🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Заявките за нови ВЕИ в България вече надхвърлят 33 000 мВт

Само за 2022 г. в ЕСО са постъпили заявления за проекти с мощност от 17 500 мегавата, но малка част от тях реално се изпълняват

Заявленията за нови ВЕИ всяка година растат, а това показва нуждата както от спешни мерки за облекчаване на процедурите по изграждането на слънчеви и вятърни централи, така и от развитие на мрежата.
Заявленията за нови ВЕИ всяка година растат, а това показва нуждата както от спешни мерки за облекчаване на процедурите по изграждането на слънчеви и вятърни централи, така и от развитие на мрежата.
Заявленията за нови ВЕИ всяка година растат, а това показва нуждата както от спешни мерки за облекчаване на процедурите по изграждането на слънчеви и вятърни централи, така и от развитие на мрежата.    ©  Надежда Чипева
Заявленията за нови ВЕИ всяка година растат, а това показва нуждата както от спешни мерки за облекчаване на процедурите по изграждането на слънчеви и вятърни централи, така и от развитие на мрежата.    ©  Надежда Чипева
Темата накратко
  • Българската енергетиката е залята от лавина от нови ВЕИ проекти
  • Те обаче се случват бавно и само малък брой реално биват пуснати в експлоатация
  • Въпреки това системата се променя и създава нови реалности

Бумът на проекти за изграждане на нови ВЕИ мощности продължава. От 2019-а до края на 2022 година постъпилите заявления за присъединяване в "Електроенергийния системен оператор" (ЕСО) на нови соларни и вятърни централи са 3100 с обща инсталирана мощност от 32 300 мВт. За сравнение всички налични електроенергийни мощности в България към момента (ТЕЦ, АЕЦ, ВЕЦ и тн.) са малко над 12 хил. мВт.

Само за 2022 година броят на заявленията за изграждане на нови ВЕИ е 2377 с обща инсталирана мощност от 17 500 мВт, показва справка, изготвена от ЕСО за "Капитал". За сравнение - през 2021 г. в ЕСО са постъпили заявления от 115 инвеститора за присъединяване на нови ВЕИ централи с обща инсталирана мощност от 8465 MW.

През първите дни на януари 2023 година в ЕСО са постъпили 23 броя заявления за изграждане на нови ВЕИ с обща инсталирана мощност от 148 MW.

Огромният интерес може да се обясни с високите борсови цени на тока и голяма несигурност на пазарите, особено след инвазията на Русия в Украйна. Зелената енергия е напълно независима от внос на суровини и многократно по-евтина, а дългосрочно дори и безплатна. Затова много фирми предпочитат да инвестират в собствени соларни системи.

Освен това има и облекчени условия за нови ВЕИ - за проектите, пуснати след 1 януари 2021 г., с изключение на малките покривни инсталации (които ползват преференциални цени), да бъдат освободени от задължителната 5%-на вноска от приходите за фонд "Сигурност на електроенергийната система".

Големи заявки, скромно изпълнение

И все пак - въпреки тези внушителни данни практиката показва, че до реално изпълнение стигат значително по-малко от заявените проекти. От ЕСО прогнозират, че в експлоатация през тази година ще бъдат въведени близо 500 мВт от заявените за изграждане нови ВЕИ-мощности, докато през 2022 г. са били пуснати над 200 мегавата нови ВЕИ.

Експертите не коментират на какво се дължи тази разлика между заявки и изпълнение, но причините са много - сложни и бавни административни процедури, липса на капацитет в мрежата за присъединяване на нови мощности, забавени доставки, недостатъчно техници за инсталиране на системите и т.н.

Но въпреки това дори и само 500 мВт нови ВЕИ мощности да бъдат пуснати през тази година, това пак ще има голям ефект за българската енергетика, тъй като ще представлява 35% ръст на соларния капацитет. Отделно още стотици мегавати ще работят за собствени нужди на фирмите, което формално ще намали общото потребление от мрежата.

Според директора на ЕСО Ангелин Цачев проектите могат да се реализират на изцяло пазарен принцип и без никаква държавна подкрепа, а прогнозите сочат, че инвестициите могат да се възвърнат за по-малко от 10 години. "На една част от проектите ще се търси последващ пазар и няма да се реализират скоро. Но това е съвсем нормално предвид плановете на ЕС за трансформация на енергетиката - хора, които имат съответните възможности, купуват терени, подготвят проекти и след това ги продават на други инвеститори", коментира той в интервю за "Капитал".

Слънце и вятър

Най-голям е инвеститорският интерес в Североизточна и Югоизточна България, но това не е изненада, тъй като се търсят повече слънчеви или ветровити терени с потенциал за по-голямо производство на електроенергия. Към края на м.г. за района на Североизточна България например са заявени за изграждане над 4000 MW вятърни и фотоволтаични централи, показва справката на ЕСО. В района на градовете Любимец и Свиленград пък инвестиционните проекти са за близо 1000 MW фотоволтаични централи, посочват още от ЕСО.

НОВИ ОБЛЕКЧЕНИЯ

Важни облекчения за новите ВЕИ проекти одобриха депутатите с приемането на второ четене на промените в Закона за устройство на територията. Част от тях са свързани с окончателното отпадане на разрешителното за строеж и други процедури при инсталацията на покривни фотоволтаици с мощност до 20 kW. "През последните години себестойността на енергията от солари се понижи до рекордно ниски нива. Заради сложните процедури обаче от това се възползват основно големи инвеститори. Затова и за разлика от други държави, у нас ситуацията е обърната - почти всички мощности са на полето, а не върху покривите", коментира в социалните мрежи депутатът от ДБ Владислав Панев.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vasilangelov avatar :-?
    Vasil Angelov
    • - 3
    • + 3

    цялата мощност на АЕЦ козлодуй е 2000MW (две хиляди мегавата).

    ако за една година въведат екслпоатация 500MW, това е буквално 1/4 от мощността на АЕЦ. За има няма 5 години спокойно ще го "отменим", поне през деня...

    A целият максимален товар на България в момента (топла зима) достига до около 6500MW

    Нередност?
  • 2
    ivanko77 avatar :-|
    ivanko77
    • - 1
    • + 6

    До коментар [#1] от "Vasil Angelov":

    Бихте били прав, ако новите мощности бяха със стабилно и постоянно производство, но реалността е че към 99% от тия мощности са за ФтЕЦ, което е тотално нестабилен източник - произвежда лятото, а зимата го няма. С батерии това не се оправя, те помагат евентуално за ден/нощ изравняване и то не е задължително. За вятър в България не останаха полета, които да са рентабилни. За ВЕЦ сме на последните места в Европа по водни запаси. При това положение е ясно какво ще се случи - нулеви цени на тока лятото и прескъп такъв през зимата. Единственото "хубаво" е че така или иначе ще затваряме тецове и ще трябва да заместваме тяхните мощности за зимата. Може би през някоя от технологиите за съхранение на топлина бихме постигнали нещичко, но със съществуващите съоръжения ще е мисия невъзможна, а само с фотоволтаици ще бъде катастрофално.

    Нередност?
  • 3
    nnj31646874 avatar :-|
    nnj31646874
    • + 3

    До коментар [#1] от "Vasil Angelov":

    Хубаво, но тогава за баланс предлагам на (без)полезни идиоти като теб да се спира тока след залез слънце. Ти си осигурявай сам батерии и резервни мощности, а не аз да ти ги плащам.

    Нередност?
Нов коментар