🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

България отчита 22% ръст на тока от въглища през 2022-а, потреблението спада (графики)

При слънчевите централи има рекордно производство, износът на енергия също се увеличава

Износът на ток осигурява приходи милиарди евро за българската енергетика
Износът на ток осигурява приходи милиарди евро за българската енергетика
Износът на ток осигурява приходи милиарди евро за българската енергетика    ©  Цветелина Белутова
Износът на ток осигурява приходи милиарди евро за българската енергетика    ©  Цветелина Белутова

Изключително динамичната за енергетиката 2022 г. доведе до някои парадокси в българския електроенергиен пазар.

Така например производството на ток в страната се повишава с 6.34% до рекордните за последното десетилетие 49.4 тВтч, докато потреблението намалява с 1.5% до 37.8 тВтч.

В резултат износът се увеличава значително, което на фона на високите цени на тока носи и големи приходи за енергийните дружества.

Повечето електроенергия през изминалата година идва от въглищни централи - ръст над 22% на годишна база и над 50% спрямо 2020 г., която беше рекордно слаба за ТЕЦ-овете. През последните четири месеца на годината обаче дейността на тези мощности изостава спрямо данните за същия период на 2021-а, което може да сигнал за успокояване на сектора и вероятно спад в работата през 2023 г.

На този фон производството на АЕЦ "Козлодуй" намалява заради честите и продължителни аварии във втората половина на 2022-а. Има рекорд в дейността на соларните централи, тъй като през последните 12 месеца бяха пуснати в експлоатация редица нови мощности.

Заради сушата обаче дейността на водноелектрическите централи остава далече под нивата от 2021 г. Тук е важно да се посочи, че от пролетта липсва каквото и да е производство от ПАВЕЦ, тъй като "Чаира" аварира напълно и реално оттогава не работи.

Заради по-слабото представяне на ВЕЦ и по-голямото общо производство на ток в страната делът на ВЕИ намалява до под 15%, което означава, че България не успява да покрие целите си към ЕС от минимум 16 на сто зелена енергия в микса. За сравнение - през 2021-а този дял беше над 18%.

В същото време делът на въглищните ТЕЦ нараства до почти 47%, след като през 2021-а беше 41%, а година преди това - 37%.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • - 1
    • + 1

    Нали щяха да спират въглищата, ко стана? Тука съм чел поне 80 умнокрасивистки мнения : "закривай!" .. кога ще е закриването?

    Нередност?
  • 2
    syn16617819521138949 avatar :-|
    Gergana Plamenova

    Соларните централи трябва да се субсидират и да се насърчава населението да използва соларни ситеми, тъй като са екологично чисти и бъдещето е в нисковъглеродна икономика. Също трябва да се субсидира и природния газ, тъй като е най-чистото гориво. Уви, поради сегашното положение и енергийна криза виждаме ръст в използването на твърдите горива, което много скоро ще се отрази негативно за околната среда.

    Нередност?
Нов коментар