Соларни системи за фирми и домакинства - от идеята до инвестицията

Кой и за какво може да кандидатства, какви са условията, възможностите и спънките? Как и кога инвестицията в соларни панели може да пести разходи за бизнеса и бита. Какви са стъпките за изграждане?

Ако допреди години соларната енергия се смяташе за екзотика, то днес все повече фирми и домакинства са убедени в едно - тя е хем евтина, хем осигурява независимост, а усилията по изграждането й си струват
Ако допреди години соларната енергия се смяташе за екзотика, то днес все повече фирми и домакинства са убедени в едно - тя е хем евтина, хем осигурява независимост, а усилията по изграждането й си струват
Ако допреди години соларната енергия се смяташе за екзотика, то днес все повече фирми и домакинства са убедени в едно - тя е хем евтина, хем осигурява независимост, а усилията по изграждането й си струват    ©  Надежда Чипева
Ако допреди години соларната енергия се смяташе за екзотика, то днес все повече фирми и домакинства са убедени в едно - тя е хем евтина, хем осигурява независимост, а усилията по изграждането й си струват    ©  Надежда Чипева

Слънчевата енергия е безплатна, а соларните системи за ток дават шанс тя да достига до хората. В безпрецедентна за последните години ситуация на волатилност на цените на природния газ и електроенергията все повече фирми и домакинства се интересуват от фотоволтаичните панели - възможностите за финансиране, разходите за тяхното поставяне, вида на самите елементи.

Ако говорим за бизнеса, то инвестицията може да намали веднага сметките за ток с над 70%, като това е постижимо за малки предприятия с дневен цикъл на работа. За домакинствата предимствата са ясни - евтин ток, независещ от колебанията на пазара или от идеите за въвеждане на две тарифи за потребление с включване и на скъпия "свободен" ток.

Соларни системи за фирми

Струва ли си изграждането на фотоволтаична система? Как се случва финансирането на слънчевите панели? Какви са процедурите и регулациите за соларите на покрива?

Да се инвестира ли в батерии при изграждането на покривни фотоволтаични централи за собствени нужди на бизнеса? Етапи, през които компаниите е нужно да минат в процеса на изграждане на слънчева система, както и какви са проблемите - четете тук:

Вече има и много примери за различни фирми, които са успели да си намалят разходите за ток, като са изградили собствени соларни системи.

А още по-интересното е, че по този път са тръгнали вече и общините и техните дружества. Което ясно показва каква е ползата от ВЕИ.

И нещо съвсем различно, но вече добре работещо и обещаващо голям потенциал - комбинацията между солари и земеделие. Агроволтаиците - съчетаване на земеделски култури и фотоволтаици върху една и съща земя, носят много ползи и вероятно ще имат силно развитие в близко бъдеще.

Фотоволтаици на покрива за домакинства

Как държавата подпомага изграждането на фотоволтаични системи?

Един от основните елементи от Плана за възстановяване е точно насърчаването на подобни инвестиции. Заложени са няколко различни проектd, които включват инвестиции както в големи, така и в по-малки проекти (като тези за домакинствата и соларните бойлери например).

Към настоящия момент в рамките на програмния период 2014 - 2020 г. по програма "Региони в растеж" например има възможност да се финансират проекти за енергийна ефективност в еднофамилни жилищни сгради чрез финансови инструменти. Актуална информация относно конкретни възможности и процедури за кандидатстване за мерки за енергийна ефективност в еднофамилни жилищни сгради може да бъде получена от "Фонд мениджър на финансови инструменти в България", които имат продукт за финансови инструменти за еднофамилни жилищни сгради по "Региони в растеж" 2014 - 2020 г., както и към финансовите посредници:

По новата програма "Развитие на регионите" 2021 - 2027 г. също е предвидено да бъдат финансирани мерки за енергийна ефективност както за еднофамилни, така и за многофамилни жилищни сгради. Не е предвидено да бъдат финансирани самостоятелни мерки за фотоволтаични системи, а дейности за цялостно енергийно обновяване на сградите, включително ВЕИ. Задължително условие е за обекта да е извършено обследване за енергийна ефективност, в което да са предписани конкретните необходими мерки, които ще доведат до повишаване на енергийния клас на сградата, вкл. при необходимост и слънчева инсталация.

Интервюта и анализи за соларите

ВЕИ инвестиции на Балканите

Противно на повечето очаквания регионът около България е доста привлекателен за нови ВЕИ проекти и това, че не ги виждам тук, не означава, че не се случват. В съседните страни още от миналата години започна да кипи бурен инвестиционен процес и скоро първите централи могат да заработят.