🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Въглеродните квоти отново надминаха 100 евро на тон

Брюксел може да затегне котировките, а от тях зависи дейността на всички енергийни централи, работещи с фосилни горива

Цените на електроенергията в България ще спаднат още повече по празниците
Цените на електроенергията в България ще спаднат още повече по празниците
Цените на електроенергията в България ще спаднат още повече по празниците    ©  Shutterstock
Цените на електроенергията в България ще спаднат още повече по празниците    ©  Shutterstock

Цената на въглеродните квоти отново се повиши и надмина 100 евро на тон. За пръв път това стана през февруари, когато котировките традиционно се покачват заради по-високо потребление на ток от фосилни горива през най-студените месеци. От началото на април обаче квотите са поскъпнали с 11% до 101 евро на тон, без да има видима причина за ръста.

Схемата за търговия с въглеродните квоти (ETS) има пряко отражение върху цената на електроенергията, произведена от фосилни горива, тъй като въглищните и газовите централи трябва да плащат съответна квота за всеки отделен тон въглероден диоксид. Именно поради тази причина по-високи цени на квотите водят до по-скъпа електроенергия от тези централи.

При сегашната ситуация с цените на електроенергията и поскъпващите квоти въглищните централи в Европа заедно с тези в България работят почти изцяло на загуба.

Пазарът на ток

На практика през последните две-три седмици цените на електроенергията в Европа спадат. Такъв е случаят в България, Германия, Испания и дори на места като Полша, където въглищните централи са голям процент от общото производство. Средните цени варират между 60 и 100 евро на мВтч, което е значителен спад в сравнение с котировките от над 200 евро на мВтч, които дълго време бяха завладели пазара.

Поради тази причина скокът на цените на въглеродните квоти изглеждат нелогичен, тъй като те често зависят от производството на въглищните централи. Когато обаче цената на енергийната борса спада, това означава, че се понижава и използването на въглищните ТЕЦ, тъй като те стават неконкурентни и нерентабилни.

Една от причините за поскъпването може да е понижението на цената на природния газ на TTF борсата и на LNG индекса ACER. И на двете места цената на газа се движи около 40 евро на мВтч, като при втечнения газ дори спада под 40. По време на най-сериозната криза с цените на природния газ през миналата година квотите бяха изненадващо евтини, вероятно продиктувано от желанието на Брюксел да не утежнява допълнително енергийната криза на континента. Така през миналата година реално въглищните централи работиха на максимум както заради скъпите цени на електроенергията, така и заради относително евтините квоти ( през лятото те бяха около 70 евро на тон- с 30% под сегашните цени). В момента обаче при ниска цена на природния газ Брюксел може отново да започне да използва въглеродния механизъм да влияе на пазара на електроенергия.

Все пак е трудно да се каже кой точно оказва влияние в търговията с въглеродни квоти, тъй като участие имат и много финансови играчи като хедж фондове и спекуланти.

Въглищата страдат

Сметките показват, че за един мегаватчас произведена електроенергия в момента въглищните централи трябва да плащат по 120 евро само за въглеродни квоти. При средна цена на електроенергията на енергийната борса от 100-110 евро на мВтч въглищните централи реално продават електроенергията си в голяма част на деня на загуба. Реалната себестойност на електроенергията, произведена във въглищните централи, е дори по-висока от 120 евро заради многото други разходи на ТЕЦ-овете.

Централите могат да работят рентабилно само вечер, и то за съвсем кратък период, докато се задоволи пиковото потребление на пазара.

Все още няма коментари
Нов коментар