Институции демонстрираха безразличие към екоакция в подкрепа на соларните панели

Активисти на "Грийнпийс" - България, подаряваха соларни панели на министерства и ведомства. Повечето не откликнаха, а Народното събрание ги изгони

Greenpeace    ©  Иван Дончев

Необичайна коледна инициатива - подаряване на соларни панели на български министерства и административни сгради, организира в навечерието на празниците екоорганизацията "Грийнпийс" - България. Целта на кампанията е повече институции да имат достъп до безплатна слънчева енергия и да намалят сметките си за електричество по примера на президентството, което наскоро обяви обществена поръчка за фотоволтаична система за собствени нужди.

В акцията се включил и "президентът", в чийто образа се е въплътил актьорът Благой Ангелов.Заедно с активисти на организацията той е посетил Народното събрание и министерствата на финансите, енергетиката, труда и социалната политика и на регионалното развитие, за да предложи символичен коледен подарък от името на "държавния глава" - соларен панел.

Повечето институции обаче са се отнесли безразлично към акцията, като нито един министър не е приел панела лично, а енергийният министър Росен Христов дори е избягал от среща с активистите, съобщават от организацията. Куриозен е бил случаят и пред Народното събрание - екипът е бил изгонен, а снимките - забранени. Предложението обаче все пак е било оценено от народния представител Александър Дунчев, който е приел соларния панел. От парламентарната трибуна той е и обявил, че сградата има потенциал да произвежда енергия за собствени нужди и това е първата стъпка към нейната енергийна независимост.

Повод за акцията на "Грийнпийс" е наскоро обявената от президентството обществена поръчка за 166 хил. лв. без ДДС за фотоволтаична система за собствени нужди с мощност 90 кВт. Изчисленията на активистите показват, че при сегашните цени на пазара инвестицията ще се изплати за малко повече от три години, а полезният живот на панелите е 25 години. Това означава, че след три години институцията ще получава на практика безплатен ток.

"Това е отличен пример за това как държавните институции могат ефективно да намалят разходите си за енергия чрез ВЕИ мощности, да си осигурят независимост и същевременно да допринесат за прехода към въглеродна неутралност и здравословна градска среда с много по-чист въздух. За съжаление, въпреки че системата може да произвежда повече от необходимото, президентството няма да може да отдава излишната енергия на други административни сгради или на енергийно бедни домакинства, защото държавата не е предвидила необходимите законови промени за това", казва Балин Балинов, координатор на кампанията "Енергийни решения" в "Грийнпийс" - България.

Фотоволтаичната система на президентството вече има издадено разрешение за строеж от главния архитект на София и изграждането ѝ може да започне веднага след избора на изпълнител. За обикновените граждани обаче процедурата за монтаж на фотоволтаици за собствени нужди е тромава, като получаването на всички необходими документи отнема близо година.

Това може да се промени при добра воля от страна на депутатите в парламента. "Грийнпийс" - България вече внесе предложения за облекчение на процедурите, които се очаква да бъдат разгледани от енергийната комисия и гласувани от народните избраници. Ако това се случи в разумен срок, още следващата зима редица обществени сгради могат да имат соларни системи, които да произвеждат електричество за собствени нужди, а излишъка да даряват на енергийно бедни домакинства, казват от организацията.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nnj31646874 avatar :-|
    nnj31646874
    • + 1

    Требвало е да им теглят и един бой, аман от грантопротестъри и безполезни ид...
    Като е "безплатна" тая енергия, защо не си я ползват сами и не се отвържат от енергийната система?

    Нередност?
  • 2
    ......... avatar :-|
    .........
    • + 1

    Да не би някой да се опитва да отнеме хляба на Боги Бонев от СС? Професионалното протестърство е вече заета зона...

    Нередност?
Нов коментар