🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Десететажната офис сграда на столичния бул. "Тодор Александров" е на метри от метростанция "Константин Величков"
Десететажната офис сграда на столичния бул. "Тодор Александров" е на метри от метростанция "Константин Величков"

Френската Tessi поднови договора за наем на цяла офис сграда в София

Компанията с над 700 служителя остава за още пет години във Vesmard Business Tower на бул."Тодор Александров"

Десететажната офис сграда на столичния бул. "Тодор Александров" е на метри от метростанция "Константин Величков"
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • Сделката е за пет години и обхваща почти 5000 кв.м, колкото е цялата отдаваема площ в сградата.
  • Наемател е френската компания за обработка на данни Tessi, a наемодател - дружествата "Весмард" и "Димивекс".
  • Френската компания работи хибридно в България и макар да планира разрастване на екипа си, сградата ще ѝ е достатъчна.

В края на 2022 г. френската компания за обработка на данни Tessi поднови договора си за наем на близо 5000 кв.м във Vesmard Business Tower, която обитава и в момента. Това се случва въпреки общата постпандемична тенденция за намаляване на обема на наетите офис площи в полза на хибридния начин на работа. Досегашният петгодишен договор за цялата сграда е подновен за същия период. Това е "една от големите сделки за подновяване на договор на пазара на офис площи в София през 2022 г.", коментира Иван Пармаков, съдружник в Avalant, компания - консултант по сделката.

Сградата и договорът

Vesmard Business Tower е офис сграда клас А с 6150 кв.м обща разгъната застроена площ (РЗП) на бул. "Тодор Александров" в столичния район "Възраждане". Разположена е между бул. "Константин Величков", ул. "Опълченска" и бул. "Александър Стамболийски", а в непосредствена близост е метростанция "Константин Величков".

Бизнес сградата е на 10 етажа с терасовидни отстъпи, като има и две подземни нива с гаражи и сервизни помещения. Надземната отдаваема площ е 4890 кв.м и изцяло е заета от френската компания. С наближаването на крайния срок на петгодишния й наемен договор двете страни са договорили нови условия, като не разкриват подробности за наемни нива.

Все пак е известно, че срокът на новия договор е за същия период и че "наемателят запазва площите си 100%", казва Пармаков от Avalant. Добавя още, че "през годината (2022 г. - бел. ред.) се разви тенденцията компании да намаляват наетите офис пространства на фона на хибридния модел на работа. Tessi продължават с растежа на екипа си в България, което говори, че френската компания вярва в местния ни пазар и инвестира в присъствието си на него".

Петя Карастоянова, изпълнителен директор на "Олианс България", през което работи Tessi в страната, коментира, че "за разлика от други работодатели в София запазваме както пълната наета площ, така и целия персонал и не планираме съкращения с цел оптимизация на разходи", като потвърди, че продължават с разрастването на екипа си.

Към този момент в компанията в България работят над 700 души, а плановете са те да достигнат 1000 през 2023 г. "Основно сме насочени към хора, говорещи френски и немски език", като позициите са call center operator и back office.

Служителите в Tessi са на гъвкав хибриден начин на работа, като съотношението е 60 към 40 в полза на работещите от офиса. Това означава, че на дневна база на място са около 350 - 400 души.

Веселин Димитров, управител на "Весмард" и "Димивекс" (наемодатели по сделката), коментира подновяването на договора с това, "че условията бяха разглеждани комплексно и достигнахме до добра сделка и за двете страни".

Продължаващо партньорство

Петя Карастоянова от Tessi коментира решението да останат в същата сграда, като посочи, че са доволни "от пребиваването си в сградата. Едно от най-големите предимства е, че сме самостоятелен наемател и това ни улеснява по много линии, включително и от гледна точка на сигурност. Дейността ни е улеснена и оперативно, тъй като преди това бяхме разположили офисите си в отделни сгради и това създаваше затруднения".

При стартирането на процеса с консултантите от Avalant са разглеждани и алтернативни варианти. Карастоянова посочва, че при избора да останат в същата сграда ключово значение за тях са били "до голяма степен добрите ни отношения с текущия наемодател и това, че служителите вече са свикнали с локацията и сградата".

"Определено успяхме да изградим добро партньорство през последните няколко години", каза Веселин Димитров и добави, че "и двете страни поставяме човешките взаимоотношения на първо място, което ни помага в различни ситуации". Според него комуникацията само с един наемател улеснява и тяхната работа като наемодател и добавя, че "такива отношения трудно биха могли да се развият и поддържат в по-голяма бизнес сграда с множество наематели".

Наемател и наемодател

Компанията наемател работи в България вече от 20 години. През 2002 г. френската Owliance, която е създадена през 1986 г., стъпва в страната. Карастоянова обясни, че компанията "предоставя услуги в обработването на данни, произтичащи от извършването на медицински услуги във Франция и нейните отвъдморски територии". През 2018 г. създадената през 1971 г. Tessi купува Owliance Group и "оттогава фирмата оперира под този бранд и в България, развивайки се и в други сфери, свързани с онлайн банкиране, електронна търговия, застраховки на имущество и други".

В Търговския регистър (ТР) дружеството все още се казва "Олианс България", а печалбата му за 2021 г. е 637 хил. лв. при приходи малко под 20.7 млн. лева.

Наемодатели по договора са дружествата "Весмард" и "Димивекс" с управител Веселин Димитров. В първото той е и съдружник с 65% дял от капитала в размер на над 3.2 млн. лв., като другият съдружник е Мария Димитрова. Приходите на дружеството според Търговския регистър за 2021 г. са 1.1 млн. лв., а печалбата - 400 хил. лв. Едноличен собственик в "Димивекс" е Димитър Димитров, като приходите му за 2021 г. са 651 хил. лв.

Веселин Димитров обясни, че основната дейност на дружествата е инвестиции и управление на недвижими имоти предимно в София, Пловдив и Русе.