🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика: Бъдещето на модулните ядрени реактори; Разширението на "Чирен"

Още: Руската дружба в енергетиката, новият индекс за втечнен газ на ЕС

Цената на природния газ се задържа ниска и през изминалата седмица
Цената на природния газ се задържа ниска и през изминалата седмица
Цената на природния газ се задържа ниска и през изминалата седмица    ©  Надежда Чипева
Цената на природния газ се задържа ниска и през изминалата седмица    ©  Надежда Чипева

Какво ще прави България с въглищните си централи - отговорът на този въпрос едва ли ще бъде взет от политиците в скоро време, въпреки че е повече от належащ. "Мисия Енергиен преход" е подробен доклад с ясни препоръки и насоки за безболезнен преход към по-чиста енергия. Дали и доколко новите управляващи ще се съобразят с тях все още не е ясно. Но са нужни конкретни стъпки за развитието на регионите Стара Загора, Перник и Кюстендил.

Какво се случи

Всичките строителни дейности по ключовото разширение на газовото хранилище в Чирен вече могат да започнат реално, след като "Булгартрансгаз" официално подписа на 5 април договор за 221 млн. лв. без ДДС консорциума на ГБС - "Ю Джи ЕС дрилинг Чирен". Дали за пореден път проектът няма да бъде забавен и дали ще стане през 2025г е отворена тема.

Китайската енергетика праща много и различни сигнали в последните години, но е важна общата картина, която е :въглища, въглища и само въглища. Енергийният експерт Симеон Белорешки влиза в детайли и описва същината на китайската икономика и фосилните горива, както и бъдещите планове на Пекин.

Ако сте пропуснали:

За да решат проблемите на Европа с неяснотата около цените на природния газ и ролята на втечнения газ в ценообразуването, от петък има нов бенчмарк индекс, създаден от Европейската агенция на енергийните регулатори (ACER). Неговата единствена цел е да отразява дневните движения на пазара за втечнен газ в Европа.

И още:

Енергийната дружба между България и Русия, икономическите връзки, групировките, политици - са само пример за руското влияние в българската енергетика през последните три десетилетия. Заради "30 години Капитал", беше подготвен специален материал, който да разгледа най-важните моменти от директното и индиректно влияние на Кремъл в българския енергиен сектор, включващ знакови фигури като Илия Павлов, Андрей Луканов и пр.

Зелена енергия:

Какво се случва с малките модулни реактори? Очакванията са технологията да навлезе на пазара към 2030 г, но дали ще замести конвенционалните реактори, които са изключително скъпи, зависи главно от инвестициите в сектора. Дори Румъния изяви желание да построи малък реактор, въпреки че подобни намерения за момента са само теоретични.

Все още няма коментари
Нов коментар