🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ГБС започва цялостното разширение на газовото хранилище в Чирен

Очаква се проектът да бъде завършен до средата на 2025 г. и да увеличи двойно резервите от природен газ на страната

Обединението от фирми, свързано с Христо Ковачки, което щеше да участва в проекта, се отказа
Обединението от фирми, свързано с Христо Ковачки, което щеше да участва в проекта, се отказа
Обединението от фирми, свързано с Христо Ковачки, което щеше да участва в проекта, се отказа    ©  ''Булгартрансгаз''
Обединението от фирми, свързано с Христо Ковачки, което щеше да участва в проекта, се отказа    ©  ''Булгартрансгаз''

Всичките строителни дейности по ключовото разширение на газовото хранилище в Чирен вече могат да започнат реално, след като "Булгартрансгаз" официално подписа днес (5 април) договор за 221 млн. лв. без ДДС консорциума на ГБС - "Ю Джи ЕС дрилинг Чирен", което до неотдавна се казваше ДЗЗД "Екзало дрилинг Чирен".

Сегашният контракт е за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на десет нови експлоатационни и три наблюдателни сондажа. Само преди два месеца се очакваше той да бъде възложен на консорциума "Чирен Дрилинг 2022" , който включваше близката до бизнесмена Христо Ковачки "Атоменергоремонт". Но по неясни причини свързаното с Ковачки обединение се отказа и така се стигна до втория в класирането - ГБС.

Изпълнението на надземната част от проекта за разширение на "Чирен" бе възложена на друг консорциум на строителната компания още през януари. По същия начин и третата част от проекта - нов газопровод до с. Бутан, пак ще се прави от ГБС.

В крайна сметка разширението на хранилището ще изглежда по следния начин: 300 млн. лв. за надземната част, което включва построяването на нова компресорна станция; подземната част за 220 млн. лв. и газопровода до с. Бутан за 83 млн. лв. Или общо малко над 600 млн лв. Изпълнители за първите два обекта са съответно са обединенията на ГБС - "Тех енерджи експанжън", "Ю Джи ЕС дрилинг Чирен", а за третото на първо място е класирано пак обединение около ГБС - "Стройгазсистем", но договор все още не подписан заради жалби в КЗК.

Казусът с изпълнителите

Работата по разширението на "Чирен" всъщност трябваше да започне още миналата есен, но в средата на юни 2022 г. проектът бе спрян от "Булгартрансгаз" заради промяна в параметрите и включването на допълнителния газопровод до с. Бутан, свързващ газовото хранилище с националната газопреносна мрежа.

Очаква се разширението на газовото хранилище да бъде приключено до средата на 2025 г, като при определени условия може и да е малко по-рано.

Още през януари имаше съмнения дали обединението около "Атоменергоремонт" ще се заеме с изпълнението по проекта, чиято обществена поръчка спечели. Тогава обаче от "Булгартрансгаз" пазеха мълчание по темата вероятно заради деликатния казус с въглищния бизнесмен и неговия бизнес. Малко по-късно стана ясно, че въглищни централи свързвани с бизнесмена са разследвани от Брюксел заради измами с отрязването на въглеродни емисии в отчетите си.

След като беше обявен новия списък "Магнитски", който беше фокусиран върху лица в енергийния сектор, Христо Ковачки се завърна активно в публичното пространство и даде и интервю за "Капитал".

Бъдещето на Чирен е светло

Един от най-важните моменти е, че след като бъде приключен ремонтът и бъде въведена нова компресорна станция, хранилището ще може да работи в реверсивен режим и ще може бързо да реагира, в случай че трябва да се нагнетява газ през зимата или да се добива такъв през лятото, което е нетипично. До момента само една от функциите беше възможна и до голяма степен това е причината работата в "Чирен" през годината да е разделена на две - 6 месеца се нагнетява и 6 месеца се добива.

Освен това капацитетът че бъде удвоен до 1 млрд куб. м. което се равнява на ⅓ от българското годишно потребление.

Така "Чирен" ще предизвика повече интерес от страна на газовите доставчици и ще стимулира търговията, особено след пускането на газовата връзка с Гърция. За момента единствената "конкуренция" са хранилищата в Румъния.

Все още няма коментари
Нов коментар