🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Проклятието на въглищата: От най-евтиния ток преди година Полша вече е с най-скъпия

Средната цена на електроенергията в страната през последните седмици е изненадващо висока и това се дължи ТЕЦ-овете

През 2022 г. Полша е произвела 162 тераватчаса електроенергия, от които огромните 73% са дошли от въглищни централи.
През 2022 г. Полша е произвела 162 тераватчаса електроенергия, от които огромните 73% са дошли от въглищни централи.
През 2022 г. Полша е произвела 162 тераватчаса електроенергия, от които огромните 73% са дошли от въглищни централи.    ©  Reuters
През 2022 г. Полша е произвела 162 тераватчаса електроенергия, от които огромните 73% са дошли от въглищни централи.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Огромна част от електроенергията в Полша идва от въглищни централи.
  • Пазарът на електроенергия бързо се променя в последните месеци.
  • Спадът на цените може да хване някои региони неподготвени.

Европа произведе рекордни количества електроенергия от въглищни централи през 2022 г. В България, а и на Балканите, това се случи благодарение на Маришкия басейн, а в други държави като Полша благодарение на многобройни местни въглищни ТЕЦ-ове. Причина за бумът на въглищната енергия - високите цени на електроенергията и спрените доставки на газ от Русия, които подпалиха енергийните борси след началото на войната в Украйна, направиха така, че ТЕЦ-овете да станат отново повсеместно рентабилни и енергийните миксове на континента да започнат да разчитат на тях.

Кризата с енергийните цени в Европа беше допълнена и от липсата на ключови мощности като френските АЕЦ, които допълнително провокираха използването на въглищните мощности в Централна Европа заради незабавната нужда от базова енергия.

Мръсно и евтино

През цялата минала година въглищата на практика бяха по-изгодни от други източници на енергия като природния газ, а в пиковите часове, когато цената беше най-висока, ТЕЦ-овете дори генерираха огромни печалби. Това накара редица държави да се възползват от въглищните си мощности и въпреки че на хартия трябва да плащат скъпи въглеродни квоти, цената на произведените количества беше все пак по-изгодна заради ултрависоките котировки на пазара от по 300 - 400 евро на мВтч.

Така Полша влезе в полезрението на редица анализатори, като често беше сочена за пример за поддържането на по-ниски цени на електроенергията по времето на най-голямата криза с енергийните цени в Европа - разчитайки основно на въглищен ток.

С времето обаче цените се успокоиха и това предизвика обратен ефект. Към момента цената на въглищната енергия се оказва по-висока от средната на пазара и страните като Полша, които преди това се радваха на по-ниски котировки, сега имат най-високата средна цена - отново заради въглищната енергия.

Полските въглищари

Европа дълго време заменяше въглищните си мощности с газови турбини, тъй като общата трактовка в Брюксел представяше, че газът е горивото на прехода и най-лесно може да бъде интегриран именно в старите европейски ТЕЦ-ове.

Ретроспективно погледнато, цените на електроенергията започнаха да растат с нарастването на котировките на природния газ и бързо се стигна до момент, в който производството на ток от газ е нерентабилно, а това от въглища отново е. Една от основните причини за това е, че въглищата са единствената ключова енергийна суровина, която Европа продължава да добива в големи количества, и има немалко държави, които въобще нямат нужда от внос. Такива са именно Полша и България.

През 2022 г. Полша е произвела 162 тераватчаса електроенергия, от които огромните 73% са дошли от въглищни централи. 118-те тВтч, произведени от въглищни централи, биха захранили българската консумация три пъти.

В същото време Полша поддържаше средна цена на електроенергията през миналата година от 165 евро на мВтч, което за общата картина в Европа беше много ниско. На практика страната плащаше скъпи въглеродни квоти и захранваше целия регион с "мръсен" ток, но той беше по-изгоден, отколкото каквито и да е алтернативи.

Страна като Франция, която традиционно не разчита на въглища, е поддържала средна цена от 274 евро на мВтч, с 65% по-висока от средната в Полша. Дори в България, където въглищните централи имат значителен принос за енергийния микс, средната цена на тока е била 252 евро на мВт за 2022 г.

Завой

От началото на 2023 г. енергийните пазари се успокоиха, като цените на природния газ и електроенергията спаднаха значително. Все още предстои те да се върнат на стандартните си нива, но котировките са много по-ниски от миналогодишните, въпреки че са минали само няколко месеца от абсолютните рекорди. Бърза справка показва, че на TTF борсата природният газ се търгува на една трета от миналогодишните нива.

Спадът в цените обаче хвана Полша неподготвена. От началото на годината производството на електроенергия там е горе-долу на същите нива като през миналата година, а делът на въглищата е намалял незначително - все още е 65%. Тоест страната продължава да разчита на въглищните си централи, за да е конкурентоспособна на енергийната борса.

Истината обаче е, че от през последните седмици средната цена на електроенергията в Европа е под 100 евро на мВтч. В България и Франция е около 100 евро, а в страни като Испания и на Скандинавието е много под - по 60 евро. В Полша, спадът не е толкова осезаем и средната цена от началото на година е 127 евро на мВтч, като в последните седмици трудно може да падне под 120 евро. Така в зависимост от държавата средната цена в Полша е с 20 до 50% по-висока и без тенденция да пада.

Въпреки че цените в Европа се успокояват, в Полша това се случва с много по-бавни темпове заради наличието на толкова много въглищни ТЕЦ и спадът реално е стопиран до 120 евро на мВтч.

Може да се каже, че въглищните централи вече работят и на съществена загуба, тъй като заради високите цени на въглеродните квоти към момента разходът на мВтч за квоти е към 122 евро, което на практика означава, че само разходът за квоти е по-висок, отколкото средната цена на електроенергия в почти целия ЕС. Погледнато от българския ъгъл, домашните въглищни централи работят на пълна загуба към момента заради относително ниските цени на тока на местния пазар и скъпите въглеродни квоти от над 100 евро на тон.

Все още няма коментари
Нов коментар