🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Златото се доближава до историческия си връх, а петролът падна под 70 долара

На борсите се усеща известно колебание след поредното повишение на лихвите от страна на Фед

Доброто представяне на пазарите от началото на годината може да бъде поставено на тест
Доброто представяне на пазарите от началото на годината може да бъде поставено на тест
Доброто представяне на пазарите от началото на годината може да бъде поставено на тест    ©  unsplash
Доброто представяне на пазарите от началото на годината може да бъде поставено на тест    ©  unsplash
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Пазарите в Европа са оцветени в червено в четвъртък. Спадовете, макар и сравнително дребни - под 0.5%, показват леко колебание преди срещата на Европейската централна банка по-късно днес. Очакванията са за нова порция повишаване на лихвите, след като в САЩ Федералният резерв вече повиши ставките снощи. Пазарите на акции в Ню Йорк реагираха на затягането, като затвориха търговията в негативна територия. Най-големият губещ се оказа индустриалния Dow Jones с около 0.8% спад.

Най-големият печеливш от нарастващата суматоха, свързана с банковите проблеми, пък се оказва златото, което отново премина през кота 2000 и се запътва към върха, който достигна по време на пандемията. От другата страна на монетата е петролът, който се завърна под 70 долара за барел (сорт WTI). Затягането на монетарната политика и очакванията за рецесия натискат черното злато.

Добро представяне дотук

От началото на годината акциите в Европа се представят малко по-добре от американските. За малко повече от четири месеца германският DAX бележи ръст над 12%, докато за същия период S&P 500 се покачва с около 6%. Според стратезите причините за по-слабото представяне в САЩ се дължат на проблемите в банковия сектор, докато по-ниските лихви на Стария континент все още запазват ситуацията привидно спокойна.

"Тазгодишното поскъпване на европейските акции е водено от потребителския сектор, който трябва да продължи да се възползва от възобновяването на търсенето на луксозни продукти и аксесоари от страна на китайските потребители", споделят в доклад до инвеститорите Ехиварио Ефеини, директор и старши анализатор в Merrill Lynch. "Продължаваме да наблюдаваме международния пазарен пейзаж за възможности, но на този етап все още предпочитаме САЩ на тактическа основа", допълва Ефеини.

Златото и петролът

Нарастващата несигурност подкрепя търсенето на злато. Благородният метал се завърна над границата от 2000 долара за тройунция, която проби преди около месец. По-рано днес достигна най-високата си цена от март 2022 г. насам, като към настоящия момент продължава да се търгува близо до най-високата си стойност от 2080 долара, достигната по време на пандемията.

Черното злато също се движи. Котировките на нефта достигнаха най-ниската си стойност от повече от година - март 2022 г., завръщайки се под 70 долара за барел (сорт WTI). Въпреки че се забелязва известно възстановяване в четвъртък, ръстът остава сравнително ограничен. За последния месец петролът е поевтинял с над 14%.

Все още няма коментари
Нов коментар