще се насърчава чрез премахване на необоснованите регулаторни и административни пречки, без обаче да се споменава точно кои са те. Ще се осигури и сътрудничество със съответния оператор на разпределителна мрежа, а компетентните органи ще прилагат "справедливи, пропорционални и прозрачни административни процедури", включително регистрация и лицензиране и др.

Това от една страна е добра новина - у нас все още звучи нереалистично дадена група домакинства да се обединят и да произвеждат ток за собствените си нужди, а излишъка да продават на пазара. За сравнение - в Европа има около 3500 подобни общности или кооперативи, които успяват да постигнат енергийна независимост и дори да насочат спечеленото от продадения ток в общественополезни инициативи като създаването на концертни зали например.

От друга страна обаче, според експерти темата за енергийните общности е засегната твърде общо и на практика проблемът по създаването им отново не е решен. А с промените министерството се опитва чисто формално да избегне глобите от ЕК. "Промените ще са просто пренесен преведения текст на директивата в нашия закон - това не е синхронизация. Няма детайлни правила, по които да се работи. Например там формално е включена енергийната общност - посочено е, че ще може да се създаде, но без да са разписани общите положения", каза за "Капитал" Балин Балинов, координатор "Енергийни решения" в "Грийнпийс" - България. По думите му облекчаването на правилата е важно и за усвояването на средства по Плана за възстановяване. "Ако не бъдат облекчени, хората може да се окажат много сериозно затруднени в усвояването на пари за собствени соларни системи", коментира той.

В свое становище, подписано от директора на "Грийнпийс България" Меглена Антонова, организацията критикува предложенията и посочва техните слабости. Според тях в проекта липсват мерки за насърчаване и промотиране на тези общности, както и няма административни процедури и изисквания, които да облекчат или да премахнат ненужни препятствия пред развитието им, като процедурите за присъединяване към мрежите, дължими акцизи, и др.

Отделно от това експертите смятат, че трябва да се конкретизират редица аспекти от правата и ролята на потребителите на собствена възобновяема енергия на енергийния пазар като например възможността потребител на собствена енергия да бъде битов и небитов потребител. Нужни са и конкретни правила за облекчени процедури за присъединяване и избягване на двойни такси (мрежови, за производство, потребление), смятат от "Грийнпийс България". В обобщение - "Директивата не е ефективно имплементирана и повторението на общите й разпоредби не поставя нормативни основи за развитие на общности за възобновяема енергия", смятат от "Грийнпийс-България".

Ще издържи ли мрежата?

Предложенията за отпушването на новите ВЕИ проекти обаче притеснява ЕРП-тата най-вече заради възможността на мрежата да поеме голямо натоварване. От "Енерго-Про" коментираха за "Капитал", че предвидените изменения целят единствено улесняване на присъединяването на нови ВЕИ мощности, което включва по-кратки срокове за присъединяване, както и създаването на административни звена за контакт при общините, които да предоставят напътствия в целия процес по кандидатстване и издаване на разрешение. "По-кратките срокове за присъединяване не кореспондират по никакъв начин с необходимостта от реконструкция на мрежата или изграждане на нови съоръжения за присъединяване, което би довело не само до сериозни нарушения в качеството на доставяната електрическа енергия, но и до изчерпване на мрежовия капацитет", заявяват от чешкото дружество.

Оттам изтъкват, че е нужно да се предвиди и ценовият ръст и структура на тарифите за мрежовите оператори, който ще продължи да бъде регулиран и заплащан от всички ползватели. "В тази връзка и в настоящия контекст на планирани промени този сценарий е повод "Енерго-Про" да сигнализира за наличието на предпоставки за претоварване на мрежата заради планираните законови улеснения за изграждане на соларни инсталации за собствени нужди", пишат от компанията.

За последната година и половина оттам отчитат значително нарастване на заявленията за присъединяване на нови ВЕИ мощности към разпределителната си мрежа. И действително - справка на ЕСО показва, че от 2019-а до края на юли 2022 г. постъпилите заявления за изграждане на нови ВЕИ общо за страната са за близо 24 000 МW инсталирана мощност. Разбира се с цялата условност на това, че те може и да не бъдат изпълнени.

"За да бъде ефективно и възможно бързото присъединяване на нови производствени мощности, които произвеждат електроенергия за пренос по мрежата, е необходимо, със същия темп и интензивност, да се направят нови инвестиции, които да осигурят капацитет на съоръженията за трансформиране и пренос на произведената енергия", изтъкват от energoдружеството и отбелязват, че от операторите на мрежи се изисква все по-бързо присъединяване на новите производители, но нито регулаторната ценова рамка, нито действащите законови процедури позволяват навременното и ритмично обновяване на мрежовата инфраструктура. "Точно в това се крие големият риск за енергийната сигурност на страната, както и е застрашено качественото и непрекъснато доставяне на енергия за клиентите", смятат още от компанията.

От ЕВН пък настояват за по-задълбочена дискусия по темата и търсене на експертни решения, като критикуват общественото обсъждане на проекта, което е продължило само 13 дни. Промените в Закона за ВИ са обявени на 11 ноември, а срокът за консултации и становища изтече на 24 ноември. Подобно на "Енерго-Про" и от ЕВН отбелязват, че на ниво европейска общност, както и в повечето държави на ниво национални мерки, ясно са очертани плановете за развитие на мрежата, която е основа за бързо ускоряване на дела на нови ВЕИ-централи. "В проекта на ЗЕВИ едностранчиво са представени измененията в условията за присъединяване на ВЕИ-централи, но не и необходимите условия за ускорено развитие на енергийната инфраструктура за пренос и разпределение на електрическа енергия, допълнителна електрификация на енергоемки сектори, електромобилност и зарядна инфраструктура", смятат експертите на компанията.

Становище са изпратили и от групата на "Електрохолд". В писмо, подписано от управителя Зорница Генова най-общо се изразява загриженост, че са предложени значими реформи в сектора на ВЕИ-тата, които обаче са регламентирани само частично и оставят много отворени въпроси, а предоставеното за обществена консултация време е крайно недостатъчно.

Затова ще е интересно да видим какво ще се случи с регулациите, когато влязат в парламента и дали различните становища ще бъдат взети предвид, но най-вече - дали инвестициите във ВЕИ тук ще станат толкова лесни и прозрачни, колкото и в ЕС.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    lob18635382 avatar :-|
    пРезидента!
    • - 3
    • + 3

    Ако премахнат всякакви пречки пред така наречените "островни" мощности, няма да има никакви проблеми, защото те са само за лично ползване и не връщат ток в мрежата. А има много желаещи за изграждане на такива мощности. Спирането на този тип проекти противоречи на всякаква здрава логика.

    Нередност?
  • 2
    hasmokar avatar :-P
    hasmokar
    • - 1
    • + 2

    От кон та на магаре.

    Нередност?
Нов коментар