🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Американската ядрена индустрия очаква забрана за внос на руски уран

Според шефа на една от най-големите компании в бранша САЩ може да се справят без руските суровини

Подобно предложение имаше още в началото на войната в Украйна, но тогава американските компании нямаха достатъчни запаси от гориво
Подобно предложение имаше още в началото на войната в Украйна, но тогава американските компании нямаха достатъчни запаси от гориво
Подобно предложение имаше още в началото на войната в Украйна, но тогава американските компании нямаха достатъчни запаси от гориво    ©  Reuters
Подобно предложение имаше още в началото на войната в Украйна, но тогава американските компании нямаха достатъчни запаси от гориво    ©  Reuters

Все повече американски ядрени компании очакват Вашингтон да наложи забрана за внос на руски уран през тази година, пише Financial Times. Въпросът с обогатения уран не е нов, като той беше засегнат още в първите седмици след пълномащабното руско нахлуване в Украйна.

Първоначално Белият дом не одобри забраната за руски уран за захранване на електроцентрали в САЩ. Но след две години натрупване на нужния запас през декември беше приет двупартиен законопроект от Камарата на представителите, целящ преустановяване на руския внос до 2040 г. Въпреки това в момента законопроектът е в застой в Сената, като той е част от споровете между Републиканската и Демократическата партия.

Борис Шухт, главен изпълнителен директор на Urenco, каза в интервю за FT, че законопроектът на САЩ, предлагащ забрана на вноса на уран от Русия, ще насърчи многомилиардните усилия на западните страни за укрепване на техните вериги за ядрени доставки чрез осигуряване на дългосрочна сигурност на участниците на пазара. Той каза, че Urenco също така разговаря с правителствата на Обединеното кралство и САЩ за потенциални инвестиции в нови заводи за производство на Haleu, по-мощно гориво, използвано в усъвършенствани реактори, което в момента се продава само от руския държавен ядрен гигант "Росатом".

Русия контролира почти 50% от глобалния капацитет за обогатяване на уран - това породи опасения за енергийната сигурност на Запад след руската инвазия в Украйна. САЩ и ключови съюзници сега се опитват да възстановят своите вериги за доставка на ядрено гориво, които бяха компрометирани от срив в търсенето, след като аварията във Фукушима през 2011 г. предизвика изтичане на радиоактивни материали.

"Росатом" доставя повече от една пета от обогатеното ураново гориво, използвано за захранване на ядрените реактори в САЩ и Европа. Но САЩ, Обединеното кралство, Япония, Франция и Канада отделиха 4.2 млрд. долара през декември за ръководени от правителството инвестиции за стимулиране на местните доставчици на капацитет за обогатяване и преобразуване на уран.

Urenco, чиито акционери са британското и холандското правителство, както и две германски компании за комунални услуги, е в челните редици на тези усилия и се съгласи да разшири три съоръжения за обогатяване на суровината в САЩ, Обединеното кралство и Нидерландия.

Шухт заяви, че търсенето се е увеличило, тъй като западните оператори на електроцентрали се опитват да осигурят алтернативни източници на доставки от Русия. Книгата с поръчки на Urenco е нараснала до 14 млрд. долара спрямо 12 млрд. преди година, каза той.

Китай не трябва да бъде забравян

Друга тема, която Шухт засегна в интервюто си, е Китай. Според него Русия и Китай агресивно се конкурират със Запада в ядрената индустрия, отбелязвайки, че двете световни сили са постигнали значителен напредък в износа на технологии и изграждането на заводи в чужбина. Той добави, че докато частната индустрия на Запад остава наравно с Москва и Пекин по отношение на проектирането на нови технологии, тя е претърпяла някои неуспехи при изграждането на атомни електроцентрали.

"[Западните страни] имаха много доставчици в ядрения сектор, които фалираха през последните 20 години, така че ние загубихме определени способности и вече сме в процес на тяхното изграждане отново", каза той пред FT.

Освен това той описа конкуренцията на Запада с Русия като много странна, тъй като на Русия й е позволено да продава ядрено гориво на цени под производствените си разходи, което й дава несправедливо предимство на пазара. "[На западните компании] никога не е било позволено да продават какъвто и да е материал на Русия, така че това е много странна ситуация. И ние можехме да видим, че те предлагаха продукти в западния свят на ценови нива, които бяха под тяхната себестойност. САЩ добре разбраха, че това не е честна конкуренция", добави той.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    czj17646894 avatar :-?
    czj17646894
    • + 3

    На нас отдавна ни го забраниха американците, принуждавайки ни да минем на американски уран. Но 2 години след началото на войната се оказва, че те все още купуват руски! Каквото е позволено на Юпитер, не е позволено на бика ...

    Нередност?
Нов коментар