🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Зачестяват неизправностите на вятърни турбини

Разработването на по-големи турбини е довело до предизвикателства пред производителите

Тези проблеми са стрували милиони долари за трите най-големи западни производителя - GE, Vestas Wind Systems и Siemens Games - и биха могли да доведат до по-скъпи застрахователни полици
Тези проблеми са стрували милиони долари за трите най-големи западни производителя - GE, Vestas Wind Systems и Siemens Games - и биха могли да доведат до по-скъпи застрахователни полици
Тези проблеми са стрували милиони долари за трите най-големи западни производителя - GE, Vestas Wind Systems и Siemens Games - и биха могли да доведат до по-скъпи застрахователни полици    ©  Reuters
Тези проблеми са стрували милиони долари за трите най-големи западни производителя - GE, Vestas Wind Systems и Siemens Games - и биха могли да доведат до по-скъпи застрахователни полици    ©  Reuters
На 28 февруари "Капитал" организира форума Energy and Power Conference, като основни теми ще са:

  • Енергийна карта на Европа и мястото на България;
  • Включване на мерките на REPowerEU в националния план за възстановяване;
  • Регулаторни реформи, подобряване на конкуренцията и ефективността на разходите;
  • Европейският газов пъзел - какво следва;
  • Енергийна ефективност и независимост;
  • Добри практики и успешни проекти;
  • Инвестиции във възобновяема енергия, мрежи и инфраструктура;
  • Диверсификация на доставките на ядрено гориво и нови ядрени електроцентрали.


Сред участниците са представители на ЕК и Европейския парламент, анализатори от Baringa и Kinstellar, директори на ключови енергийни дружества, регулатори, партийни експерти и други.

За регистрация и билети - тук.

Неизправности на вятърни турбини, вариращи от повреди на ключови компоненти до срутвания, се случват все по-често в Европа и САЩ. Това твърдят експерти в бранша пред Bloomberg. През септември 2021 г. 239-метрова турбина в Германия се е срутила часове преди официалното ѝ откриване, същото се е случило през март 2022 г. в Литва, а през юли една от лопатките на турбина в Швеция се е откъснала частично.

През юни миналата година вятърна турбина на GE е паднала в американския щат Оклахома, а няколко дни по-късно това се е повторило със същия модел турбина в Колорадо. Собственикът на вятърния парк NextEra Energy е обяснил, че това се дължи на дефект в лопатките, и заявява, че заедно с GE са предприели мерки за предотвратяване на бъдещи инциденти. Bloomberg пише, че говорител на GE е отказал да каже какво се е объркало и в двата случая в изявление за агенцията.

Поскъпване

Тези проблеми са стрували милиони долари за трите най-големи западни производителя - GE, Vestas Wind Systems и Siemens Games - и биха могли да доведат до по-скъпи застрахователни полици, което е потенциална пречка за прехода от изкопаемите горива. Според представители на бранша надпреварата за добавяне на производствени линии за все по-големи турбини се посочва като основна причина.

"Виждаме, че тези повреди се случват в по-кратки срокове при по-новите турбини, а това е доста обезпокоително", казва Фрейзър Маклахлан, изпълнителен директор на британския застраховател GCube Underwriting, който застрахова вятърни активи на стойност около 3.5 млрд. долара в 38 държави, цитиран от Bloomberg. Той добавя, че ако процентът на повредите продължи да се покачва, застрахователните премии могат да се увеличат или да се наложат нови лимити на покритие.

Vestas, GE и Siemens Gamesa са потвърдили в изявления за Bloomberg и в неотдавнашни разговори с анализатори, че стремежът към бързо разработване на по-мощни турбини е довел до предизвикателства. Те казват, че се фокусират върху подобряване на производствените операции, и признават, че е време да се забави въвеждането на нови проекти. "Бързите иновации натоварват производството и по-широката верига за доставки", заяви главният изпълнителен директор на GE Лари Кълп по време на разговор с инвеститорите след обявяването на финансовите резултати през октомври. "Необходимо е време, за да се стабилизират производството и качеството на тези нови продукти." Vestas и GE са заявили, че делът на турбините, които не могат да произвеждат електроенергия, е нараснал, въпреки че това все още е малка част от инсталираните.

Затруднения за производителите

По-големите турбини са помогнали за разширяването на производството на вятърна енергия, като според данни на BloombergNEF инсталираният капацитет за производство е достигнал 840 гигавата през 2021 г. спрямо 100 гигавата през 2007 г. По-големите лопатки позволяват производството на по-голямо количество електроенергия от по-малък брой турбини, което е спомогнало за намаляване на разходите за проектите. Нарастващите разходи за материали и проблемите с веригите за доставки обаче са се отразили на печалбите на водещите производители.

Siemens Gamesa се е сблъскала с проблеми, довели до промени в дизайна и забавяния, докато увеличава производството на най-голямата си наземна турбина, известна като 5.X. В изявление Siemens Gamesa заяви, че се занимава с качеството и надеждността на продуктите си, за да "подобри предложената стойност за клиентите". Миналия месец Siemens Energy, компанията - майка на производителя, намали прогнозата за приходите си през 2023 г., позовавайки се на по-високи от очакваните разходи, причинени от дефекти в инсталираните турбини на Siemens Gamesa.

През 2020 и 2021 г. годишните гаранционни разходи на Vestas са достигнали до близо 1.2 млрд. евро, двойно увеличение спрямо 600 млн. през 2019 г. Датската компания твърди, че веригата за доставки не е била готова да се справи с темпото на въвеждане на продукти от производителите, което е допринесло за забавяне на проекти, увеличаване на разходите и предизвикателства, свързани с качеството. Гаранционните разходи на GE за третото тримесечие са достигнали 500 млн. долара за покриване на ремонти.