Франция отвръща на САЩ с план за зелена индустрия

Париж иска да спре големите американски субсидии да насърчават инвестициите на европейски компании отвъд океана

Френският президент Еманюел Макрон и кабинетът му отговарят на САЩ със собствен план за зелената индустрия
Френският президент Еманюел Макрон и кабинетът му отговарят на САЩ със собствен план за зелената индустрия
Френският президент Еманюел Макрон и кабинетът му отговарят на САЩ със собствен план за зелената индустрия    ©  Reuters
Френският президент Еманюел Макрон и кабинетът му отговарят на САЩ със собствен план за зелената индустрия    ©  Reuters

Френският министър на икономиката Бруно льо Мер отвърна на многомилиардния пакет зелени субсидии на САЩ, като обяви широк набор от стимули за подкрепа на зелените индустрии в страната. Европа сериозно се притеснява, след като стана ясно, че Законът за намаляване на инфлацията на президента на САЩ Джо Байдън - пакет от 369 млрд. долара за зелена индустрия - може да източи инвестиции от ЕС и в САЩ. Големи производители на автомобили като Франция и Германия се оплакаха, че американският закон дискриминира чуждестранни компании в сектора на електрическите превозни средства и насърчава потребителите да "купуват американско".

Новият законопроект ще включва широк набор от стимули за насърчаване на зелените индустрии да останат или да върнат производствените предприятия във Франция. Планът на Париж служи като директен отговор на американския, като недоволството в Европа сериозно нараства. Като цяло встъпването в длъжност на американския президент Джо Байдън доведе до стабилизиране на отношенията между САЩ и Европа.

Ходът на Льо Мер е контраударът на Франция, който цели да предотврати изнасянето на индустрията от Европа. Допълнително затруднение е фактът, че ЕС е изправен пред много по-високи енергийни разходи от САЩ, което отчасти се дължи на войната в Украйна.

"През следващите дни ще предложа законопроект за зелените индустрии... който ще включва данъчни, регулаторни и законодателни мерки за ускоряване на инсталирането на индустриални обекти във Франция", каза Льо Мер по време на интервю за френското радио France Inter.

Франция се надява да ускори привличането на инвестиции в няколко области като "зелен водород, електролиза, производство на електрически батерии, ядрена енергия и възобновяема енергия", заяви икономическият министър, цитиран от Politico. "Нека се възползваме от този момент, за да станем водещата декарбонизирана нация в Европа", казва той.

Льо Мер и германският му колега Робърт Хабек ще се опитат да накарат партньорите от ЕС да приемат "Европейски закон за намаляване на инфлацията", който ще включва "по-големи, по-бързи и по-опростени субсидии" за зелените индустрии. Това би било директен отговор на американския закон, като ЕС силно иска да предотврати масовото напускане на бизнеси заради по-високите субсидии в САЩ.

Лидерите на ЕС досега са се съгласили да поискат от Европейската комисия да излезе с предложения, които да направят блока по-конкурентоспособен на очакваната вълна от зелени субсидии в САЩ. Очаква се те да бъдат обсъдени на срещата на върха на Европейския съвет през февруари.