🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Европа вече е с нов борсов индекс за втечнен газ

Дългосрочните договори за LNG няма да разчитат на нидерландския TTF

Цената за април в България беше определена да е 98.16 лв. на мВтч
Цената за април в България беше определена да е 98.16 лв. на мВтч
Цената за април в България беше определена да е 98.16 лв. на мВтч    ©  Цветелина Белутова
Цената за април в България беше определена да е 98.16 лв. на мВтч    ©  Цветелина Белутова

Неслучайно цените на природния газ започнаха да интересуват почти всеки. От високата им волатилност, за разлика от криптовалутите, зависят пряко цели индустрии, сметки за парно или дори цените на продуктите в магазина.

Миналото лято цените на газа на най-големия европейски бенчмарк - нидерландската борса TTF, бяха по 300 - 400 евро на мВтч, а в момента са десеторно по-ниски. Често флуктуациите въобще не отразяваха реалната търговия с газ, а по-скоро страховете на трейдърите от това, което се пуска по газопреносните мрежи към Европа от страна на "Газпром". Причините за дисбаланса са много, но най-голямата е начинът на ценообразуване и фактът, че руският газ беше основната променлива на нидерландската борса.

В Европа 90% oт сделките, краткосрочни и дългосрочни, са свързани с TTF, но в последно време той започна да губи доверие, защото много от договорите се обуславяха на нереалистични котировки, които не кореспондират с количествата, които се доставят в Европа на дневна база.

В големи периоди цените на нидерландската борса не представяха обективно какво се случва на пазара за газ в Европа и заради наличието на нов "играч" - втечнения газ LNG.

Това е и причината в Брюксел да започне да се говори за нов бенчмарк, който да дава информация за цената на внесените танкери в Европа и да може да се използва при газовите договори за в бъдеще.

За да реши тези проблеми, от петък Европа има нов бенчмарк индекс, създаден от Европейската агенция на енергийните регулатори (ACER). Неговата единствена цел е да отразява дневните движения на пазара за втечнен газ в Европа.

Промените

На практика индексът ACER LNG Daily ще следи доставките на втечнен газ на две места - Южна и Северна Европа. Вероятно изборът е заради локациите на терминалите за регазификация, които са концентрирани на тези две места.

Самият индекс има и още един индикатор, като той представлява цените само за ЕС, вероятно, за да се изключва Великобритания от уравнението. Ще се публикуват и дневни данни от спреда между TTF и цената в Европейския съюз. Реално до момента повечето договори, включително тези на България, използваха ТТF с отстъпка в зависимост от договора.

Стойността на индекса ще "хваща" всички доставки на втечнен газ в Европа с изключение на най-малките и ще дава ясна представа какви са цените на държавите, които все повече разчитат на подобни практики, след като тръбният газ е лимитиран. Очакванията са в бъдеще газовите сделки да разчитат изцяло на новия индекс.

Цените се променят

Разликата към момента в котировките на двете борси е значителна. На TTF цената за 3 април е била 52.2 евро на мВтч, докато на новия индекс за ЕС е 39.4 евро на мВтч (което е около 76 лв./мВтч). Трябва да се има предвид обаче, че това е цена преди регазификация и преносни капацитети.

Интересно е, че разликата е още по-внушителна с приетата от българския енергиен регулатор (КЕВР) цена за вътрешния пазар - 98.16 лв на мВтч за април, на която ще купуват топлофикациите и индустрията. Цената в България е с 22 лв. по-висока от договорите, докладвани на LNG борсата за този месец.